Læsetid: 1 min.

Vælgerapati bekymrer Blair

I går bekræftede den britiske premierminister endelig, at briterne skal til valg i utide – et år før regeringsperioden slutter for New Labour
9. maj 2001

LONDON – Egentlig kunne Tony Blair blive siddende som premierminister til maj næste år, men man ved aldrig, hvad der kan ske i politik, så han har valgt at udskrive valg nu, hvor meningsmålingerne er gunstige.
Den seneste er udført i starten af maj og viser 50 procent af stemmerne til Labour, 32 procent til de konservative og 13 procent til det liberaldemokratiske parti. Alligevel var det en ydmyg Blair, der gav meddelelsen om valget i går. For han ved godt, at mange af New Labours kernevælgere er utilfredse med regeringen. Med det kæmpestore flertal, som Blair fik i maj 1997, havde mange vælgere ventet en meget mere aktivistisk regering. Men i stedet har Blair ført en politik i forsigtighedens tegn, i det mindste når det drejer sig om økonomi, skatter og offentlige investeringer.
Derimod har regeringen været aktivistisk i udenrigspolitikken – først og fremmest med Kosovo – og decideret autoritær hvad angår skoler, asylpolitik og ikke mindst kriminalitetsbekæmpelse. Ingen af tingene – måske med undtagelse af Kosovo – tiltaler ligefrem kernevælgerne.
Skuffelsen over Blair risikerer at føre til apati, så vælgerne simpelthen bliver hjemme, og det er en af Blairs største bekymringer.
De konservative har ikke været sene til at falde New Labour i flanken og beskylde partiet for at love en masse, det ikke kan holde, og for at prioritere mediemanipulation frem for politisk substans.
»Labour beder om en chance til – ikke en periode til,« som den konservative leder William Hague udtrykte det. Og det var lige før, Tony Blair gav ham ret i går.
»Vi beder ikke om et nyt mandat for at give mere af det samme,« sagde Blair, velvidende at mange synes, regeringen har givet alt for lidt.
»Vi beder om et frisk mandat til at skabe friske og radikale ændringer,« sagde Blair.
Valgkampen ventes at få de offentlige tjenesteydelser som omdrejningspunkt.
Blairs hovedpunkter vil være uddannelse, sundhed og kriminalitet. De konservatives hovedpunkter vil være lavere skatter, bekæmpelse af kriminalitet og EU-medlemskabet.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu