Læsetid: 3 min.

EU-mælkepulver skader u-lande

Danmark er som storeksportør af EU-støttet mælkepulver med til at gøre livet surt for mælkebønder i fattige lande
1. juni 2001

På Jamaica må landmænd gå fra hus og stald, i Sydafrika får mælkebønderne færre penge i kassen, i Kina frygter landmænd konkurrencen fra EU. Alt sammen fordi EU eksporterer billigt mælkepulver. Danmark bærer som storeksportør sin del af skylden for, at verdensmarkedsprisen på mælkepulver holdes kunstigt nede til skade for bønder i fattige lande.
Danmark hører til blandt de store, når det gælder eksporten af mælkeprodukter. I 1998 gik således en ottendedel af EU’s eksportstøtte til ost, smør og mælkepulver til danske mejerier, som fik i alt 1,5 mia. kr.
Eksportstøtten kombineret med direkte støtte til den enkelte landmand giver danske mejeriprodukter en konkurrencefordel i Den Tredje Verden.
»Problemet ved EU’s landbrugspolitik er, at den ikke blot forhindrer fattige lande i at eksportere til EU-markedet, men at den også giver unfair konkurrence i u-landene,« siger økonom Christian Friis Bach fra Den Kongelige Veterinære Landbohøjskole.
Især mælkepulver giver problemer for bønder i u-lande, fordi pulveret er let at transportere og langtidsholdbart. EU sidder på en tredjedel af verdensmarkedet for skummetmælkspulver, og Danmark er en af de store aktører med en eksport af mælkepulver ud af EU på 1,8 mia. kr. i 1999. At eksporten giver problemer bl.a. i Sydafrika og Jamaica fører ikke til de store sympatierklæringer fra formanden for Landsforeningen for Danske Mælkeproducenter, Poul Thomsen. Han siger:
»Det er jo nok lige så irriterende for bønder på Jamaica med konkurrence, som det er for os, når Dansk Supermarked køber mælk i Tyskland.«
Præsidenten for Landbrugsraadet, Peter Gæmelke, siger om eksporten af mælkepulver:
»Hvis EU med sin eksport virkelig er med til at hindre god, lokal produktion i at komme op at stå, så må vi se kritisk på det. Hvad angår Danmark, så leverer vi mælkepulver af en meget høj kvalitet, som efterspørges over alt i verden.«
Overordnet set mener både Poul Thomsen og Peter Gæmelke, at der er behov for at aftrappe EU’s støtteordninger til mælkeproducenterne. De er overbeviste om , at de højeffektive danske mælkebønder godt kan klare sig i den internationale konkurrence.
»Ideelt ser går vi ind for afskaffelse af EU’s støtteordninger. Men det forudsætter, at konkurrencen bliver på lige vilkår. Vi har f.eks. set i forbindelse med håndteringen af kogalskab, at nogle EU-lande har kompenseret landmændene for tab, mens det ikke er tilfældet i Danmark,« siger Poul Thomsen.

Helt urimeligt
Organisationen Ibis er ligesom de fleste andre u-landsorganisationer meget imod EU’s støtteordninger til landbruget – især eksportstøtten.
»Det er helt urimeligt over for u-landene, at det for danske mejerier kan betale sig at producere en basisvare som mælkepulver,« siger informationsmedarbejder i Ibis Morten Emil Hansen.
»Omkostnings-niveauet i Danmark er så højt, at uden EU-støtte så er danske mejerier ikke konkurrencedygtige på verdensmarkedet for basisvarer. Danske mejerier burde derfor fremover koncentrere sin eksportindsats om nicheprodukter, som vi har stor viden om, f.eks. yoghurt til motionsfanatikere og ældre,« siger han.
Formanden for Mejeriforeningen, Kaj Ole Pedersen, er enig i behovet for at satse på højtforædlede produkter, men om mælkepulveret siger han:
»Produktionen af mælkepulver er faktisk et af de områder, som vi tjener gode penge på i Danmark. Og jeg er ret sikker på, at hvis vi får en tilpas tid til omstilling, så vil både den høje kvalitet og produktionsapparatet gøre os i stand til at konkurrere på markedsvilkår uden støtte fra EU.«
Beregninger foretaget af Statens Jordbrugs- og Fiskeriøkonomisk Institut viser, at såfremt verdensmarkedet for landbrugsvarer blev givet frit nu og her, vil dansk mælkeproduktion mere eller mindre kollapse. Produktionen ville falde med en tredjedel og eksporten blive halveret. Ændringerne skyldes primært manglende rentabilitet og langt større import.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her