Læsetid: 4 min.

Jazz i sommeren

Europa koger, men herhjemme har vi Silkeborg, Århus og København – foruden broen til Malmö
13. juni 2001

Jazzfestivaler
Det kommer til at boble og koge af jazz til sommer, herhjemme og i landene omkring os. Især i juli måned vrimler det med jazzfestivaler rundt om i Europa, som især amerikanske navne er attraktioner for.
Navnkundige Montreaux i Schweiz har et 14 dages program, hvor man forstår dét med jazzen meget bredt, da ikke blot Keith Jarrett, Michel Camilo og Chic Corea optræder, men også rockkoryfæer som Bob Dylan, Van Morrison og Neil Young. Der jazzes også på den anden side af kanalen i skotske Glasgow samt i Wigan, England. Og i Finland har man stor festival i Pori. I Slesvig-Holstenske Salzau afholdes Jazz Baltica i starten af juli, hvor et lille, men tæt program kommer omkring bl.a. McCoy Tyner, Al Jarreau og Ahmad Jamal.
I Holland i Haag er der North Sea Jazz midt i juli, hvor der diskes op med en imponerende liste af amerikanske navne som Ron Carter, Billy Cobham, Mal Waldron, Herbie Hancock, Dianne Reeves, George Benson, Marcus Miller, John McLaughlin, Mike Stern, Gil Evans, Pat Martino, Brad Mehldau og Joe Zawinul.
Her har man taget ideen op med en ’Artist in Residence’, og lader tangentspilleren og komponisten George Duke indgå i forskellige konstellationer over tre dage. Det har man også gjort i Norge ved årets Molde Jazz, der forløber 16.-21. juli. Her er et sjældent eksklusivt tilbud, idet guitaristen Pat Metheny gæster Molde i hele seks dage og kan høres i adskillige grupper fra hans egen sublime duo med bassisten Charlie Haden til spændende koncerter med forskellige norske besætninger. Det er dog betegnende, at flere af de nævnte navne også gæster Århus og/eller København, så der er noget at glæde sig til.

Floddamperjazz
Efter at Swingin Copenhagen Jazzfestival i slutningen af maj synes at være gået noget stille af sig, venter der i Silkeborgs Riverboat Jazzfestival d. 21.-24. juni et stort program med overvejende traditionel jazz og enkelte moderne navne. Af det over 100 sider store program fremgår det, at orkestrene kommer fra både nær og fjern, f. eks. Tyskland, England, Norge, Australien og Frankrig. Orkestrene spiller overvejende New Orleans, Dixieland, swing, mainstream og blues med enkelte uforudsigeligheder som den unge australske sekstet The Hoodangers, der angiveligt udsætter Jelly Roll Morton for deres postmodernistisk punkede smeltedigel af et trad.-jazz/funkorkester.
Århus International Jazzfestival har netop sendt deres program til trykning, så det ligger klar sidst i juni. Denne festival, der løber af stablen 14.-21. juli, er blevet to dage længere, og står ligesom Københavns for en moderne profil med et program, der hvad angår hovedattraktioner, er konkurrencedygtigt med hovedstadens.

Norsk fristelse
En særlig fristelse, som Århus er ene om, er en koncert med nordmanden Nils Petter Molvær, der var blandt de nominerede til Jazzparprisen 2001, og som optræder med sit grænsesprængende orkester, der udforsker improvisation, moderne beats og elektronik. Andre navne, der er forbeholdt Århus er Ray Brown
Quartet, The Brecker Brothers, John Scofield Quartet, Zawinul Syndicate og den franske duo med accordeonvirtuosen Richard Galliano og den sprælske saxofonist og basklarinettist Michel Portal.
Copenhagen Jazz Festival, som vi senere vil tage os ’kærligt’ af her i avisen, afholdes fra 6.-15. juli. Her er et væld af tilbud, der koncentrerer sig om især nyere jazz og naturligvis tilbyder store, internationale navne. Det flotte program, som nu er på gaden, kan ikke længere sidde i baglommen, da formatet er vokset. Til gengæld fremstår det mere eksklusivt med sit fornemme layout og sin brugervenlighed.

Stjerner i København
Flagskibet ved årets koncerter er vel nok dobbeltkoncerten i Vega med Bill Frisell Quartet og Joe Lovano Nonet, men også Copenhagen Jazzhouse og Tivoli har store navne på plakaten. I Jazzhouse kan man bl.a. møde norske Bugge Wesseltoft, amerikanske Terence Blanchard Quintet og sangerinden Nnenna Freelon m. band foruden Jon Balke Grand Magnetic og pianisten Marilyn Crispell i trio med danske Lotte Anker (sax) og Marilyn Mazur (slagtøj).
Tivoli satser mere på jazzen i år end tidligere. I eventyrhaven kan man for kun indgangsentréen opleve henholdsvis Wayne Shorter og Ray Charles (med sjælden kvintet) på Plænen. Jazzdivaen Dianne Reeves kan mod mere klækkelig betaling høres i Glassalen.
Af andre attraktioner er der 5-Øren på Amager, hvor man på én eftermiddag kan opleve Palle Mikkelborg, Cæcilie Norby og Niels Lan Doky med deres respektive grupper, og i Pumpehuset tilbyder man Mike Stern Band og bluesmanden Olu Dara. Også 85-årige Svend Asmussen kan (for sidste gang?) opleves med sin faste kvartet ved en dobbeltkoncert i Cirkusbygningen, hvor også Carsten Dahl Trio spiller.
Ud over dag-for-dag-kalenderen kan man gå på tværs i festivalprogrammet under dets ’temaer’, f. eks. Future Sound of Jazz, Louis Armstong og Jazzmonitor. Førstnævnte sætter fokus på de helt nye tendenser, der især handler om jazzens kobling til elektronisk musik, fornemst repræsenteret ved besøget af Bugge Wesseltoft.
Louis Armstrong 100 år fejres ved to koncerter, bl.a. med The Danish Radio Jazz Orchestra, der hidkalder et større opbud af landets førende jazztrompetister.

Avantgarde renæssance
I forbindelse med projektet Jazzmonitor spiller seks udvalgte svenske og danske orkestre koncerter i både København og Malmö, bl.a. Anders Bergcrantz Quintet, Maggi Olin Quartet og den unge danske trommeslager Kresten Osgood med bl.a. saxofonisten Peter Brötzman.
Hermed er forbindelsen til Sverige med flyvebådene og den nye bro etableret, idet Malmö Jazzfestival falder sammen med Københavns. Og til Malmö må man under alle omstændigheder, hvis man vil høre den amerikanske guitarist Marc Ribot med bandet Y Los cubanos postizos. Ribot dyrker en skæv og uforudsigelig musik med avantgardistiske træk. Og avantgarden får vel om noget en renæssance ved årets festival i København, takket være initiativer omkring spillestederne Sofiekælderen og Huset i Magstræde. Sidstnævnte tilbyder ikke mindre end 35 koncerter ’på KANTEN’, betegnelsen for musik, ofte spillet af unge orkestre, der tager risici og afprøver grænser. Her kan man bl.a. høre Doctor Structure, Beautiful Day, Tys Tys, Superextended Keyboards og The Wild Mans Band. Forsalg til Copenhagen Jazz Festival er netop begyndt.

*www.riverboat.dk
*www.jazzfest.dk (Århus)
*www.jazzfestival.dk
*www.kntn.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her