Læsetid: 2 min.

’Landbrug men også udvikling’

Politikerne skal skabe sammenhæng mellem landbrugs- og udviklingspolitik. Og så skal EU forlade sin status som storeksportør af landbrugsprodukter
19. juni 2001


Udvikling
Politikerne må lære at forstå, at EU’s landbrugspolitik hænger nøje sammen med udviklingspolitik. Det mener Morten Emil Hansen, der er informationsmedarbejder i u-landsorganisationen Ibis.
»I dag er der desværre en tendens til, at bistandsmidlerne bliver brugt til at øge adgangen til u-landenes marked, hvilket slår benene væk under den lokale landbrugsproduktion i u-landene. Det er på høje tid, at politikerne tager konsekvensen af alle de traktater, hvor de har skrevet under på, at landbrug og udvikling hænger sammen,« siger han til Information. Politikerne bør ifølge Morten Emil Hansen sætte sig ned og analysere, hvordan EU’s landbrugsstøtteordninger skader u-landene. En sådan analyse eksisterer ikke i dag, og det er fatalt, mener han.
Selv er han ikke i tvivl om, at både eksportstøtten og alle de andre former for direkte støtte til de europæiske landmænd er en kæp i hjulet for landbrugsproduktionen i Den Trejde Verden.
»Det, man gør nu, er at lave om på støtteordningerne. I praksis flytter man bare pengene, men resultatet er det samme som altid. Derfor bør alle støtteordninger afskaffes, også de ordninger, hvor det er mere vanskeligt at få øje på effekterne, som f.eks. sukkerstøtten,« siger han.

Væk med muren
For Morten Emil Hansen er det ikke nok, at EU sætter døren på klem over for de fattigste lande i verden. For at sikre en fuldstændig åbning af det europæiske marked over for samtlige u-lande, bør alle toldbarrierer fjernes. Det gælder også de strenge krav til kvaliteten af importen til Europa.
»Alle undersøgelser viser, at de strenge krav ikke på nuværende tidspunkt kan forsvares ud fra sundheds- eller miljømæssige hensyn. Kravene er lavet for at holde u-landene ude fra det europæiske marked. Derfor bør kravene fjernes,« siger han.
I fremtiden mener Morten Emil Hansen, at EU bør gå helt væk fra sin status som storeksportør af landbrugsvarer. I hans øjne er omkostningerne for store både for u-landene, for miljøet og for borgerne i Europa.
»Det er grotesk, at vi producerer så meget mere, end det vi selv kan forbruge i Europa. Samtidig skyder vi skylden for, at der ikke bliver gjort noget, på USA og de andre store fødevareproducenter. Politikerne mener ikke, at de kan ændre noget, så længe de andre kører en beskyttelsespolitik. Situationen ligner mere og mere et våbenkapløb mellem USA og EU. Derfor burde EU ikke vente på USA, men gå foran og vise et eksempel på, at det kan lade sig gøre at skabe en landbrugspolitik, der er bæredygtig og ikke skader u-landene.«

*Læs mere på www.ibis.dk/
arkiv

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her