Læsetid: 4 min.

Mozambique – et land af forældreløse

16 procent af den voksne mozambi-quiske befolkning er hiv-smittet. Alligevel overvejer landet ikke at udstede tilladelser til kopimedicin – det er stadig for dyrt
26. juni 2001

Hvad er det nu, vi ved om Mozambique? Det et land med frygtelige oversvømmelser. Et land med en lang krig, en million dræbte, to millioner hjemløse. Øverst på listen over fattige lande.
Men også et land, der hver gang har rejst sig igen. Det har lydigt har overholdt Verdensbankens krav og tilgengæld fået meget af sin gæld eftergivet. Landet, der sluttede en fredsaftale og holdt den. Landet, der langsomt er ved at styrke sin økonomiske vækst.
Det ligner en af de få succeshistorier – og så alligevel ikke. Siden 1992 har der været fred i landet. Så har man overskud til at tage hul på næste krig, og fjenden har haft tid til at vokse sig stærk. Den hedder hiv/aids, og i dag er omkring 16 procent af den voksne befolkning hivsmittet. Den har banket på længe, men først de seneste fem-seks år er den blevet taget alvorligt.
Janet Mondlane er en af dem, der tager situationen meget alvorligt. Hun er generalsekretrær for Den Nationale Kommission for Bekæmpelse af hiv/aids i Mozambique og kendt som enke efter Befrielsesbevægelsens første præsident.
»Vi har et nogenlunde overblik over situationen i byerne, men om det står bedre eller værre til på landet, ved vi ikke med sikkerhed. Vi arbejder på, at udvide nettet af observationsposter i hele landet. Vi ved, at det står bedre til i den nordlige region, end vi oprindelig havde estimeret, men til gengæld værre i den centrale og den sydlige region.«
En af årsagerne til, at den sydlige region er særlig hårdt ramt, er eksistencen af to meget trafikerede korridorer, den ene i syd forbinder hovedstaden Maputo med Johannesburg i Sydafrika. Den anden forbinder Beira med hovedstaden Harrare i Zimbabwe. Hvor der er stort gennemtræk, blomstrer hiv/aids.
Denne mobilitet generelt i landet er også årsagen til, at epidemien har kunnet sprede sig så kraftigt. Siden krigens slutning har millioner af mozambiquere flyttet sig over grænser fra flygtningelejre eller inden for landets grænser fra de steder, folk havde søgt tilflugt til.
Den tredje slags mobilitet er endnu sværere at hamle op med. Den sociale eller moralske mobilitet. Familiemønstre er blevet ødelagt af krigen og normer for seksuel opførsel ødelagt.

Strategisk plan
– Hvad gør regeringen for at bekæmpe epidemien?
»Regeringen nedsatte en kommission, der efter to års arbejde fremlagde den plan, vi i store træk arbejder efter nu. Den Nationale Kommission for Bekæmpelse af hiv/aids, som jeg er general-sekretær for, er et produkt af denne strategiske plan. Vi blev oprettet i februar 2000 og er sammensat af ministerier, organisationer, eksperter og har fuldmagt til at indbyde konsulenter of vidensmænd til at deltage. Formålet med Kommissionen er at samordne, overvåge og evaluere de forskellige initiativer og at finde pengene til alle de aktiviteter, der er rettet på at forbedre sygdomssituationen. Sundhedsministeriet er fortsat den vigtigste enhed, vi arbejder med. Det er dem, der kontrollerer blodposerne, dem der analyserer den vertikale hiv-transmission (fra mor til børn) og dem, der styrer observationsposterne,« siger Janet Mondlane.
– Tager den strategiske plan højde for alle de vanskeligheder, landet står over for?
»I det store og hele, ja. Men et af de værste huller er området omkring de forældreløse. Og det er et meget alvorligt problem. Mozambique har generelt haft en meget god politik vedrørende forældreløse. Vi har gået imod en institutionalisering, og kunnet basere os på det udvidede familiesystem, hvor bedstefor-ældre eller andre slægtninge tager sig af de børn, der har mistet deres forældre. Men i denne epidemi slår de ikke til. Hele familier forsvinder. Nogle gange er kun en enkelt slægtning tilbage. Bedstefor-ældre kan simpelthen ikke finde mad og tøj til alle de børn, de skal tage sig af. Familiesystemet er stadig vigtigt, men Kommissionen har ikke forholdt sig til, hvordan de skal gå ind og tage sig af børnene eller familierne.«

Kopimedicin for dyrt
– Hvorfor har Mozambique ikke deltaget i den sydafrikanske og internationale debat om antiretrovirus medikamenter?
»En af grundene til, at Mozambique ikke overvejer denne løsning, er den financielle. Selv med billigere medikamenter har vi ikke råd til at bruge den som en løsning. Den anden er, at det meste af vores befolkning bor på landet med meget dårlig sundhedsinfrastruktur. Medikamenterne skal distribueres, og patienterne overvåges for, at en sådan løsning skal være effektiv. Det er umuligt i vores nuværende situation. Det handler ikke blot om at have medikamenterne i hånden,« siger Mondlane.
Den eneste vej fremad er at få folk til at ændre deres livs-stil, både med hensyn til seksuel opførsel og med hensyn til deres daglige diæt. I et land hvor to tredjedel af befolkningen lever i absolut fattigdom, er det en næsten umulig opgave at bekoste en bedre diæt.
Og med hensyn til at ændre folks seksuelle vaner, siger Janet Mondlane:
»Mænd har ingen kontrol over hvem, hvornår og hvorfor, de har sex. Forventninger om deres manddom får dem til at tage mange risici, som blandt andet går ud over deres kone. Hun skal modtage dem, hvad enten de har foretaget sig noget uden for ægtesengen eller ej. Uden mænd, ville virus’en have meget få muligheder for at sprede sig. Derfor er det mændene, man skal have fat i, hvis man vil bekæmpe sygdommens udbredelse.«

FAKTA
Antal smittede
*16 procent af den voksne befolkning i Mozambique er smittet med hiv/aids
Det svarer til ca. 1,4 millioner smittede ud af en befolkning på 16 millioner
*Hver dag opdages omkring 600-700 nye tilfælde
*Siden 1986 er over 160.000 døde af aids
*Der er mere end 340.000 forældreløse børn som følge af aids, og man antager, at dette tal vil være på 1.134.000 ved år 2010

*Nadja Manghezi er udsendt af Mellemfolkeligt Samvirke i Mozambique

*I anledning af FN’s konference om aids i New York, der startede i går og løber til onsdag, sætter Information fokus på aids-situationen i Afrika. Tidligere artikler blev bragt den 25. juni

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her