Læsetid: 2 min.

En vendelbo på udebane

Poul Dalsager – den sindige bankmand der blev kommissær i Bruxelles og borgmester hjemme i Hjørring
4. maj 2001


Nekrolog
Det var et markant kursskifte, da Poul Dalsager i 1981 blev den anden kommissær, Danmark sendte til Bruxelles. Første mand på posten var et af dansk diplomatis allerbedste og flittigste hoveder – Finn Gundelach.
Som hans afløser valgte statsminister Anker Jørgensen en af Socialdemokratiets rutinerede politikere: Poul Dalsager. Den rolige vendelbo fik tilmed det mest komplicerede og budgettunge område i Kommissionen: Landsbrugspolitikken.
Det har ofte været hævdet, at det fordrer solide administrative og ledelsesmæssige erfaringer at slå igennem som kommissær fra et lille land. Men med valget af Dalsager insisterede Anker Jørgensen på, at den solide og folkeligt forankrede politiske generalist også var det rigtige valg til den vigtige post i Bruxelles.
Poul Dalsager kastede sig ud i arbejdet med sin karakteristiske ihærdighed, men da Poul Schlüter i 1985 skiftede ham ud med Venstres Henning Christophersen, gjorde Dalsager ingen forsøg på at forsætte i internationalt arbejdet. Han satte kursen mod Hjørring og gik ind i kommunalpolitik.
Dalsager nåede mange og store politiske poster for Socialdemokratiet. Han sad i Folketinget fra 1964 og var fra 1975 til 1977 landbrugs- og fiskeriminister, fra 1977 til 1978 alene landbrugsminister. Herefter var han under SV-regeringen formand for den socialdemokratiske folketingsgruppe, indtil han i 1979 vendte tilbage som landbrugs- og fiskeriminister.
Efter de fire år i Bruxelles vendte han og hustruen Betty i 1985 tilbage til Hjørring, hvor Dalsager i 1990 blev borgmester. Han måtte dog som følge af sygdom forlade posten i utide i 1995.
Poul Dalsager var født i Hirtshals på Nordjyllands barske hjørne og voksede op under beskedne kår i et arbejdsmandshjem. Han fik en bankuddannelse og var fra 1950 til 1975 ansat i Andelsbanken i Hjørring. Det var inden for det lokale partiarbejde og det kommunalpolitiske felt, Dalsager trådte sine politiske børnesko, indtil han i 1957 blev opstillet i Sæby-kredsen, hvis kandidat han var indtil 1965. Her var han opstillet i hjembyen Hjørring.
Støt og roligt sikrede Dalsager sig et solidt fodfæste i den socialdemokratiske folketingsgruppe. Det blev Danmarks indtræden i EF, som betød det egentlige politiske gennembrud for Dalsager, som aldrig lagde skjul på sit europæiske sindelag.
Fra 1971 til 1973 var Poul Dalsager formand for Folketingets markedsudvalg, og det var naturligt, at hans parti sendte ham til arbejdet i de europæiske fællesskaber, da Danmark indtrådte i EF. Fra 1973 til 1974 var han medlem af Europa-Parlamentet og vicepræsident i Parlamentet.
Det er sagt, at Poul Dalsager intet større kendskab havde til fiskeriets og landbrugets problemer, da han blev de to store erhvervs minister – og senere kommissær.
Men Dalsager tog det med ro – også da vrede fiskere i 1975 ’hængte’ en dukke, som forestillede fiskeriministeren. Jo mere storm, des mere rolig og besindigt optrådte han. Hans gemyt og holdning var præget af det nordenfjordske, og på hjemmebane i Hjørring var han vendelbo blandt vendelboer.
»Mit liv har været som et eventyr, og jeg kan se tilbage på en privilegeret tilværelse«, sagde Dalsager, da han i 1995 måtte lægge borgmesterkæden. Han kunne da se tilbage på næsten et halvt århundrede som politisk aktiv.
Poul Dalsager blev 72 år.
ritzau/ inf

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu