Læsetid: 4 min.

Film i tv

22. juni 2001

(2. sektion)

*Emir Kusturica skabte i 1995 sit storværk om Jugoslaviens historie gennem 40 år, Underground, en barok og vildtvoksende fabel om landets dramatiske udvikling fra tyskerne bombede Beograd i 1941 og til borgerkrigen igen bragte barbariet på nært hold. Hovedpersonerne er vennerne Marco og Blacky, musikglade livsnydere, som flyder ovenpå i Anden Verdenskrigs besatte Beograd. Marco er både rettroende kommunist og smart våbenhandler, og han gemmer den mere primitive modstandsmand Blacky væk i en kælder, hvor han sammen med andre partisaner og familiemedlemmer sættes til at fremstille våben til modstandsbevægelsen. Efter krigens afslutning vildføres den lille gruppe af Marco til at tro, at stridighederne fortsætter, og de arbejder ihærdigt videre i kælderen, mens nye Tito-tider luller den overjordiske befolkning ind i falsk tryghed og forloren heltedyrkelse. – Den sidste del af af den næsten tre timer lange film foregår i 1991 i et Jugoslavien under opløsning. Blacky leder nu – over jorden – en gruppe serbiske partisaner, der går i kamp for fædrelandet med slagordet: »Ned med fascisterne!« Og manipulatoren Marco er igen våbenhandler. Fælles for dem er, at de på fatal vis lever i fortiden. Men under jorden findes der kanaler ud til en livsglad drøm, hvor alle kan feste, synge og danse. – Filmen er en allegori om politisk plattenslageri og vildført naivitet, men uden belærende pegefingre, gennemført i Kusturicas eget gudsforgående tonefald og hyppigt akkompagneret af feststemt balkansk blæsermusik. Smerten over at se et land fornedret af kommunistisk-nationalistisk bedrag og sønderrevet af borgerkrig trænger dog gang på gang igennem filmens voldsomme udladninger og fandenivoldske macho-fascination.
Underground. TV2 Zulu, fredag kl. 20.00-22.45.

*Elizabeth Taylor yppig og lækker i underkjole, er – som Virgins Film Guide skriver – mere luksuriøs præmie-mis end sydende alley cat i denne højt gearede filmudgave af Tennessee Williams’ familiedrama, der satte sindene i kog den gang i 1950’erne, da det endnu kunne forarge at gå tæt på et ungt ægtespars seksualliv – eller mangel på samme, som det er tilfældet her. Taylors Maggie er en sensuel udfordring for ægtemanden – en sammenbidt Paul Newman – men han kan ikke leve op til den og skaffe familien et højt attrået skud på stammen. I Williams’ stykke var han nok mere til mænd – i filmen må man i høj grad gætte sig frem, for homoseksualitet var meget tys-tys i 1950’ernes Hollywood-film. Men ellers får man sydstatsdramaet for fuld udblæsning, når Burl Ives’ stenrige Big Daddy fyrer op under konflikterne, og fremragende spillere som Jack Carson, Judith Anderson og Madeleine Sherwood står ham som medlemmer af den splittede familie.
Cat on a Hot Tin Roof/Kat på et varmt bliktag. DR 2, fredag kl. 20.50-22.35

*Nicolas Cage har støt udvidet sit register som skuespiller, men han er og bliver
uovertruffen som småbegavet bøve-hovede. Og det er han her i Coen-brødrenes hverdagseventyr om en små-kriminel (Cage) og en frisk fængselsbetjent (Holly Hunter), der gifter sig, men ikke kan få børn – og derfor kidnapper en femling. Ham vil ingen vel savne! Det er selvfølgelig kun starten på en grotesk historie om parrets kamp for normalitet, omgivet af lutter skæve eksistenser og håbløse outsidere. Kidnapnings-temaet videreudviklede brødrene med større dybde og alvor i den virkeligheds-baserede Fargo. I Raising Arizona fra 1987, parrets film nr. 2, broderer de muntert løs på en historie, som garanteret ikke er hentet fra virkeligheden. Coen-brødrenes forståeligt mange fans vil vide at værdsætte, at John Goodman og den uforlignelige M. Emmet Walsh står på rollelisten.
Raising Arizona/Arizona Junior. TV2, fredag kl. 22.25-00.05

*Rob Reiners This Is Spinal Tap fra 1984 har ganske roligt fået status som ny-klassiker, en af de sjoveste film nogensinde lavet om musikbranchen. Det drejer sig om en imiteret dokumentarfilm om den fiktive engelske heavy metal-gruppe Spinal Tap, der forener storhedsvanvid, selvdyrkelse og sex-hysteri i et mekanisk opgejlet sceneshow. Gruppen prøver at vende karrierens nedadgående kurve ved at turnere Amerika tyndt. Men alt går galt. Pladeomslaget med en nøgen kvinde i hunde-positur censures væk (nej, billedet er ikke sexy, det er sexist, som en PR-dame tålmodigt forklarer.) Den desperate manager forklarer nedgangen i billetsalget ved nu at kalde publikum »selektivt«. Gruppens to hovedkræfter rager uklar, for skal man spille free jazz eller tage kegler på en militærforlægning med numre som Sex Farm eller Bred Bag? – Det er en parodi-film, der holder tungen lifligt lige i munden, når den efterligner de velkendte benovede karrierebeskrivelser på tv af rockgruppers udvikling. Spinal Tap går fra titler som Listen to the Flower People over Rainy Day Sun til Smell the Glove. Musikerne selv fremstilles som ret uskyldige fæhoveder af dybt indforståede aktører, der udspørges af instruktør Reiner selv, en dybt alvorlig og med god grund bekymret interviewer. Og omkring ham har filmen er skarpt blik for rockshowets absurde vedhæng af managers, PR-folk og groupies. Der er næppe tvivl om, at Søren Faulis danske kult-hit De skrigende halse er inspireret i Reiners fuldtræffer, uden i øvrigt at nå den i humoristisk træfsikkerhed. Så har man trang til det forløsende satire-grin, er This Is Spinal Tap sagen.
This Is Spinal Tap. TV 2, fredag kl. 00.05-01.30

*Alfred Hitchcock dominerer aftenprogrammet på TV3+ en række dage sidst i ugen. Størst interessere har Hitchcocks egen yndlingsfilm i sin produktion på 54 film, den ret sjældent viste I tvivlens skygge fra 1943. Det er historien om djævelens gnidningsløse indtrængen i den solbeskinnede kaliforniske provinsby Santa Rosa. Nærmere bestemt den charmerende, elegante Chaley Oackland, der kommer på uventet familiebesøg og især knytter sig til sin niece, som forguder ham. Med hjælp fra den begavede forfatter Thornton Wilder tegner Hitchcock et fint, nuanceret og vittigt billede af amerikanske småborgerlighed i skyggen af den store trusel udefra. Joseph Cotten er den forførende Charlie, og Teresa Wright niecen, som får en frygtelig mistanke.
Shadow of a Doubt/I tvivlens skygge. TV3+, søndag kl. 22.40.-00.40

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her