Læsetid: 3 min.

’Absurd at producere basisprodukter i EU’

Uden tårnhøj støtte kan det ikke betale sig at producere mælkepulver og sukker i Europa
14. juni 2001


Fødevarefortet
Hvis det ikke var for det høje støtteniveau i EU, kunne det ikke betale sig for europæiske landmænd at producere sukker og mælkepulver. Den høje støtte til landbruget er ifølge informationsmedarbejder i u-landsorganisationen Ibis, Morten Emil Hansen, den eneste årsag til, at det kan betale sig for landmændene i EU at producere de såkaldte basisprodukter. EU’s produktion af basisprodukter er i øjeblikket med til at udkonkurrere lokale bønder i en lang række u-lande.
»Det er absurd at producere basisprodukter i EU. Hvis vi trækker EU-støtten fra produktionen af basisvarerne, ville det ikke kunne betale sig for landmændene at producere meget af det, som EU producerer i dag,« siger han til Information.
Morten Emil Hansen peger på, at Danmark i WTO-regi er presset på spørgsmålet om eksport af forarbejdede varer, mens »kvoten for uforarbejdede varer endnu ikke er brugt op.«
Dette betyder, at EU stadig har frit spil til at støtte, producere og eksportere en lang række basisprodukter.

Ikke rentabelt
EU’s landbrugsstøtte kompenserer bl.a. for produktionsomkostningerne, der flere steder i Europa er langt højere end f.eks. i u-landene på grund af klimaforholdene. Visse steder egner klimaet sig ganske enkelt ikke til produktion af en række af de centrale basisprodukter.
Sukker og mælkepulver er to af de største og mest subsidierede eksportprodukter i EU. Når det drejer sig om disse produkter, er forskningsleder på Statens Fiskeri- og Jordbrugsøkonomiske institut Søren Frandsen ikke i tvivl om, at produktionen i EU vil ændre sig drastisk, hvis støtten til de europæiske landmænd skæres væk.
Søren Frandsen peger dog på, at forholdene for produktionen af sukker er meget forskellige, alt efter hvor man befinder sig i Europa. Landene i det centrale Europa vil på grund af klimaforholdene være langt bedre stillet end landene i Syd- eller Nordeuropa.
Han vurderer, at det f.eks. ikke vil kunne betale sig for landmændene i Spanien, Grækenland, Italien, Finland, Sverige, men også i Danmark at producere sukker uden støtte, mens de franske, tyske og engelske landmænd vil kunne overleve på trods af, at man helt fjernede sukkerstøtten.
Ifølge Morten Emil Hansen er u-landene de store tabere i konkurrencen med EU’s produktion af basisfødevarer.
»Hvis man skal give u-landene en chance for at blive selvforsynende, bør lande som Danmark satse på at producere forarbejdede niche-produkter som f.eks. bestemte typer af yoghurt i stedet for at fortsætte overproduktionen af basisprodukter,« siger Morten Emil Hansen.
Direktør i Landbrugsraadet Henning Otte Hansen forudser, at en afvikling af landbrugstøtten til de europæiske landmænd generelt vil betyde en stigende produktion af basisvarer i u-landene og et tilsvarende fald i i-landene. Hvis man fjernede al sukkerstøtte ville den samlede sukkerproduktion i i-landene ifølge Otte Hansen falde med knap 20 procent.
Samtidig peger Søren Frandsen på, at en afvikling af støtten til EU’s produktion af mælkepulver dels ville give de europæiske mælkeproducenter færre muligheder for at udkonkurrere lokale mælkebønder i u-landene og dels påvirke forbrugsmønsteret, så befolkningen i u-landene i højere grad ville drikke lokalt produceret frisk mælk.

Selvforsyning
Både Søren Frandsen og Morten Emil Hansen understreger, at det ikke er målet at lade u-landene producere råvarerne og overlade den mere profitable produktion af forarbejdede varer til i-landene.
»Hvis u-landene fik bedre muligheder for at afsætte deres basisvarer, så ville de på sigt kunne opbygge en produktion af forarbejdede varer,« siger Morten Emil Hansen. Han suppleres af Søren Frandsen:
»Man skal huske på, at en afvikling af EU’s landbrugsstøtte ikke nødvendigvis vil løse u-landenes problemer. De markedsandele, som EU ville tabe, ville ikke nødvendigvis vil gå til u-landene, men også til andre vestlige lande,« siger Søren Frandsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her