Læsetid: 3 min.

Cybersabotage mod topmøde

Net-aktivister har erklæret krig mod Verdensbanken, der holder sit første virtuelle topmøde i den kommende uge
23. juni 2001

Netværkssamfundet er ved at tage fysisk form. Af frygt for voldelige gadeoptøjer har Verdensbanken valgt at henlægge sit næste topmøde til cyberspace. Topmødet, der bl.a. har global fattigdom på dagsorden, skulle have været afholdt i Barcelona. Men fordi den baskiske terrorbevægelse, ETA, har antydet, at den ville blande sig med de omrejsende kaoter – som senest formåede at omdanne Gøteborg til en slagmark – måtte man opgive at holde mødet på landjorden.
Sidst banken holdt et større topmøde, blev Prags gader hærget af sammenstød mellem politiet og aktivister. Under parolen »They can run, but they can’t hide« føler flere anarkistiske aktivister nu, at de har været med til at tvinge de globale institutioner i knæ.
En række aktivistgrupper har således erklæret, at de vil sabotere Verdensbankens nye virtuelle topmøde ved hjælp af bl.a. hacking og cyber-ravage. Og skæbnens ironi er, at den strategi kan vise sig at blive langt mere effektiv end vold. Topmøde-bygningerne er i dag så forskansede bag politi og hegn, at politikerne kun kan rammes, når de hæver sig op over jordens overflade.

Hacker-angreb virker
IT-sikkerhedseksperter har i flere internationale aviser erkendt, at det faktisk er muligt for hackere at lægge den særlige hjemmeside ned, hvor Verdensbanken dels vil diskutere indbyrdes og dels forsøge at skabe ny dialog med interesserede verdensborgere. Verdensbankens talsmand vil ikke afvise, at det kan lykkes for hackere at sabotere mødet, der holdes i næste uge.
Problemet er nemlig, at de fleste hardcore-hackere altid er foran de konsulenter, der skal sikre IT-sikkerheden. Og selv om både embedsmænd og politikere nu trækker sig helt tilbage til cyberspace vil det derfor ikke kunne forhindres, at fremtidige topmøder bliver præget af fysisk sabotage. På gadeplan fortsætter optøjerne nemlig også: Aktivistgrupper har proklameret, at de vil demonstrere i de næste dage:
»Vi føler, det er afgørende, at presset på Verdensbanken opretholdes. Vi er nødt til at uddybe den tillidskløft, som Verdensbanken sammen med andre af den globale kapitals institutioner oplever – med det formål, at vi vil sprede tillidskrisen direkte til alle de multinationale virksomheder. Vi ønsker også at styrke de anti-kapitalistiske grupper,« skriver ’Campaign against the World Bank’ i en e-mail til potentielle aktivister.
At Verdensbank-mødet har globalisering på dagsordenen, synes blot at opildne kaoterne, idet alle forsøg på at tale med kritikerne, blot opfattes som et taktisk omklamringsforsøg.
De internationale topmøder er blevet samlingssted for de globaliseringskritiske kaoter, fordi det kun er hér, at de globale beslutningsfora som Verdensbanken og WTO får krop og ansigt. Til daglig fremstår institutionerne kun i form af rapporter og tekster.
Topmøder er tyngdepunkter i nutidens globale, politiske beslutnings-netværk, der ikke kan siges at have et centrum, men som derimod skærer på kryds og tværs af nationernes hidtidige beføjelser og magt. De globale netværk er dermed allerede på sin vis virtuelle. Beslutningen om at udlejre topmøderne yderligere fra den håndgribelige verden rummer en surrealistisk symbolik.
Efter optøjerne under WTO-topmødet i Seattle i 1999 er det ligeledes besluttet, at den kommende forhandlingsrunde afholdes i ørkenstaten, Qatar, som var det eneste land, der ønskede at være vært. Qatar tillader slet ikke aktivister indrejse.
Forskellige aktivistgrupper har dog tilkendegivet, at de vil arrangere en række lokale demonstrationer rundt om i storbyer over hele verden, når WTO-mødet løber af stablen. Regeringen vil derfor næppe få lettere ved at tackle de nye, globale guerilla-krigere under de forestående topmøder.

*Kaoternes ’global tour’ kan følges på: www.protest.net
hvor aktivister kan få post-traumatisk terapi efter at have deltaget i gadekampe

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her