Læsetid: 2 min.

Nye lidelser

Erindringsglimt om Frank Jæger
14. juni 2001

Ny bog
Bjarne Nielsen Brovst er en myreflittig forfatter og samler, en knag, kaldte Billeskov Jansen ham i en anerkendende anmeldelse af hans store H.C. Andersen-biografi. Ildhu kan man også tale om i forbindelse med hans mange små og store og genoptagende monografier om de forfattere, han er tiltrukket af, har kendt eller søgt familiekontakt med, bl.a. Jeppe Aakjær, Kaj Munk, Martin A. Hansen, Morten Nielsen, William Heinesen, Sven Havsteen-Mikkelsen samt Frank Jæger.
Om ham har han allerede skrevet en noget rodet bog, som han nu selv kalder ungdommelig, han har udgivet et essay-udvalg af ham, og nu har han i anledning af digterens 75-års dag, som Jæger langtfra skulle opleve, nedskrevet nogle spredte erindringer om sig selv med Frank Jæger som katalysator, hvis det ikke er omvendt.
Det handler bl.a. om deres brevkontakt i anledning af den studieopgave, der blev til en bog ved Frank Jægers 50 års fødselsdag og nogle personlige, venskabelige ’fodrejser’, de med digterens karakteristisk altmodische udtryk foretog. De gik nu ikke mange meter, enten det var ved Tranekær eller i Helsingør, hvor den frustrerede digter slog sig ned efter det langelandske eventyr, nærmest fra fadøl til fadøl. Det er egentlig ret intetsigende, let patetisk, trist.
Meget handler bogen også om tegneren Ib Andersen, der kongenialt tegnede til Frank Jægers forskellige publikationer, fik understreget idyllen, der langthen lumskeligt ligner en fortærende ensomhed.

Ikke nyt lys
Noget nyt lys over det forunderligt fortryllende og fortvivlede forfatterskab giver bogen ikke, og formelt er den stedvis uklar i den forsøgsvise kombination med Brovst eget liv. Forsynet med nogle let anstrengte naturiagttagelser i Jægers stil fra togrejser til mødet med digteren.
Det bliver egentlig stadig værre med billedet af denne digterskæbne. Vi tager så det med og lægger til Frans Lassons store brevudgave af den unge Jæger og hans talløse lidelser og forfærdende henrykkelser, der også rigeligt røber omkostningerne, berømthedens pris, produktivitetens pine. Også læsernes omkostninger ved at vide så meget om store digteres smålige hverdag. Midt i biografiernes lyst opstår en længsel efter tabula rasa, hvor digtet alene toner frem.

*Bjarne Nielsen Brovst: På fodrejse med Frank Jæger. Erindringsglimt. Illustreret. 86 s. Poul Kristensen forlag. Udkommer i dag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her