Læsetid: 3 min.

Auken: Verdens klima er i hænderne på Japan

Nyt udspil i klimaforhandlinger giver stor rabat til Japan, som nu har nøglen til Kyoto-aftalens gennemførelse
20. juni 2001

Nyt udspil i klimaforhandlinger giver stor rabat til Japan, som nu har nøglen
til Kyoto-aftalens gennemførelse

»Nu har Japan nøglen til succes eller fiasko for Kyoto-aftalen.« Det siger miljøminister Svend Auken til Information, efter det nyeste udspil fra Hollands miljøminister, Jan Pronk, som leder de internationale klimaforhandlinger. Pronk foreslår en særlig rabat på nedskæringen af drivhusudslip fra lande, der i forvejen har høj energieffektivitet og stor befolkningstæthed i forhold til skovarealet.
»I stedet for den kryptiske formulering, kunne man lige så godt have skrevet Japan,« siger Verdensnaturfondens klimapolitiske koordinator, Lars Georg Jensen til Information.
Tilslutning fra Japan, Rusland og hele Europa er nødvendig, hvis aftalen om forpligtende nedskæringer af udslippet fra industrilandene skal træde i kraft uden USA. Men man ved ikke, hvad Japan vil.
»Hidtil har Japan haft den lidt ejendommelige holdning, at de vil ratificere aftalen, men at USA skal med, men realiteten er, at USA har meldt fra,« siger Auken.
»Japan er den store joker nu. De meldinger, vi har fået fra deres industri-, miljø- og statsministerier er brogede og modstridene. Formodentlig er de bange for at løsrive sig fra USA, både på grund af den traditionelle politiske afhængighed og af hensyn til konkurrenceevnen,« siger Lars Georg Jensen.
Til syvende og sidst kan det blive afgørende, at aftalen har navn efter Kyoto, den gamle japanske kejserby, hvor den blev udformet i 1997.
»Det er grotesk, men risikoen for at miste national prestige spiller faktisk en stor rolle,« tilføjer han.

Fair play fra USA?
To andre forudsætninger skal opfyldes for at undgå et sammenbrud på topmødet i Bonn i næste måned, påpeger Auken. Den ene er fair play fra USA, den anden er opbakning fra de store udviklingslande.
»En ting er, at USA ikke selv vil være med. Det er vi nødt til at acceptere – under protest. Men hvis de oven i købet vil hindre os andre i at nå et godt resultat, så er det ikke fair play,« siger Auken.
FN træffer beslutninger ved konsensus. Formelt har USA ret til at stemme imod og forhindre en beslutning, fordi Kyoto-aftalen er en tilføjelse til Klimatraktaten, som USA er med i.
»Men det ville være meget belastende for vores forhold og samhandel. Jeg tror, de vil give fair play,« siger Auken.
Opbakning fra udviklingslandene, og specielt fra de store lande i Asien, Latinamerika og Afrika er også nødvendig, især for at opveje modstanden fra de olieproducerende OPEC-lande, tilføjer han.
»Det vigtigste er, at få aftalen gjort klar til at træde i kraft. Men grænsen for, hvad EU og miljøorganisationerne risikerer at skulle sluge for at nå det mål, er rykket. Dilemmaet er, at man risikerer en udvanding af aftalen,« siger Lars Georg Jensen.
Optimister peger på erfaringerne med en lignende aftale: Montreal-aftalen om ozonlaget. Den var også udvandet i starten, men senere blev den strammet, så den faktisk virkede.
»Men klimaaftalen er mere vidtrækkende. Det bliver langt sværere, at få den rettet op hen ad vejen,« siger Lars Georg Jensen.
På det punkt er Auken lidt mere optimistisk: »Det vigtigste er, at der sker en reel reduktionen i forhold til udgangspunktet i de enkelte lande – og at man ikke gør det umuligt at regulere aftalen i de efterfølgende perioder. De krav lever Pronk-papiret op til,« siger han.

Rabat til Rusland
Jan Pronks udspil giver også en indrømmelse til Rusland og de andre tidligere kommunistiske lande. De vil få fuld adgang til at handle med kvoter og få del i overførsel af renere teknologi. Men de får 50 procent rabat på deres bidrag til de fonde, der skal hjælpe udviklingslandene med at klare omstillingen og beskytte sig mod klimaets ændring.
Den hollandske miljøministers udspil lægger stor vægt på disse fonde. Uden penge og teknisk bistand fra de i-lande, der har ansvar for det meste af udslippet indtil nu, vil udviklingslandene ikke gå med til en aftale.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu