Læsetid: 2 min.

K'NYT

21. juni 2001

Gombrowicz og Trakl
*Sommernummeret af tidsskriftet for litteratur og kritik, Passage indeholder tema om den polske forfatter Witold Gombrowicz (1904-1969), der har været en kontroversiel herre. Forfatteren og kunsthistorikeren Poul Vad skriver et stort portræt, den polske forfatter Bruno Schulz leverer en større sag om Gombrowicz’ hovedværk Ferdydurke, og endelig aftrykkes et stort afsnit fra Gombrowicz’ dagbog, så man selv kan få syn for sagn. Nummeret indeholder desuden otte digte af en dansk rasmusmodsat, nemlig Jess Ørnsbo, samt to artikler om den østrigske digter Georg Trakl af henholdsvis Preben Major Sørensen og Anders Klinkby Madsen.
Passage 38. 2001. 80 s., 90 kr.

Palæ Bars jazzpris til kvinde
*Den københavnske Palæ Bars jazzpris, der med sine 25.000 kroner er en af landets tre største jazzpriser (!), gives i år for 12. gang og for første gang til en kvinde. Modtageren bliver den 30-årige svenskfødte sangerinde Josefine Cronholm, der blandt andet modtager prisen for sin rolle i Søren Siegumfeldt Eriksens String Swing-gruppe. Overrækkelsen finder traditionen tro sted på den første dag i Copenhagen Jazz Festival, fredag den 6. juli.

Kulturuge på Vesterbro
*Lørdag den 23. juni indvies, som et led i Vesterbro Kulturuge, Halmtovet på Vesterbro i København med taler og musik ved Holger Laumanns orkester. Bagefter er der flamencodans, irsk musik og brasilianske folkedanse ligesom de lokale petanque- og street basket-spillere giver prøver på deres kunnen. Temaet for det byfornyede Vesterbro lyder fremtidsoptimistisk: Vesterbro år 1.

Nyhedsformidling via skillingsviser
*Foreningen Danmarks Folkeminder udgiver et lille blad, der meget apropos hedder Folkeminder. Det bringer smagsprøver på folkelige vers om henrettelser, unge piger, der tager livet af sig, fordi de er kommet i ulykke og lancerer på den baggrund tesen om, at de omvandrende visekællinger var de første journalister – før den trykte presse så dagens lys. Men ligesom i nutidens billedblade baserede de sig ofte udelukkende på rygter.

Bognemark brænder
*Oluf Høst fik for nogle år siden sit eget museum i Gudhjem. Som de fleste læsere vil vide, købte kunstneren husmandsstedet Bognemark lidt uden for Gudhjem, og det blev hans hovedmotiv. Han nærede også kærlighed til ildens altfortærende kraft, og således malede han ildebrande så livagtigt, at flammerne synes at stå ud af lærredet. Den 6. marts sidste år ville skæbnen, at Bognemark brændte ned til grunden. Fotos og filmoptagelser fra gården før og under branden i kombination med et udvalg af malerier af den sjældent sete unge Høst med samt de senere Bognemark-motiver vises fra på fredag i Oluf Høst Museet. Udstillingen kan ses sommeren over.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her