Læsetid: 2 min.

K: Ledige skal op af sofaerne

De borgerlige partier vil opretholde et højt aktiveringsniveau
22. juni 2001

De borgerlige partier forholder sig tøvende til det forslag til en ny aktiveringsreform, som Akademikernes Centralorganisation (AC) og FTF har fremsat.
FTF og AC lægger op til, at reglen om at en ledig skal være aktiveret i 27 af sine sidste 36 måneder på dagpenge – den såkaldte 75 procents-regel – skal væk. Istedet skal den erstattes med en aftale-model, hvor de ledige og arbejdsformidlingerne aftaler handlingsforløb, der er mere individuelt orienterede, og hvor de ledige ikke nødvendigvis har pligt til at lade sig aktivere i 27 måneder.
»Jeg er ikke særligt begejstret for, at AC og FTF nedtoner pligtelementet ved aktiveringen så kraftigt,« siger den konservative arbejdsmarkedsordfører, Knud Erik Kirkegaard til Information. »Vi skal ikke risikere at falde tilbage til et system, hvor de ledige bare kan lægge sig på sofaen. Det vil være helt uacceptabelt.«
Han tilføjer dog, at han gerne vil være med til at gøre aktiveringssystemet mere fleksibelt: »75 procents-reglen er alt for rigid,« siger han. »Den har låst arbejdsformidlingerne i et forsøg på at opfylde et bestemt procent-krav, når de istedet burde være optaget af effektiviteten i aktiveringskurserne. Istedet skal vi indføre en regel om, at man må begynde på aktiveringskurser tidligere end i dag, hvor de fleste ledige skal vente et år, før de kan blive aktiverede. Og så bør vi i øvrigt også diskutere, om man skal være i aktivering i lige netop 27 måneder.«
Den diskussion vil Susanne Clemensen, CD’s arbejdsmarkedsordfører, gerne være med til at tage.
»Det virker, som om 75 procents-reglen er for høj,« siger hun: »Vi bør overveje at sætte den ned til omkring 60 procent. Og så kan arbejdsformidlingerne bruge de ressourcer, som de sparer på aktivering, på at tilrettelægge mere målrettede handlingsplaner for de ledige.«
FTF og AC’s forslag er et resultat af de forhandlinger om den nye aktiveringsreform, der har fundet sted i Landsarbejdsrådet.
De øvrige medlemmer af rådet, LO, DA og de kommunale parter, har indsendt et andet forslag til arbejdsministeren. Og i løbet af sommeren skal ministeren og de politiske partier overveje de to forslag. Først til efteråret går forhandlingerne i gang.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her