Læsetid: 2 min.

Hygum skyder for lavt

Arbejdsministeren er formentlig for optimistisk, når han vurderer, at kun nogle få tusinde er i fare for at falde ud af dagpengesystemet
12. juni 2001

Arbejdsminister Ove Hygum tager sandsynligvis fejl, når han vurderer, at kun omkring 4.000 mennesker er i fare for at falde ud af dagpengesystemet i løbet af i år. Tallet er snarere det dobbelte.
Det kan man se, hvis man kigger på de beregninger, som nogle af de store a-kasser selv har foretaget på området. Således har a-kasserne fra SiD, Kvindeligt Arbejderforbund (KAD), Pædagogisk Medhjælper Forbund (PMF) og Forbundet af Offentligt Ansatte (FOA) for nylig foretaget en beregning af problemet under overskriften »forventet og skønnet antal medlemmer, som risikerer at miste retten til dagpenge i 2001.«
Den viser, at i alt 3.271 medlemmer fra de fire forbund er i fare for at miste deres ret til dagpenge i løbet af i år. Heraf tegner SiD sig for de fleste medlemmer, nemlig 1.738. KAD har 668 i farezonen. For PMF er tallet 359 og hos FOA skønner man, at man havde 506 medlemmer, der stod i fare for at fortabe dagpengeretten.
Også andre a-kasser har større medlemsgrupper i farezonen.
Fra HK’s a-kasse oplyser faglig sekretær Torben Pedersen, at man råder over omkring 3.000 medlemmer, der risikerer at miste dagpengeretten i løbet af i år. Og fra Metalarbejdernes a-kasse lyder meldingen, at 208 medlemmer kan risikere at falde ud af dagpengesystemet, heraf vil det givet ske for 117.
Hos Ingeniørernes a-kasse har man opgjort, at 271 muligvis fortaber dagpengeretten i år, men af forskellige årsager er det dog kun en lille del af dem, der risikerer at havne på kontanthjælp.
Og i Akademikernes a-kasse har man endnu ikke opgjort de seneste beregninger på området, men på foreningens hjemmeside kan man læse, at 293 medlemmer har mindre end et år tilbage af deres dagpengeperiode.
I alt repræsenterer disse otte a-kasser altså omkring 7.300 mennesker, der kan risikere at fortabe deres ret til dagpenge i løbet af i år.

På målstregen
Fra a-kassernes side oplyser man dog, at det kun er en lille del af de truede medlemmer, der falder helt ud af systemet og ender på kontanthjælp. De fleste finder en løsning på deres situation i sidste øjeblik. De kommer i gang med en uddannelse eller finder sig et job. Eller også fortsætter de på dagpenge, fordi de har arbejdet i tilstrækkeligt mange timer til at genoptjene retten til en ny dagpenge-periode.
»Vi fik nogle meget alarmerende tal i marts, da vi undersøgte denne her problemstilling,« fortæller Torben Pedersen fra HK’s a-kasse. »Det så ud til, at et meget stort antal af vores medlemmer inden for kort tid ville falde ud af dagpengesystemet. Men da vi undersøgte problemet nærmere, viste det sig, at de fleste reddede sig på målstregen. Sådan går det for det meste. Det er de færreste, der falder helt igennem.«
A-kasserne oplyser også, at de for tiden har sat ekstra fokus på den gruppe, der er i størst fare for at miste dagpengeretten. Således har Metalarbejdernes a-kasse kontaktet sine lokalafdelinger og bedt dem om at »mandsopdække« de medlemmer, der står umiddelbart for at ryge ud af systemet, og også fra KAD’s side nyder den del af medlemsskaren stor bevågenhed.
»Vi er meget opmærksomme på, at der er en gruppe, der har behov for en helt særlig hjælp,« siger Hanne Sandager, konsulent ved KAD’s a-kasse.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu