Læsetid: 2 min.

International nordmand

Endnu en krimi fra Jo Nesbø om den talentfulde og uregerlige Oslo-politimand Harry Hole
20. juni 2001

Ny bog
Kriminalromanen er, trods al variation, en så fasttømret genre, at det kan være svært at bestemme hvorfor lige præcis den eller den roman skiller sig kvalitativt ud. På den anden side varer det jo ikke mere end højt regnet fyrre sider, før man ved, om læsningen overhovedet er umagen værd. Det handler bl.a. om størrelser som tonalitet, skarphed i observationen, replikøre, kulturligt overblik, sans for plot og suspense.
Jo Nesbø (f. 1960) vandt allerede med sin debutroman Flagermusmanden (1997) den skandinaviske Glasnøgle-pris, og den just oversatte Kakerlakkerne bekræfter til fulde indtrykket af en forfatter der virkelig kan sin metier, så man fra side et bare er med og herligt elektrificeret jager frem gennem historien.
Romanerne forbindes af deres hovedperson, den endnu unge, men allerede temmelig familie- og kærlighedsmæssigt traumatiserede Oslo-politimand Harry Hole. Når det brænder på, er han ret voldsomt alkoholiseret. Der er personligt brændstof i den talentfulde og uregerlige Hole, nok til mange romaner endnu, og man er hos Nesbø befriende langt fra politiromanens vanligt bekymrede mande-midtvejs-krise, mavesårs-syndromet.

Intrikat sag
Skønt fast forankret i det norske er Harry Hole indtil videre blevet placeret på udebane, i det absolut eksotisk fjerne, først i Sydney, Australien, hvor en ung norsk jente blev fundet myrdet, og i Kakerlakkerne moser Harry rundt i Bangkoks trafik- og meget andet helvede, på sporet af mulige gerningsmænd til mordet på selveste den norske ambassadør.
Det kræver megen delikatesse, for bemeldte fine herre blev fundet på et billigt bordel med kniv i ryggen, durk gennem den smagløst skriggule jakke, der for den indforståede signalerer enten Fremskrittspartiet eller i dette tilfælde – og værre endnu – det da regeringsbærende Kristelig Folkeparti!
Der skal kort sagt ikke ’plaskes for meget i vandet’, den diplomatiske skandale er overhængende, så meget mere som ambassadørens seksuelle præferencer absolut ikke er regeringsfähige, og eftersom både norske pædofile kredse i Thailand og tunge finans- og narkointeresser synes at lure i baggrunden.
Hvordan det nu nærmere hænger sammen skal ikke fortælles her, det er udmærket indviklet nok som det udvikler sig for Harry Holes undrende blik. Den intrikate sag er stort set dennes sidste chance for at komme på ret køl, kreditten for Sydney-successen er noget nær opbrugt, og med stor viljestyrke lykkes det ham at holde vandvognen, på ellers stærkt krydrede ture gennem Bangkoks over- og underverden. De verdener hænger forbløffende godt sammen i et vidunderligt kulørt persongalleri, som strækker sig fra narcissistiske spekulanter, over en amerikanskfødt, kronraget kolos af en kvindelig politichef med stærkt problematiske bordmanerer, til sære, idealistiske Vietnam-veteraner og f.eks. en luder med speciale i Tonya Harding skøjteløber-impersonering ...
Jo Nesbø kan sit stof og giver god besked om Bangkoks kulturelle heksekedel, med overblik og uden blær. Hans norske selvironi er forfriskende fræk, og Harry Hole har tydeligvis så påtrængende personlige problemer, noget der i Kakerlakkerne med nød og næppe holdes på vågeblus, men som givetvis vil blomstre episk frodigt i næste opus, som efter sigende allerede er på vej hertil. Endnu engang kan man selvfølgelig som dansker ærgre sig over nabolandenes store krimi-forspring. Men så længe vores forlag har åbne skandinaviske øjne skal vi ikke klage os.

*Jo Nesbø: Kakerlakkerne. Oversat af Allan Hilton Andersen. 346 s., 348 kr. Forlaget MODTRYK

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her