Læsetid: 4 min.

Genetisk fredløse til modangreb

Det er cool at være anderledes - Bandet Genetic Outlaws hamrer en Peter Peter-spade i normaliteten
12. juni 2001

Let’s Go Spastic
Roll over Quasimodo. See you later skønheden og udyret. Intet overgår virkeligheden, og nu rykker de handicappede på banen med en cd, der har genetisk power nok til at gå hen og blive sommerens landeplage.
»Outrageous/we’re courageous/genetic outlaws/u better watch out/we can be contagious,« synger bandet Genetic Outlaws i rockeren
»Let’s Go Spastic«, og det med så meget energi, at pladeselskabet bag udgivelsen, Sony, må have haft den store kompressor fremme for at mainstreame produktet.
»Nu kører vi ikke langs husmurene længere,« siger musikeren Hawk, der er blind og musikalsk koordinator på projektet, »nu ruller vi ud over fortovet og ud på vejen. Det er meningen at få nogle nye lyde ud i pappet. Jeg snakker både om musikken, men også om de mennesker der har deltaget, som er alt fra strubeløse til spastikere og blinde, der synger, og folk, der normalt ikke har en tone i livet.«
»Hvem skulle det være? Er det nogen du kender?« kommer det lidt sarkastisk fra Hans Jørgen Møller, der har dværgvækst og er en af frontfigurerne i Genetic Outlaws.
En strubeløs sangers stemmegenerator-rap på det nakkehårrejsende teknonummer »I’m not a freak« er knastaksel for en cd, der musikalsk virker som en genetisk manipulation af dansk pop i de sidste 40 år. Poul Dissing plæderer på cd’en for at være »Den grimmeste mand i byen«, flankeret af sin nye advokat Peter Peter, hvis spade efterlader en overbevist jury. Rock-Nalle synger en dansk udgave af Lennons »Cribbled inside« (Forkrøblet sjæl), Keld og Hilda Heick »Ruller igennem landet« med heavy-rock tønder som forlygter, og blandt de øvrige medvirkende kan i flæng nævnes Daimi, Henrik Strube, Nanna og
Zididada. Men helt i front står de handicappede selv med upolerede soul-vitaminer til de radiovenlige arrangementer.

Slut med ynkeshow
Ideen til projektet fødtes da Jan Jørgensen, formand for Handicapforbundet, og musikeren Hawk var på landevejen med handicapbaseret gadeteater.
»Senere underviste jeg på et sommerkursus i rytmisk musik, hvor jeg hørte »Rabalderstræde« sunget af en strubeløs med toneboks,« fortæller Hawk. »Jeg tænkte, at der er så meget energi og humor i det her, at det skal ud på en eller anden måde.«
»Og så stimlede vi nogle handies sammen til at trykke den af,« supplerer Hans.

Tag stilling
»Hvor går grænsen for, hvor langt systemet vil gå for at skære dem fra grundet det ene eller det andet?« siger formand Jan Jørgensen, »Den debat vil vi også gerne indgå i.«
»Det her er en meget tydelig billet, vi lægger ind og siger: Tag stilling til det her. For vi er her. Sådan her er virkeligheden, og det sagt med smil på læben, for at undgå det dér ynkeshow, som vi har set i mange år,« siger Hawk.
»Det er som om at de rige, de unge og de smukke, dem har vi set til hudløshed,« siger Hans, »folk er dødtrætte af det. Så er det godt, der kommer nogle skæve og stiller op.«
– Virkeligheden er vel også, at man i fremtiden ved fosterdiagnostik kan vælge, hvilke borgere man vil have?
»Ja, og derfor er det ekstra vigtigt, at vi kommer frem med det her projekt,« siger Vibeke Baden Laursen, der er spastiker og en af forsangerne i Genetic Outlaws, »det er også for at vise den kommende generation af forældre: Slap af, det er ikke så forfærdeligt. Vi er som alle andre mennesker, vi er hverken syge eller har det død-dårligt og er triste hver dag over, at vi ikke lever op til normalitetsbegrebet. Det er vigtigt at sende det budskab, at selv om du har fået at vide at din datter vil blive født med ganespalte, så kan det godt være, hun bliver fotomodel alligevel, hvis det er det, hun drømmer om.«
»Vi har ret til at være føle os lækre og føre os frem, og så er det selvfølgelig også for at provokere, for i det øjeblik man hører cd’en, bliver man sikkert rystet i sin grundvold.«
»Du kan høre, at jeg har et talehandicap, og der er mange, som hører mig første gang, der tror, at jeg er rablende vanvittig eller ikke særlig intelligent,« siger Vibeke Baden Laursen, »de vurderer mig på mine skæve intonationer, indtil de begynder at høre, hvad jeg siger, og så kan de jo forhåbentlig se, at jeg faktisk er normalt begavet. Jeg har været vant til hele mit liv at blive betragtet som idiot. Men det har også nogle muligheder, fordi det gør, at du kan provokere folk til at tænke i helt stille og rolige baner.«

Go’e gamle Adolf
»Når man frasorterer i fosterstadiet, er man allerede med til at danne en mening om de mennesker, der lever med et handicap i dag,« siger Jan Jørgensen, »man dømmer dem ved at sige, at de må da have et forfærdeligt liv. Vi ønsker ikke, at der skal sættes grænser i samfundet, som vi så i Nazi-Tyskland.«
»Go’e gamle Adolf,« tilføjer Hans.
Cd-projektet handler også om synliggørelse og politik:
»Hvis ikke det lykkes handicappede at komme med i tv-udsendelser, uanset hvor forfærdelige de er, så mister vi den sidste chance for fuld integration i samfundet. Nu har man f. eks. vedtaget en ny pensionsreform, jamen, hvor mange arbejdspladser er indrettet til at modtage alle de mennesker, som nu ikke skal være passivt forsørgede, men være aktive i samfundet? Kan de overhovedet komme ind? Samfundet er slet ikke gearet til det. Vi tror, vi er et foregangsland, men Danmark halter langt bagud på det område.«
Det skal man altså høre i presselokalet hos den multinationale mediegigant Sony: Et budskab! Og kort efter endnu et, som dog nok er mere i tråd med musikbranchens kammertone:
»Sæt jer ned og hør pladen og hold en god fest,« agiterer Hawk.
Bandet Genetic Outlaws, bestående af Hans Jørgen Møller, Hawk, Kim Preuthun, Vibeke Baden Laursen, Ebbe Kurth og Peter Peter, udelukker ikke at chock-cd’en bliver fulgt op af showcases ude på spillestederne.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu