Læsetid: 2 min.

Velfærd for milliarder

SF vil indgå en 4-årig velfærdsaftale med SR-regeringen efter næste valg. Partiets udspil rummer dog kun få konkrete krav
12. maj 2001

Hvis Nyrup-regeringen får fornyet sit mandat ved det næste valg, vil SF forsøge at binde den til en 4-årig velfærdsaftale. Det oplyste SF’s formand, Holger K.
Nielsen, på partiets landsmøde i Fredericia fredag.
Aftalen skal forpligte regeringen til at forbedre den offentlige service på en række områder i det danske velfærdssamfund. Blandt andet kræver SF, at indsatsen over for børn med psykiske problemer forbedres. Og partiet vil også sikre en hurtigere afvikling af ventelisterne for operationer af sygdomme i ryg, hofter, knæ og øjne.
I sit udspil formulerer SF dog sine forslag til forbedringer ganske vagt. Således fremsætter partiet sit krav om fremskridt på det sociale område med formuleringen »forstærket hjælp til de socialt udstødte stof- og alkoholmisbrugere.« Og om behovet for at løse boligproblemerne i storbyerne skriver partiet, at det vil have »flere ungdomsboliger i de store uddannelsesbyer.«
Holger K. Nielsen erkender, at partiet ikke har udmøntet sit nye velfærdsudspil i specifikke krav.
»Vi mangler stadig at sætte tal på de forbedringer, vi ønsker at opnå på de forskellige områder,« siger han til Information: »Det gør vi først, når vi skal indgå en aftale med regeringen.«
Til trods for de manglende tal har SF beregnet, at det vil koste 11,2 milliarder kroner at løfte det offentlige service til det ønskede niveau. Det skyldes, at investeringerne skal øges med to milliarder, og at kommunernes og amternes vækstramme skal hæves fra en til to procent, hvilket vil koste 9,2 milliarder.
Disse penge skal ifølge partiets plan primært skaffes ved at gennemføre effektiviseringer i kommuner og amter, foretage besparelser i staten og fastholde afgiftstrykket.

Venlig modtagelse
Socialdemokratiet vil meget gerne diskutere forslagene i SF’s fireårsplan, når næste års finanslov skal forhandles på plads, siger partiets politiske ordfører Pernille Blach Hansen til Ritzau:
»Vi er meget enig med SF i, at vi skal prioritere uddannelse, sundhed, børn og ældre, og vi vil gerne diskutere nogle af SF’s forslag. Det er disse områder, der adskiller højre og venstre side i dansk politik. Men vi er også optaget af andre prioriteter. F. eks. fastholder vi, at vi skal betale af på gælden,« siger hun.
Også barselsorloven er S parat til at diskutere. Men Pernille Blach Hansen er betænkelig ved at udvide barselsorloven til et år: »Vi er ikke sikker på, at det er den rigtige prioritering i forhold til børnefamilierne. Der er andre af SF’s forslag –
f. eks. udvidelsen af pasningsgarantien – som vi også gerne vil kigge på. Vi skal på et tidspunkt vælge mellem forskellige veje, og så er det ikke sikkert, at et års barselsorlov er den vej, vi synes, vi skal vælge først,« siger Socialdemokratiets politiske ordfører.

FAKTA
Velfærdsudspil
*En hurtig afvikling af ventelisterne for operationer af ryg, hofter, knæ og grå stær.
*Garanti for plejehjemsplads efter max. to mdr.
*Forbedringer af hjemmehjælpen og genopretning af de nedskæringer, der er sket på især praktisk bistand.
*Landsdækkende børnepasningsgaranti.
*Nyere og bedre undervisningsmaterialer til skolen.
*Hurtigere hjælp til børn med psykiske problemer.
*Flere ungdomsboliger.
*Byggeri af almene familie- og ældreboliger og indsats over for hjemløse.
*Forstærket hjælp til socialt udstødte misbrugere.
*Bedre rengøring på sygehuse, skoler, børnehaver mv. samt bedre mad på sygehusene og skolerne.
*Bedre økonomiske rammer til forebyggelse af fremtidens miljøproblemer og oprydning på miljøområdet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her