Læsetid: 1 min.

Æg med læder og patina

29. juni 2001

(2. sektion)

*Godt nok begyndte Arne Jacobsen at designe møbler allerede i 1930’erne, Hans J. Wegner i 1940’erne og Poul Kjærholm i 1950’erne – hele den generation som Kaare Klint stod fadder til gennem sit virke på Kunstakademiet i 20’erne. Så at kalde dem 60’erdesignere ville være synd.
Alligevel var det i 60’erne med gang i hjulene, at deres møbler blev det hotteste af det hotte – og for alvor begyndte at sælge, da det gamle hæderkronede familiefirma Fritz Hansen fra 1872 opstartede masseproduktion af wegner-stolen, Børge Mogensens sofa Ægget fra 1958, Svanen, myren og Verner Pantons ungkarlelinje. Så derfor kan man godt kalde det 60’er-retro, når alle nu valfarter til second hand-møbelbutikker for at sikre sig et eksemplar af de kunststykker, som det amerikanske trendmagasin Wallpaper har berømmet langt ud over andedammens grænser med reference til dansk designs guldalder i 50’erne og 60’erne.
Faktisk er salget 10-, 20-, ja 30-doblet på bare tre år, siger Claus Nielsen fra second hand-butikken Dansk Møbelkunst, der har adresse i Bredgade og kunder fra hele verden.
»Vi har lige solgt et Æg med læder og patina fra den tidlige produktion til 54.000, det er omtrent det samme som Fritz Hansen tager for en ny,« siger han.
Også teaktræs-møbler og møbler fra velrenomerede snedkermestre er i høj kurs, i det hele taget er folk vilde med de rene linjer fra 60’erne med læder, stål og træ, beretter en begejstret Claus Nielsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her