Læsetid: 3 min.

Mest på spil for Tjekkiet

Det er ikke alt eller intet for Danmark i lørdagens VM-kamp mod Tjekkiet, og det bliver sværere at vinde i Parken end at få uafgjort i Prag, mener landstræner Olsen
2. juni 2001

VM-Fodbold
Nøgternt set indrammede Stig Tøfting det danske dilemma før Danmarks VM-kvalifikationskamp i aften mod Tjekkiet, da han på det usædvanlige pressemøde på det sædvanlige hotel Marina i det sædvanlige Vedbæk præcist fastslog:
»Vi aner ikke, hvordan tjekkerne stiller sig op, men de kan bruge ét point til langt mere, end vi kan,« sagde Tøfting på pressemødet, der var usædvanligt, fordi der for første gang i ti år ikke var en Laudrup eller en Schmeichel som journalistmagneter før en hjemmelandskamp. Det eliminerede både køerne foran solisterne og tomrummet foran de fleste. Måske lidt mere demokratisk og kollektivt, men ikke individualistløst, for overgangen fra den gamle til den nye garde har været mere glidende og gnidningsløs end forventet.
»Meget enkelt, fordi de nye spillere stod parat til at rykke ind. De skulle ikke først ind og gøres klar,« sagde Tøfting.
Det er denne parathed, der skal stå sin prøve i aften mod de tjekker, der fører den europæiske VM-kvalifikationsgruppe tre med 11 point efter seks scoringer i fem kampe.
»Og så er der altså ikke scoret mod dem, det er stærkt,« tilføjede det unge forsvarstalent Martin Laursen med den kompetence, der følger af tre sæsoner for Hellas Verona blandt verdens bedste forsvarsspillere i den italienske serie A.
Bulgarien har på andenpladsen ti point for fem kampe, mens Danmark efter remis’er mod både bulgarere og tjekker er rangeret på tredjepladsen med ni point.
Får tjekkerne, der aldrig har tabt til Danmark, et point med fra Parken, »kan de selv afgøre det hjemme mod Bulgarien til efteråret og som puljevinder gå direkte i næste års VM-slutrunde i Japan og Sydkorea, påpegede Tøfting.
Omvendt er det for Danmark ikke en alt-eller intet-kamp, understregede træner Olsen.
»Sejrer vi, bestemmer vi selv, om vi skal vinde puljen og gå direkte til VM. Spiller vi uafgjort, er vi afhængig af andre, og taber vi må vi gå efter andenpladsen og den indirekte kvalifikation via play off-kampe til november.«
Så meget om de statistiske forudsætninger, der for spillerne er lysende klare. Om forberedelserne sagde landstræneren, at der altid er »spørgsmålstegn, man ikke kan få besvaret før en kamp.« Derfor havde han og spillerne brugt tiden på Vedbæk Boldklubs baner til at minimere antallet af spørgsmål, man først kender svaret på efter kampen.
»Kravet er stærk organisation og disciplin mod et teknisk og kontrastærkt hold som Tjekkiet.«
Igen var Tøfting lidt mere præcis, da han forklarede, at landsholdet havde trænet i det, »vi er gode til – og skal være gode til mod et mandskab som de teknisk stærke tjekker – nemlig meget hurtigt spil med bolden, over fløjene og i dybe modløb. Ikke noget med at gå og varme bolden. Har vi ikke fået scoret efter 65-70 minutter, må vi sætte ham den lange ind og se, hvad der så sker,« sagde 176 centimeter kompakte Tøfting med blikket rettet mod den 20 cm længere Roda-angriber Marc Nygaard.
Og så var midtbanespilleren fra Hamburger SV, der blev stamspiller som 30-årig og af tidligere træner Richard Møller Nielsen fik kælenavnet Plæneklipperen i øvrigt helt enig med sin nuværende træner om, at tjekkerne er bedst til kontraspil, og derfor bliver de en sværere modstander her i Parken, end de var i Prag.
»De har nogle store, stærke folk i forsvaret, der kan klappe til. De er måske ikke så hurtige, men kommer de ind og spiller os på kroppen, kan de flytte os, som det skete med Dennis Rommedahl i Prag.«
Dér spillede Danmark en uventet god kamp den 28. marts og hentede 0-0 – efter lørdagen inden at have slået Malta 5-0 på Middelhavsøen.
Mens de fleste jublede, var Morten Olsen stoksur over, at hans spillere ikke havde lukket med et par mål på de kæmpechancer, de tilspillede sig. Man kan så håbe, at det ændres denne juni-aften. I Parken har Danmark det traditionelt med at spille sine bedste landskampe.
Det største danske spørgsmål er, om Martin Jørgensen løfter Jesper Grønkjær ud over venstre sidelinje til en bænkeplads i startopstillingen. Hos tjekkerne er der tvivl om prominente navne som de ankelskadede Pavel Nedved og Vladimir Smicer.
Men når det kommer til de store kampe, som den i aften, der for den tjekkiske træner Chovanec er »højdepunktet i vor gruppe«, har topspillere det med at komme sig mirakuløst.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her