Læsetid: 3 min.

En kongelig sejr i Bulgarien

Bulgariens tidligere konge, Simeon II, er vendt tilbage til magten, efter at hans blok vandt søndagens parlamentsvalg i overlegen stil
19. juni 2001

Bulgariens tidligere konge, Simeon II, er vendt tilbage til magten, efter at
hans blok vandt søndagens parlamentsvalg i overlegen stil

SOFIA – For to måneder siden eksisterede Den Nationale Bevægelse for Kong Simeon II slet ikke, men ved søndagens parlamentsvalg i Bulgarien vandt den halvdelen af alle pladserne i det nye parlament.
»For det første var der et vakuum i partisystemet. Folk ønskede et alternativ til den borgerlige koalition, Forenede Demokratiske Kræfter, der har styret Bulgarien de seneste fire år. Et alternativ kunne være den socialistiske blok, men kun få har tillid til den,« siger professor Georgi Karasimeonov, Instituttet for Politiske og Juridiske Studier ved Sofias Universitet.
»Siden omvæltningerne i 1989 har bulgarerne prøvet både eks-kommunister og borgerlige, men ingen af de to store blokke har formået at forbedre folks levestandard, og reformerne, der er sat i gang, har gjort ondt. Så der har været god plads til et politisk alternativ som eks-kongens bevægelse,« tilføjer han.
»For det andet har bevægelsens program lovet bulgarerne en højere levestandard i løbet af 800 dage. Eks-kongen har lovet en ny moral i politik og at bekæmpe korruption, som er en alvorlig sygdom i Bulgarien. De seneste par år har han været en kendt figur her i Bulgarien – selv om han har boet i Spa-
nien. Men folk har fået tillid til ham, de ser ham som en ærlig person, der er oprigtig, når han siger, han vil hjælpe sit land. Han har høstet stor respekt, selv om han ikke siger særlig meget,« tilføjer Georgi Karasimeonov.

En revolution
At den tidligere monark ville vinde, spåede alle meningsmålinger i Bulgarien, men at sejren blev så stor, var alligevel en overraskelse for de fleste. En politisk iagttager har svinget sig op til at kalde det en politisk revolution.
Den store taber ved valget var den borgerlige koalition, Forenede Demokratiske Kræfter, der fik regeringsmagten efter valget i 1997. Lederen af den koalition, Ivan Kostov, indrømmer nu, at han begik mange fejl.
»I de fire år skulle vi stabilisere statsbudgettet samtidig med, at vi skulle søsætte radikale økonomisk og sociale reformer. Bulgarerne var ikke parate til at betale den pris,« siger Ivan Kostov.
Politiske analytikere siger, at reformerne har været hårde ved bulgarerne, der har set deres arbejdspladser blive lukket – op mod 20 procent er uden arbejde. At regeringen rent faktisk har formået at stabilisere den kaotiske økonomi, den overtog, og skabe en beskeden vækst, har ikke givet point i en befolkning, der har store lommesmerter. En gennemsnitsløn ligger på ca. 800 kroner, en pensionist skal være glad for det halve.
Men Ivan Kostov mener, at de reformer, som han og hans regering tog hul på, var nødvendige – for Bulgarien og landets bestræbelser for at komme nærmere EU.
»Vi har bygget et fundament, hvorpå alle nu kan lave gode resultater,« siger Ko-
stov.
Bulgariens præsident, Petar Stoyanov, siger, at det bedste for Bulgarien vil være, at der kommer en bred koalitionsregering. At eks-kongen og hans succesrige folk skal finde en partner til at regere landet sammen med.
»Selv om man kan regere alene, er det bedre at bruge den succes, de ressourcer og erfaringer, som andre politiske grupper og personligheder har,« sagde Peter Stoya-nov i en tale til nationen i går.

Tilbud til taberne
Eks-kongen siger, at valgets taber, Forende Demokratiske Kræfter, er velkomne som samarbejdspartnere, men taberne er ikke kommet med en klar melding om det. Simeon kan også invitere det lille parti For Rettigheder og Frihed ind i varmen, det er et vellidt parti, der samler stemmer hos det tyrkiske mindretal i Bulgarien.
De unge økonomer i Simeons bagland, har sagt, at de økonomiske reformer skal fortsætte – gerne i et højere gear. Målet er at komme ind i EU og NATO, så Bulgarien holder kursen efter regeringsskiftet.
Hvem, der kommer til at lede en ny regering, er uvist. En person udefra kan hentes ind til posten, f.eks. Sofias populære borgmester, Stefan Sofianski. Hele dagen i går ventede bulgarerne på, at den tidligere konge skulle løfte sløret for sin egen plads i politik. Han stod ikke på stemmesedlerne, men der er intet i vejen for, at han kan udpeges til ministerpræsident.
Simeon II har fortsat den tavshed, han har opretholdt i sin valgkampagne, hvor der er andre i partiet, der har taget sig af at tale om de politiske ideer. Adspurgt i går om han vil være ministerpræsident eller ej lød svaret igen og igen:
»Vi taler ikke om min politiske fremtid.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu