Læsetid: 3 min.

Kun engle har vinger

Jan Troell fortæller smukt, men langt om flyvepioneren og faldskærmsudspringersken Elsa Andersson i sin nye, stort opsatte historiske film ’Så hvid som sne’
15. juni 2001


Jan Troells nye to en halv time lange ekstravaganza er en af den slags brede historiske film, man egentlig troede var ved at være en saga blot i Lukas Moodyssons, Dogmefilmenes og de succesrige nye komediers Skandinavien.
Jeg kendte ikke på forhånd filmens længde og troede gang på gang, at nu måtte den da være ved at slutte. Men Troell broderer troligt videre på sin lange historie om et kort liv – der tilhører Elsa Andersson, Sveriges første kvindelige pilot, aviatrice kaldet. Hun var tilmed en dristig faldskærmsudspringerske.

Enspænderen Elsa
En tiltrækkende usædvanlig kvindeskæbne, som Troell tegner i sin særlige tyste, lyriske, fragmentariske og underdramatiserede stil. Han har skabt en film, man mere beundrer end medrives af – værdsætter for mange prægnante detaljer, beåndede enkeltscener og betagende naturbilleder. Derimod savner man den samlende episke drivkraft og dramatisk skarphed, der kunne gøre Elsas historie uimodståeligt gribende snarere end bare interessant.
Elsa vokser op på en skånsk gård i starten af 1900-tallet som en enspænder stærkt præget af moderens død i barselseng.
Den otte-årige Elsa hader den baby, der så at sige tog livet af den elskede mor for selv at blive født, men endnu mere afskyr hun den danske husholderske Stina, som er ude på at tage moderens plads.
Troell dybdepsykologiserer dog ikke, men viser, hvordan Elsas særpræg grundlægges allerede som barn. Hun er den tavse pige, der isolerer sig i højden, sidder i kirsebærtræet og betragter. Eller dumdristigt lader sig falde ned i en dynge gylle, der tager imod hende med et blødt favntag. Her er både højdens og faldets perspektiv indvarslet – den kommende aviatrices og faldskærmsudspringerskes skæbne foregribes, allerede inden hun fylder ti år.

Uforløst erotik
Elsa er jo ’kun en pige’, så husholdningsuddannelsen vinker forude, men flyveskolen er så langt mere tiltrækkende for en pige, der er vant til at se alt fra oven og i hvert fald ikke vil være gårdmandskone.
Det indebærer opgør med den velmenende bonde-far, der naturligt nok helst ikke ser sin elskede datter bragt i livsfare.
Selv bærer han på en skuffet drøm om at blive ingeniør – hvad der kun ansporer Elsa til ekstra målbevidst at følge sine drømme, som bærer hendes videre til 1920’ernes Berlin, hvor hun uddanner sig som faldskærmsudspringerske.
Kærlighedsaffærer har hun selvfølgelig også, men frustrerende uforløste. Mange sværmer for den selvstændige kvinde, men ingen forstår at hengive sig selv til hende.

Troells trylleri
Og egentlig lever hun vel også mest for suset henover over jorden, den højtflyvende fugle-ensomhed, hvor ingen smerte kan nå hende.
Troells talent udfolder sig sikrest i barndomsscenerne på den svenske bondegård med det tavse, hæmmede hverdagsliv – og i flyveskolens kollektiv af mande-elever, hvor Elsa er den eneste høne i kurven. Her er det, at Troell kan trylle med sin lyriske kamera-pensel og skabe stemninger og små følelsesmættede situationer, der rummer poesi og skønhed – f.eks. en frokost i det grønne, der refererer til den berømte skovtursscene i Bo Widerbergs Elvira Madigan.
I nogle lidt for kliché-agtige scener føres vi derpå til det dekadente 1920’er-Berlin, hvor en revanchistisk arier gør sig ubehageligt gældende – lidt af et blondt bæst blandt de gentlemen, der ellers omgiver Elsa.
Plaisir d’amour bliver filmens noget skamredne kendingsmelodi, med dens melankolske konstatering af forgængelighed.
Spillet er generelt så godt som man forventer det i en Troell-film. Fint udviklesr faderens figur, der får en stærk varme i Bjørn Granaths usædvanlig stærke spil. Som Elsa har Amanda Ooms den påkrævede ungdommelige gnist og begejstring for pionérflyvningen, men nok for lidt af den robusthed, der vel også hører til jobbet.

*Så hvid som sne. Instruktion: Jan Troell. Manuskript: Jan Troell og Jacques Werup. Svensk-dansk (Grand, Palladium, Gentofte Bio)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her