Læsetid: 4 min.

Valgkamp på valium

Partiernes debat om fremtidens velfærd blev en kedsommelig generalprøve på det Folketingsvalg, som Nyrup ikke udskrev
16. maj 2001

Folketingets stort anlagte debat i går om fremtidens velfærd blev en søvndyssende generalprøve på det valg, som Poul Nyrup altså ikke brugte anledningen til at udskrive.
Statsministeren havde på forhånd afmonteret enhver dramatik i debatten, da han på sit ugentlige pressemøde tidligere på dagen klart understregede, at han ikke har planer om et sommervalg. Regeringens initiativer skal nemlig først »ud og virke i det danske samfund.«
Ifølge et gammelt mundheld må man derfor forvente en rigtig god premiere på det forestående Folketingsvalg, som nu tidligst kommer til efteråret.
Gårsdagens generalprøve bar præg af nogle partier, der kender hinandens replikker så godt, at de har svært ved at finde sprængfyldte emner, der for alvor kan sætte sindene i kog. Debatten skvulpede frem og tilbage – og blev mest brugt af partiernes fodfolk som en kærkommen lejlighed til at markere mærkesager.
Socialdemokratiets politiske ordfører, den 27-årige Pernille Blach Hansen, ramte plet, da hun under debatten sagde, at de politiske partier i dag er enige om målene og dermed kun uenige om midlerne.
Også Venstres finansordfører, Thor Pedersen, tilsluttede sig de overordnede konklusioner i regeringens redegørelse ’Danmark 2010’, som blev fremlagt i januar. Den borgerlige opposition er således enig med regeringen i, at arbejdsstyrken skal øges med mindst 85.000; at de offentlige udgifter maksimalt må vokse med tre fjerdedele procent pr. år; at den offentlige gæld skal halveres inden år 2010, og at udenlandsgælden skal fjernes inden år 2010.

Dumpede ikke-prøven
Velfærdsdebatten kom først og fremmest til at handle om en lang række mindre forslag, som partierne har fremsat i den senere tid. Om alt lige fra skat over nedslidte sygehuse til sindslidendes vilkår. De store økonomiske perspektiver var der stort set ingen, der opholdt sig ved i længere tid.
Regeringen indledte seancen med to lidet overraskende taler af finansminister Pia Gjellerup og økonomiminister Marianne Jelved. Begge talte myndigt om behovet for at afdrage den offentlige gæld så hurtigt som muligt.
Dét var også den røde tråd i talen fra Socialdemokratiets politiske ordfører, Pernille Blach Hansen. Hun sagde:
»Vi har i dag et velfungerende samfund med høj velfærd – det har vi kun, fordi vi har villet det. I fremtiden skal vi videreudvikle vores velfærd uden at ændre på de grundlæggende værdier. Det kræver blandt andet, at vi frem til år 2010 træffer de rigtige valg.«
Hun formåede dermed at lyde næsten lige så tandløs som Sydafrikas præsident, Thabo Mbeki, der under sin sidste valgkamp udtalte den legendariske parole: »Vi vil skabe et bedre liv for alle - hellere nu end senere.« Et udsagn, absolut ingen kan være uenig i.
Talen fik også CD’s Peter Duetoft til at fare på talerstolen, hvor han forsøgte at teste ordene med den såkaldte ’ikke-prøve’. Hvis et udsagn ikke giver mening, når man sætter ’ikke’ foran, ja så er det meningsløst. Og han havde flere gode eksempler: »Socialdemokratiet vil have bedre skoler. Hvem er det, som ikke vil have bedre skoler? Socialdemokratiet vil have bedre sygehuse. Men hvem er det egentlig, som ikke vil have bedre sygehuse? Jeg tror, at regeringen kan få massiv opbakning til sine mange gode hensigter her i salen,« sagde Duetoft og efterspurgte en klar prioritering mellem de fremtidige velfærdsopgaver.

Farvel til ’bevægelsen’
Venstre havde i manglen på grundlæggende uenigheder på det økonomiske område valgt til at angribe det socialdemokratiske ’system’:
»Når der ikke er væsentlig uenighed om de overordnede økonomiske rammer frem mod 2010, så er det til gengæld klart, at uenigheden gælder de vilkår, som vi kan tilbyde danskerne inden for disse økonomiske muligheder,« sagde Thor Pedersen (V) under den velfærdsdebat, som de to regeringspartier ganske utraditionelt havde anmeldt.
»For Venstre er udfordringen at sætte den enkeltes frihed i højsædet og fjerne den socialdemokratiske omklamring af danskeren. Vi kender ’bevægelsen’, der omklamrer danskeren fra vugge til grav. Vi ved, hvordan ’bevægelsen’ har fangarmene i den almindelige lønmodtagers lomme med tvangsopkrævning af mange millioner til ’bevægelsen’.«
Thor Pedersen var i hopla og fortsatte til stor morskab for de borgerlige politikere sin offensiv ved at henvise til de mange skandalesager, som i de senere år har hærget f.eks. Arbejdernes Ligkistemagasin:
»Den store socialdemokratiske ’bevægelse’ trues på sin eksistens i samme øjeblik, at danskeren får frihed til selv at vælge og bestemme. Det er derfor, den socialdemokratiske maskine nu på femte måned bruger alle sine ressourcer på at føre smædekampagne mod Venstre. For taber socialdemokraterne magten og Venstre indfører borgernes frie valg, så dør ’bevægelsen’. Så gider ingen længere være med til det socialdemokratiske tvangssystem.«

FAKTA
Uklarhed om forslag
*Under forespørgselsdebatter i Folketinget er det almindeligt, at partierne fremsætter såkaldte »forslag til vedtagelse«. For regeringen er det vigtigt aldrig at komme i mindretal, da det betyder, at der skal udskrives nyvalg. Det åbne spørgsmål – som først blev afgjort efter deadline – var, hvad Enhedslisten ville stemme til regeringens forslag.
*Under debatten fremsatte Socialdemokratiet og de radikale således et forslag, der i brede vendinger ville sikre bl.a. lige muligheder for alle; hjælpe udsatte grupper; forkorte ventelisterne på sygehuses uden at indføre brugerbetaling og at ulandsbistanden stadig skal udgøre en procent af BNP.
*Forslaget ventedes i aftes kun at få støtte fra SF, mens Kristeligt Folkeparti formentlig ville undlade at stemme. CD fremsatte sit eget forslag. Som betingelse for ikke at stemme imod ville Enhedslisten have indføjet en passage om, at »uligheden i Danmark er voksende«. Hvis regeringspartierne ikke accepterer formuleringen, kan et valg komme på tale, da regeringen dermed vil være i mindretal i Folketinget.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her