Læsetid: 3 min.

Blair fik en sur-sød sejr

Tony Blair vandt en stor sejr ved valget til det britiske Underhus, men hans mandat er lille. Kun hver fjerde stemte New Labour
9. juni 2001

LONDON – Tre ting står klart efter det britiske valg torsdag: New Labour vandt, de konservative tabte, og valgdeltagelsen på omkring 60 procent var historisk lav. Det sidste kan meget vel gå hen og blive særdeles vigtigt.
For nok har New Labour et kæmpeflertal i Underhuset - ved redaktionens slutning var det på 167 stemmer – men Blair har ikke folket med sig.
Omkring tre fjerdedele af vælgerne stemte enten på andre partier end New Labour eller blev hjemme. Det udgør næppe nogen dundrende opbakning til den siddende premierminister.
Men de øvrige partier gik det endnu værre – især de konservative. De rokkede sig reelt ikke ud af det sted, de havnede ved valgnederlaget i 1997. Deres leder, William Hague, tog konsekvensen af den forfejlede kampagne og meddelte tidligt i går morges, at han går af.
Det lille oppositionsparti, Liberaldemokraterne, fik et godt valg med 19 procent af stemmerne og 52 medlemmer i Underhuset. Partiet har forsøgt at positionere sig til venstre for New Labour, og den strategi ser ud til at have givet afkast.
Nationalisterne i Skotland og Wales – som vel at mærke ikke er spor racistiske men blot ønsker mere selvstyre – fik ikke den store fremgang, de havde håbet på. Det lader til, at både waliserne og skotterne stemmer på én måde, når der er valg til deres egne forsamlinger og parlamenter, mens de stemmer på en anden måde, når der er landsdækkende valg.
Men alle partilederne var enige om én ting – den lave valgdeltagelse er bekymrende. Den kan naturligvis skyldes en vis tilfredshedsfaktor. Folk, der er meget utilfredse, har et større incitament til at sætte kryds på en valgliste end folk, der ikke rigtig har noget at brokke sig over.
Andre kan have ment, at New Labour førte så stort i meningsmålingerne, at en enkelt stemme fra eller til kunne være hip som hap.
Men andre igen må nødvendigvis have følt sig i den grad fremmedgjorte over for den politiske udvikling, at de ikke ønskede at gøre brug af deres stemmeret. Måske er det forståeligt med et ideologisk landskab, hvor der skal lup til for at se den store forskel på partiernes politik i det mindste på de områder, som interesserer folk mest, nemlig økonomien, skolerne, hospitalerne og transporten.
At der ikke er det helt store udvalg at vælge imellem, betyder også, at man ikke kan ændre noget ved at stemme.
Leder af London School of Economics, Anthony Giddens, sagde på valgaftenen, at den nye tids politik, som er præget af stadigt lavere valgdeltagelse, bl.a. indebærer, at politikerne er til valg hver eneste dag. De kan ikke længere regne med loyal opbakning fra en bestemt vælgergruppe men må vinde fra sag til sag.
Det kunne man se et eksempel på i Storbritannien sidste efterår, da en olieblokade arrangeret af utilfredse landmænd og transportører truede med at lægge landet øde. Folk bakkede i hobetal op om demontranterne, som protesterede mod de høje benzinafgifter, og Det Konservative Parti skød op i meningsmålingerne. Det varede en lille uge, så var meningsmålingerne tilbage hos Blair igen. Det siger noget om, hvor ustabil vælgerne er. Den lave deltagelse vil ikke i sig selv gøre det vanskeligt for Blair at regere, men det kan gøre det vanskeligt at vinde endnu et valg. Ligesom den folkeafstemning om euro-deltagelse, der tegner sig i horisonten, kan blive svær at vinde.
Ny britisk politik skal vindes i en stadig kamp og i sta
dig dialog med befolkningen, og den skal vindes på argumenter. Blairs anden regeringsperiode er en stor sejr for ham og for partiet, men sejren kan blive svær at løfte.

FAKTA
Underhuset
*Fordelingen af de 659 pladser i det britiske Underhus så således ud sent fredag, hvor otte valgkredse endnu ikke var optalt.
Som det fremgår har
New Labour et komfortabelt flertal på 167 stemmer.

New Labour: 413
De konservative: 166
Liberaldemokraterne: 52
Andre: 20

Ialt:659

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu