Læsetid: 1 min.

Kunstnere gennemfører statskup

Billedkunstnere med Bjørn Nørgaard i spidsen danner ny regering, som erklærer nationalstaten død og kræver fantasien til magten
14. juni 2001

En gruppe danske billedkunstnere meddelte sent onsdag, at de har overtaget regeringsmagten.
»Nu er det os, der udgør landets egentlige ledelse,« udtaler den selvudråbte nationalminister Bjørn Nørgaard, der fra i dag vil gøre statsminister Poul Nyrup Rasmussen rangen stridig. Det skal ske under overskriften ’fantasien til magten’.
Det er ikke kun regeringschefen, der har fået ny titel. Den regering, Bjørn Nørgaard i dag klokken 14 præsenterer i det tidligere Kulturministerium på Nybrovej i Købenavn, tæller således bl.a. en skabelses- og erfaringsminister, en retfærdigheds- og menneskerettighedsminister og en opbaknings- og samvirkeminister.
Nogen march mod Christiansborg bliver der dog ikke tale om. Den nye regering har hverken planer om at gå til dronningen eller at trække de nuværende ministre ud af ministerbilerne.
»Den nye regering arbejder uden om Christiansborg,« udtaler Bjørn Nørgaard til Information. »Der er ikke tale om en magtovertagelse, men derimod en afmagtsovertagelse.«
Befolkningen er ifølge den nye regering fulde af afmagtsfølelse over for den globale udvikling, indvandringen og EU. Det etablerede system har ikke været i stand til at fremkomme med billeder eller visioner, der kan pege ud af afmagten, og politik foregår i et konfrontatorisk og ufrugtbart sprog. Det danske organisationssamfund og eksperternes overherredømme kvæler det politiske engagement, og derfor vil den nye regering ud og diskutere med folk frem for at lukke sig inde på Christiansborg, siger Bjørn Nørgaard.
»Det er udmærket, at den eksisterende regering bliver siddende, hvor den er, og ser ud som om den regerer – helt som man i sin tid gjorde med kirken. Så ser alt ud som om, det forbliver det samme, og det er godt for kontinuiteten i en kultur. Men vi tager magten nu,« udtaler han.
Ifølge Nørgaard er det et krav til regeringens politik, at enhver politisk handling skal bygge på fantasi og afmagt, og at den skal udfordre det etablerede system ved at skabe nye billeder og lede til nye konfliktforståelser.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her