Læsetid: 3 min.

web.hvad.hvor

25. maj 2001

(2. sektion)

www.the-tls.co.uk
*Den klassiske måde at holde sig orienteret om hvad der sker i bøgernes verden er at læse de ugentlige (eller hveranden-ugentlige) litteraturaviser – i England er det Times Literary Supplement og/eller London Review of Books. Begge har naturligvis websites og de minder ganske meget om hinanden, ligesom de trykte udgaver gør det. TLS fylder 100 næste år og er den der kan prale af at have haft flest kendte navne blandt sine skribenter. Hver uge kan man på hjemmesiden læse fire-fem af bladets artikler og anmeldelser foruden et udvalg af tidligere trykt materiale om alle de mange mange emner bladet dækker: Antropologi, arkæologi, arkitektur osv.ML

www.lrb.co.uk
*For at kunne læse alle artikler fra London Review of Books skal man – som hos TLS være abonnent. LRB’s arkiver går tilbage til bladets start i 1979 – det opstod som en direkte erstatning for sin konkurrent, da denne ikke udkom i en lang periode med arbejdsmarkedskonflikter under Margaret Thatcher. LRB har måske en tendens til at lade sine skribenter få lidt mere plads at brede sig på (hver uge kan man i øvrigt også læse et grundigt essay fra LRB på avisen The Guardians bogside www.booksunlimited.co.uk) men ellers må det vist blot være ret tilfældigt hvilken man foretrækker.ML

www.nybooks.com
*The New York Review of Books er den amerikanske variant af samme ide. Faktisk udsprang også det af en avisstrejke (i 1963) – måske kunne vi bruge sådan en i Danmark? Til forskel fra sine engelske fætre giver NYRB mulighed for at søge i arkiverne uden at man behøver at betale en krone, hvad der naturligvis gør sitet ganske umådeligt meget mere interessant. Amerikanerne lægger desuden en større del af artiklerne på nettet, der er oplæsninger af dele af essays (lyt til engelske James Fenton!) og der er desuden særlige afdelinger for bøger der falder uden for mainstreamen – bøger fra universitets- og andre små forlag. Og så har bladet sin egen lille meget smagfulde bogklub der dels udsender essaysamlinger, dels klassikere.ML

www.quinzaine-litteraire.presse.fr
nFor de franskkyndige er der La Quinzaine, som har en meget fin og funktionel hjemmeside, der desværre kun giver adgang til de enkelte numre tilbage til 1998. Det giver dog stadig mulighed for at læse anmeldelser og artikler om blandt andre Jack Kerouac, Mallarmé, Henri Michaux, Thomas Pynchon og selvfølgelig mange mange flere. Hvad mig selv angår får dette site mig til at ærgre mig over ikke at have været mere entusiastisk i fransktimerne – der er ikke noget mere udmattende end at sidde og langsomt stave sig gennem sider på en computerskærm. ML

www.sb.aau.dk/Standart
*Og endelig er der jo i Danmark Litteraturmagasinet Standart, der idealistisk forsøger at ligne de store internationale. Der er to store problemer med Standart: Dels kommer avisen på et ikke videre forudsigeligt tidspunkt fem gange om året, dels er anmeldelserne af ret svingende kvalitet. Til gengæld bliver de alle sammen lagt ud på nettet, så enhver til enhver tid kan finde dem og dømme for sig selv. Og så skal man bestemt heller ikke glemme, at tidsskriftet med jævne mellemrum i sine temasektioner har nogle meget interessante essays – af Villy Sørensen om Seneca eller af Horace Engdahl om Gunnar Ekelöf for blot at nævne et par stykkerML.

www.themodernword.com/beckett/
*Og så skal jeg ikke undlade at gøre opmærksom på, at 3Apmonia2, The Modern Words Samuel Beckett-afdeling nu endelig er åbnet. Anledningen mere specifikt er, at det store Beckett on Film-projekt, en samlet filmudgave af alle Becketts dramatiske værker nu er færdiggjort og blot venter på at blive købt af dansk tv. Apmonia er stadig under opbygning, (mange af siderne viser blot et billede af forfatteren med strithår og en pint af hvad jeg går stærkt ud fra er Guiness i hånden), men redaktørerne lover, at det skal blive det største Beckett site i verden og det rummer allerede tonsvis af artikler, interviews mm. om det 20. århundredes ubetinget vigtigste dramatiker.ML

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her