Læsetid: 4 min.

Film i tv

15. juni 2001

(2. sektion)

*Steve Martin har højkomiske øjeblikke i denne farce som en tumpet yngling, der vokser op som hittebarn i en sort familie. Han lærer aldrig at greje de sortes musik og drager gennem verden med en minimal ballast af evner. Men så kommer hans store chance: Han opfinder en særlig næseklemme til briller, det såkaldte opti-greb. En tordnende salgssucces, men kortvarig, da det viser sig, at optigrebet gør folk skeløjede. Hele denne sekvens om opti-grebet spilles af Martin og instrueres af Carl Reiner, så den bliver urkomik af reneste aftapning – i øvrigt med Reiner selv som en af de stakler, der bliver skeløjede af den frygtelige opfindelse. Reiner kendes fra farce-klassikeren Hvor er farmand? (den med George Segal i abeforklædning), og han ved meget om, hvordan man skruer komiske virkninger sammen.
The Jerk/ Hvem sa’ fjols? TV3+, fredag kl. 21.00-22.45

*David Mamet er kendt både som begavet dramatiker og dreven filmskaber. Hans lille mesterstykke Forført fra 1987 viser ham som den replik-raffinerede dramatiker, der samtidig fungerer som en stringent instruktør af egne påfund. Mamet er gift med filmens stjerne, den ukonventionelt tiltrækkende Lindsay Grouse, der spiller psykiateren og forfatteren Margaret Ford – en selvsikker kvinde, som er meget dygtig til at hjælpe andre – i teorien. Margaret får chance for at hjælpe ved at handle i stedet for bare at snakke, da en ung fyr fortæller hende, at han vil blive dræbt på grund af en spillegæld på 25.000 dollars, hvis han ikke betaler dem inden næste dag. Margaret opsøger kreditoren, Mike, der viser sig at være en tungerap fidusmager og pokerspiller. Og snart drages Margaret ind i hele denne fremmede, tillokkende verden af fup og fiduser og poker-tricks. I billardsalonen House of Games narres ikke blot filmens personer, men også vi tilskuere på det groveste. Handlingen er nemlig bygget op efter et kinesisk æske-princip, så vi hele tiden får et nyt koncept at forholde os til. Og samtidig synes de skarpe dialoger at bygge på førstehånds-indsigt i fidusmagernes metoder og miljø. Lindsay Grouse udstråler tilknappet intelligens som Margaret, men i det levende blik fornemmes konstant hendes angstblandede fryd ved de nye pirrende oplevelser. Og Joe Mantegna har smålurvet charme og masser af gadevisdom som Mike. Sammen levendegør parret intrigernes udspekulerede konstruktioner som en legende demonstration af bedraget som kunstart.
House of Games/Forført. Bio+, fredag kl. 00.00-02.00

*Anthony Quinn, der døde for nylig, var halvt meksikansk af fødsel og spiller her frihedshelten Emiliano Zapatas bror Eufemio i Elia Kazans epos fra den meksikanske borgerkrig 1911-19. Med sit fyrige, passionerede portræt gør Quinn sit til, at han ikke kommer til at stå i skyggen af Marlon Brando, der fremstiller Emiliano som den centrale revolutionære helteskikkelse, som samler bønderne til oprør mod tyrannen Porfirio Diaz. Men som anfægtes af sin tvetydige status, da han selv bliver en magtens mand. Zapata er mildest talt heroiseret i Brandos mandige skikkelse (han var en i virkeligheden en lille mand – og massehenrettede sine fjender!), men Viva Zapata fra 1952 er alligevel et af sit tiårs mest interessante politiske dramaer, sanseligt formidlet i fotografen Joe MacDonalds sol-svedne sorthvide billeder.
Viva Zapata. TV2, fredag kl. 00.25-02.15

*Mike Figgis har ikke kunnet gentage sin verdenssucces med Leaving Las Vegas, men den mere beskedne One Nigh Stand fra 1997 har også sine fortalere. Wesley Snipes har en ukarakteristisk hovedrolle som en sympatisk reklamefilmsinstruktør og familiefar, der oplever det korte utroskabsmøde med en videnskabskvinde (Nastassja Kinski), da hans fly-afgang fra New York ikke aflyses. De tilbringer natten sammen, og det udløser en revision af hans liv og fortid – hvordan går det egentlig med hans ægteskab og hans tabte 1960’er-idealisme? Den tvivlsomme Joe Eszterhas (kendt for Basic Instinct) står for manuskriptets første version, men hans sensationslyst har ikke overlevet Figgis’ bearbejdelse, der lægger vægten på de mere indtrængende psykologiske portrætter. For eksempel ses Robert Downey Jr. som en homoseksuel koreograf, der er en af Snipe-figurens gamle, gode venner med den idealistiske gnist i behold. Andre medvirkende er Kyle MacLachlan og Amanda Donahue
One Night Stand. TV2, søndag kl. 20.50-22.35

*Isabelle Adjani har en stor, saftig kvinderolle i denne meget lange, men opslugende film fra 1988 om det omtumlede kærlighedsforhold mellem den frustrerede kunstner Camille Claudel og den store billedhugger Auguste Rodin, spillet af Gérard Depardieu.
To åndsbeslægtede kunstner-temperamenter, der ender med at undertrykke deres kærlighed – hvilket får katastrofale konsekvenser for Camille, hvis forhold til Rodin starter som elevens overfor mesteren. Camille er oprøreren i en borgerlig familie (der dog også omfatter digterbroderen Paul Claudel), fordi hun vil være noget så ukvindeligt som billedhugger. Hun former figurer i den berømte Auguste Rodins kæmpe-atelier, og Rodin tændes som kunstner af sin kærlighed til hende: »hun er min eneste inspirationskilde,« som han siger. Men ak, Rodin er også taktiker, og karrieremæssigt står de i vejen for hinanden. Og Rodin magter ikke at knytte sig totalt til den mere konsekvente Camille, der derpå prøver at løsrive sig fra ham, men forgæves. Camille forløses kun halvt som kunstner og slet ikke som elskende kvinde, og en grufuld nedtur venter. Filmen er en stor, dristig satsning, en borende udforskning af to kunstneres strindbergske kamp i krydsfeltet mellem kærlighed og karriere, og Isabelle Adjani er fremragende som den unge, trodsige, passionerede og sært uskyldige kvinde, der må kæmpe sig vej frem fra Rodins skygge. Som Rodin illuderer Depardieu ved sit format og sin undommeligt forelskede betagelse, men både han og Adjani har besvær med alderdomssecenerne. Instruktør er Bruno Nuytten, der ellers er mest kendt som fotograf.
Camille Claudel. TV2, onsdag 00.10-03.50

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her