Læsetid: 3 min.

Blindhed og indsigt

Den hollandske skuespiller og forfatter Lisa de Rooys debutroman ’I min brors øjne’ retter blikket mod det kultursammenstød, der finder sted, når en indvandrer vender hjem
20. juni 2001

Ny bog
Når man får sådan en roman med posten, begynder man måske sin læsning med mistanken om, at det sikkert bare er endnu en af de der politisk korrekte historier om, hvordan den vestlige civilisations humanistiske indsigtsfuldhed i virkeligheden er en blindgyde, og at det i stedet er de gamle civilisationer, der bærer på visdom og klarsyn. Men denne mistanke bliver hurtigt gjort til skamme. Bogen er nemlig både oplysende, begavet og nuanceret.
Hosni Ezzet er en 40-årig egypter, der har boet halvdelen af sit liv i Holland. Som 20-årig havde han som familiens sorte får pludselig fået travlt med at komme ud af Egypten (hvorfor skal jeg ikke afsløre her, da det er bogens hovedpointe). I Holland åbner han en lille grillbar og ender med at have en hel kæde shawarmabarer, en glansbilledeblond hustru og en yndig datter.
Romanen tager sin begyndelse i Hosnis hjemrejse til Egypten. Han er blevet skilt, kan ikke styre teenagedatteren, og en dag modtager han nyheden om, at hans halvvoksne niece hjemme i landsbyen i Egypten er omkommet efter at have sat ild til sig selv. Familien og hele landsbyen er i oprør – men mest fordi faren, Hosnis bror Mustafa, i sorg over tabet af sin øjesten rent faktisk har stukket øjnene ud på sig selv og forsager verden og dens fortrædeligheder.

Voldsomt familiedrama
Hosni rejser hjem for en kort bemærkning for at få Mustafa til at spise og tale, men der er lige den hage ved det, at Hosni ikke har sat sin fod i Egypten én eneste gang i alle de år, han har levet i frivilligt eksil. Identitetsproblematikken melder sig. Det er ikke nemt at vende hjem til hede, støv, lopper og vandpiber, når man nu er kommet til at holde lidt for meget af
pizza, fjernsyn og whisky:
»Hans liv er delt i to. Tyve år i Egypten, tyve år i Holland. Egypten er hans hjemland. Er det her hans hjem? Denne grund, denne gård med disse mennesker, denne landsby? Vil han nogen sinde kunne føle sig fri her igen? Blandt mennesker hvis tanker og livsmoral er så anderledes end hans? Føler han sig hjemme blandt hollændere? Ligner deres tankegang hans? I de første år havde han følt sig beslægtet med dem. Befriet fra åget fra den religion, der pålagde ham regler, som han ikke ukritisk kunne rette sig efter. I Holland sprang han ud i en tilsyneladende uudtømmelig friheds dybe vand og dykkede ned i den, gav sig knap nok tid til at komme op til overfladen nu og da og trække vejret. Hans hænder greb alt, før hans øjne havde nået at se det.«
I de fem dage Hosni tilbringer i familiens skød, går han fra at være distanceret tilskuer til et accelererende drama om synd, vanære, skyld og straf, blindt had og hævn til at være hovedpersonen i al svineriet.
Mødet med den fortrængte fortid, gådefulde hændelser og for længst glemte personer får skeletterne til nærmest at falde over hinanden på vej ud af klædeskabet, og vi hvirvles som læsere ind i et typisk spændingsforløb med forviklinger og suspense.

Rejse tilbage
Efter endt læsning har vi ikke kun været på en handlings- og stemningsmættet rejse tilbage i en egyptisk indvandrers fortid, men også på eksotisk rejse ind i nutidens åbenbare konflikter mellem dannelsen af personlig integritet – om det så er blandt indvandrere eller ej – og dannelsen af civilisationens velordnede tilpassethed. Bogens morale, hvis man kan kalde den det, er som taget ud af Matthæus 15,14:
»Når en blind leder en blind, da falder de begge i graven.«
I min brors øjne er ikke stor fortællekunst, men en rigtig god historie. Hvis man er en smule opvakt, gætter man nemlig nemt forviklingernes sammenhæng undervejs, og den voldsomme slutning kommer ikke uventet. Bogens styrke er Lisa de Rooys suveræne indblik i Egyptens nære miljøer – hun er selv egyptisk gift – og de stærke traditionsbundne kræfter, der hersker der.

*Lisa de Rooy: I min brors øjne. Smukt oversat af Aino Roscher. 188 s., 225 kr. Tiderne Skifter

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her