Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

28. juni 2001


Arla fyrer 1.050 og investerer
*1.050 stillinger bliver nedlagt, når mejeriselskabet Arla Foods gennem de næste fem år gennemfører den hidtil største rationaliseringsrunde i skandinavisk mejerihistorie. Mens 19 mejerier lukkes i Sverige og Danmark, vil Arla gennem perioden samtidig investere 2,3 mia. kr. for at blive i mejeribrugets europæiske superliga og for at kunne imødegå de stigende krav, som supermarkedskæderne stiller til leverandørerne. 10 procents vækst pr. år er målet. Det oplyste Arlas administrerende direktør, Jens Bigum, onsdag i Århus.

Global plan mod hiv/aids på plads
*Efter hårde sværdslag og en til tider forpestet stemning er der ved FN’s ekstraordinære generalforsamling i New York opnået enighed om et handlingsorienteret slutdokument, der lægger op til en massiv indsats mod den dødelige sygdom. Skal man tro slutdokumentet, så forpligter verdens ledere sig nu – noget forsinket i betragtning af katastrofens omfang – til at udvise det politiske lederskab, der er af helt afgørende betydning for, at man på sigt kan vinde kampen mod sygdommen. På samlingens sidste dag blev Kofi Annan endvidere genvalgt som generalsekretær for FN.

Israel chikanerer FN-nødhjælp
*Chefen for FN-hjælpeorganet UNRWA, der hjælper palæstinensiske flygtninge, kritiserede i går Israels hær for at genere organisationens arbejde i de besatte palæstinensiske områder på Vestbredden og Gaza. Ifølge UNRWA’s generalkommissær, danskeren Peter Hansen, kan de israelske kontrolkrav på grænsen til de besatte palæstinensiske områder medføre medicinmangel og sygdomsudbrud. Peter Hansen beskylder Israel for at bryde folkeretten, når de israelske soldater ved tjekposterne begrænser FN-ansattes bevægelsesfrihed og giver sig af med at udpakke lasten på FN-lastbiler.

Nye sammenstød i Makedonien
*Makedonske soldater og etniske albanske oprørere beskød hinanden i går middag omkring en landsby i det nordlige Makedoniens, sagde en talsmand for den makedonske hær. Oberst Blagoja Markovski sagde, at oprørerne fra UCK, Den Nationale Befrielseshær, startede skyderiet med mortergranater ved byen Nikustak, og at den makedonske hær svarede igen med artilleri. De nye kampe kom kort efter, at makedonske ledere opfordrede til ro mellem de stridende parter, og EU's nye udsending, den tidligere franske forsvarsminister Francois Leotard, forberedte sig til at rejse til Skopje.

Budgetrod bekymrer EU
*Udsigten til en økonomisk afmatning, der kan blive langt mere alvorlig, end Europas politiske ledere har spået hidtil, er så småt begyndt at fremkalde rynker af bekymring i EU’s økonomikommissær Pedro Solbes’ pande. Med bare seks måneder til, at den fælles valuta, euroen, skal sættes i omløb i de 12 eurolande 1. januar, kniber det stadig for flere store euro-lande at holde den økonomiske disciplin, som de har forpligtet sig til i aftalen om den europæiske valutaunion.

Danskere bekræfter tortur i Serbien
*To danske læger dokumenterer i en rapport tidligere beskyldninger om, at serbisk militær og politi under konflikten i Kosovo i 1998 og 1999 brugte tortur i vidt omfang mod albanske fængselsfanger. Professor Jørgen Thomsen og Maiken Manstaedt fra menneskerettighedsorganisationen Amnesty Internationals danske lægegruppe har undersøgt 94 fanger fra det samme område i det vestlige Kosovo om deres oplevelser i fangenskab. En nøjere dokumenteret episode er en massakre på 150 etniske albanere i Dubrava-fængslet 22. maj 1999, tre dage efter at NATO-fly havde bombet fængslet.

Milosevic: Dekret afgøres i dag
*Den jugoslaviske forfatningsdomstol afgør i går, om et dekret fra regeringen, der skal gøre det muligt at udlevere Slobodan Milosevic til krigsforbryderdomstolen i Haag, er lovligt. Det skriver nyhedsbureauet Tanjug onsdag. Milosevics forsvarere klagede mandag til domstolen over dekretet, som dagen forinden var trådt i kraft. Forsvarerne krævede også, at alle tilløb til at udlevere Milosevic skulle stoppes, så længe det ikke var fastslået, om dekretet var lovligt.

Modstandsfolk under sparekniven
*Organisationer for tidligere modstandsfolk og fanger under Anden Verdenskrig mærker i disse år Finansministeriets sparekniv. En opgørelse fra finansminister Pia Gjellerup (S) viser således, at mens 23 organisationer og underafdelinger for tidligere fanger og modstandsfolk i 1999 modtog 1.027.000 kroner fra ministeriets pulje til humanitære, velgørende og andre almennyttige formål så er det beløb i år halveret til 545.000 kroner.

Øger mine-rydder-støtte til Eritrea
*5,2 millioner kroner til yderligere minerydning. Det er, hvad den danske udviklingsminister, Anita Bay Bundegaard, i går bevilgede Eritrea. Dermed giver Danmark i alt 35,2 millioner kroner i 2001 til at komme de livsfarlige miner til livs. Eritrea er en af de lande på verdenskortet, der har allerflest landminer liggende rundt om i landet. Minerne og den ueksploderede ammunition stammer fra uafhængighedskrigen og den seneste voldelige konflikt med Etiopien.

Advarsel fra statsrevisorer
*Ministrene bør fremover nøje overveje, om advokat-undersøgelser kan afdække, om ministre og embedsmænd har begået fejl. Advokat-undersøgelser bør ikke forhindre, at Rigsrevisionen fuldt ud kan belyse en sag. Det skriver de fem statsrevisorer i en principiel udtalelse til Folketinget i deres endelige betænkning over statsregnskabet for 1999. Statsrevisorerne er skeptiske, fordi Rigsrevisionen har kritiseret advokat Per Harders undersøgelse, som undervisningsminister Margrethe Vestager (R) bestilte af skandalesagen om de Videregående Uddannelsers Edb-system, VUE.

Udbredt svampegift skal forbydes
*Miljøstyrelsen vil have en af landbrugets mest brugte svampegifte forbudt helt, og det bøjer landbruget sig for. »Vi tager den danske miljøstyrelses vurdering til efterretning,« siger vicedirektør Henrik Høegh, Landboforeningerne. Det er svampegiften fenpropimorph, der skal forbydes, fordi den er under mistanke for at give misdannelser på fostre. Henrik Høegh oplyser, at der findes godkendte erstatningsmidler, og at der vil gå i hvert fald to år, før midlet kommer til revurdering i EU.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her