Læsetid: 3 min.

Koncentration som nøgleord

Forestillingen om, at Malta kan man ikke tabe til, er det største problem for et succes-landshold, der modsat EM 2000 kører sejre hjem den sidste halve time, hvor modstanderne går ned
6. juni 2001

VM-fodbold
Sejr er en pligt, når fodboldlandsholdet i aften mod Malta spiller den 10. og sidste kamp i Morten Olsens første år som cheftræner for de rød-hvide.
Gæsterne fra den tidligere britiske kronkoloni i Middelhavet er VM-kvalifikationsgruppens Prügelknaben med et point og målscoren 1-16 i seks kampe, og de skal bare slås. Ellers har sliddet med at nedkæmpe og besejre Tjekkiet været forgæves.
Risikoen er, at spillerne ikke har fået armene ned efter 2-1-sejren og fortrænger, at der ikke længere er modstandere, man blot kan ’walk over’.
»Vi ved det jo godt, og vi har alle prøvet det før, men faren er der, så kort efter en sejr over et hold som tjekkerne. Derfor er koncentration naturligvis et nøgleord, og det vil blive sagt igen og igen inden kampen,« siger anfører Jan Heintze.
Jesper Grønkjær, der led den tort at starte på bænken i lørdags siger, at selvom risikoen for at tage for let på det mod en undertippet modstander som Malta, så ligger det dybt i holdet, at de vil slutte et godt forår flot af – med en indiskutabel sejr. »Personligt skal jeg bruge kampen til at overbevise træneren om, at jeg skal være i startopstillingen til efteråret. Positive præstationer i træning og kamp er det eneste, der tæller,« siger fløjspilleren fra Chelsea, der ikke var spor tilfreds med at være bænket i lørdags.

Kører dem ned
Hjemme i Valetta fik malteserne den 24. marts i år en ørn på 0-5 på en stærk dansk 2. halvleg.
Den historie har gentaget sig siden – mest tydeligt i Schemeichels afskedskamp mod Slovenien i april. Gæsterne hang med før pausen, og så gik de helt kolde og indkasserede i 2. halvleg tre mål.
»Det er ligesom ved EM-slutrunden sidste år – bare med modsat fortegn. Dengang var vi med de første 60-65 minutter, så gik vi døde og tabte. Nu er det os, der kører den hjem de sidste 20-25 minutter, og så mod et hold som Tjekkiet, det giver en enorm selvtillid,« konstaterer holdets generator Stig Tøfting.
Personligt tror jeg, at Malta-kampen bliver formet efter den samme skabelon – men det står og falder med dansk koncentration og spil-begejstring.

Læremesteren
Men næsen er sat op efter en ny komfortabel sejr. Ikke mindst fordi flere fodboldjournalister er blevet så euforiske efter den såkaldt ’tjekkerlækre’ sejr, at der drømmes højlydt om et nyt 80’er-landshold, altså en ny Olsen-bande.
Landstræneren og hans adjudant Michael Laudrup har sammen med en nøgtern spiller-flok deres hyr med at slå koldt vand i blodet på de over-begejstrede. Ikke mindst fordi begejstring generelt er godt – og vigtigt for ethvert hold med ambitioner om at spille noget fodbold, der er værd at se på – samtidig med, at det vinder.
Olsen sagde pinsedag med sin vordingborgske kommis-snusfornuft, at ethvert hold er en funktion af sin tid, sine omgivelser og sine spillere. Derfor kan man ikke bare tale om et nyt 80’er-hold, som det han og Laudrup spillede på.
Men selvom denne signatur ikke hører til dem, der faldt på enden over den fodboldmæssige og tekniske standard mod Tjekkiet – fejlafleveringer og boldtab stod i kø på den våde og smattede bane, hvor bolden fik dobbelt fart ved hver eneste berøring med knold og græstot i Parken – så er serien med seks sejre og tre uafgjorte, siden M&M afløste Bo Johansson, til at tage og føle på. En hold- og spiludvikling og et smidigt glidende generationsskifte er i gang, hvilket ifølge cheftræneren skyldes en gruppe spillere, der er indlærings- og omstillingsvillige. Dét er forudsætningen for et vellykket hamskifte.
Det personificeres af en spiller som forwarden Ebbe Sand, der er vokset kolossalt i sin anden Schalke 04-sæson, hvor han blev topscorer. Sand nævner Morten Olsen mere end sin klubtræner som den, der har lært ham vigtige, udviklende ting som at løbe på de rigtige tidspunkt i de rigtige baner i det rigtige tempo. Derved er sammenspillet med Jon Dahl Tomasson blevet videreudviklet, så Danmark har en giftig angrebsduo, der kan blive endnu farligere.
Spørgsmålene i aften er, om Martin Laursen efter en træningsforvredet ankel kan spille? Må han sidde over bliver Thomas Gravesen vel makker med Rene Henriksen i bagkæden, hvorefter valget på midten står mellem defensive Brian Steen Nielsen og offensive Claus Jensen. Spiller Laursen må Gravesen efter karantæne komme med for Brian Steen. I angrebet bør Grønkjær efter den motiverende tur på bænken afløse Rommedahl på højre flanke. En tændt Grønkjær vil flå selv et forsvar med malteserkors på brystet i stykker.

FAKTA
Danmark-Malta gennem tiderne
28. 6. 62 Danmark-Malta 6-1
8. 12. 62 Malta-Danmark 1-3
8. 2. 89 Malta-Danmark 0-2
24. 3. 01 Malta-Danmark 0-5

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her