Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

8. juni 2001


Irans Khatami kan forvente storsejr
*Tilhængere af præsident Mohammad Khatami forudser, at han vil vinde en jordskredssejr ved præsidentvalget i Iran i dag og være i stand til at fortsætte sit reformprogram, som han satte i gang i 1997.
»Vi tror på flere stemmer og større valgdeltagelse end ved valget for fire år siden, siger Mohsen Mirdamadi, der er ledende medlem af Den islamiske-iranske Deltagerfront, som varmt støtter Khatami op til præsidentvalget.
Det amerikanske meningsmålingsinstitut Zogby forudså i en måling foretaget i sidste uge, at Khatami vil få 75 procent af stemmerne, mens hans hårdeste modstander, den konservative tidligere arbejdsminister Ahmad Tavakoli, vil få 11 procent af stemmerne.

Irerne delte om Nice-traktaten
*Irske vælgere gik i går til valglokalerne for at stemme om grundlaget for EU’s udvidelsen med 10-12 nye medlemmer fra Central- og Østeuropa, den såkaldte Nice-traktat. Traktaten, som de 15 EU-lande indgik i Nice i fjor, har stor støtte i det irske parlament, og meningsmålingerne op til afstemningen har vist, at over halvdelen af vælgerne er for traktaten.
Alligevel er hverken premierminister Bertie Ahern eller andre jasigere sikre på sejren. I går eftermiddags havde kun mellem syv og ti procent af vælgerne stemt, og en lav stemmedeltagelse ses som en fordel for nej-siden.

Racismekritik sætter gang i debat
*Nok har den visse fejl og mangler, men den har formået at sætte gang i debatten om, hvordan Danmark behandler sine etniske minoriteter. Det var i grove træk konklusionen, da Europarådets rapport om forskelsbehandling i Danmark i går var hovedtema på en høring.
»Rapporten er måske ikke til et 13-tal, men den er i orden rent juridisk og rejser mange punkter, som det danske samfund kan arbejde videre med,« påpegede professor, dr. jur. Ole Espersen.
Selvom formålet med høringen var at diskutere, hvordan Danmark kan bruge rapporten konstruktivt, udeblev størstedelen af de politikere, der i sin tid dømte rapporten håbløs. Det gælder bl.a. indenrigsminister Karen Jespersen, Venstres leder, Anders Fog Rasmussen, samt De Konservatives udenrigsordfører Per Stig Møller.

Hvide Hus-panel: Vi får varmere klima
*Den amerikanske præsident, George W. Bush, har oprindelig afvist eksistensen af den globale opvarmning ved at tale om, at vurderingen bygger på uægte forskning.
Men nu får præsidenten klar besked af et videnskabeligt panel, som han selv har sammensat. Panelet fastslog sent onsdag, at klimaet på jordkloden generelt bliver varmere, og at udslippet af CO2 og andre drivhusgasser medvirker til miseren.
Rapporten kan blive diplomatisk ømtålelig for Bush, som er på vej til Europa for at fremlægge sine nye overvejelser om klimaspørgsmålet bl.a. på EU-USA-topmødet i Göteborg på torsdag.

Øget tilslutning til atomkraft i Sverige
*Den svenske befolknings tilslutning til atomkraft er stigende. I 1986 krævede 75 procent ifølge meningsmålinger, at kernekraften skulle afskaffes som energikilde. I fjor stod kun 44 procent bag dette krav. Det fremgår af den årlige undersøgelse af opinionen, der bliver foretaget af Som-instituttet ved Göteborgs Universitet.
Professor Sören Holmberg, som er ansvarlig for Som-målingerne, mener, at den øgede svenske tilslutning til a-kraft bl.a skyldes måden, som Barsebäck-værket er ved at blive lukket på. Han peger desuden på risikoen for øget CO2-udslip og drivhuseffekten som årsager til den svækkede modstand.

Stop for nye havbrug ophæves
*Stoppet for nye havbrug til opdræt af fisk i netbure bliver ophævet af Miljøstyrelsen i breve, som i løbet af få dage sendes til amterne, oplyser styrelsen. Stoppet for den miljømæssigt omstridte fiskeopdræt i havet blev indført med en »henstilling« i 1996, da udledningen af fosfor nærmede sig en politisk fastsat grænse på 54 ton pr. år. I øjeblikket findes der omkring 25 havbrug, mens der på land er 13 dambrug, som pumper saltvand ind.
Ups-løsninger skyld i for få asylpladser
nStribevis af hovsaløsninger har sendt asylansøgere i containerlejr. Det mener borgmester i Gudme Kommune, Erik Ullemose (V). Han peger på, det er Udlændingestyrelsens fejlslagne planlægning, der er skyld i den akutte mangel på over 1.000 asylpladser i Danmark.
»Styrelsen burde kunne tænke sig til, der fortsat vil komme asylansøgere til Danmark. Det er derfor underligt, at de altid først henvender sig i sidste øjeblik,« siger borgmesteren.
Trods kritikken indleder kommunen forhandlinger med Udlændingestyrelsen om forlængelse af lejekontrakten af det boligområde, som giver over 125 flygtninge tag over hovedet.

Argentinas eks-præsident anholdt
*Argentinas tidligere præsident Carlos Menem blev torsdag anholdt på begæring af en dommer, der undersøger Menems rolle i forbindelse med en sag om ulovligt våbensalg i årene fra 1991 til 1995, rapporterede argentinske medier. Menem, der gik af som præsident i 1999, risikerer en fængselsdom på mellem fem og 10 år, hvis han kendes skyldig i at have ledet den sammensværgelse, der stod bag våbensalget.

Ny rapport om de hjemløse
*Omkring halvdelen af de personer, der benytter sig af Kirkens Korshærs varmestue og natcafé på Nørrebro i København, har ikke rigtig fået nogen uddannelse, lidt under en tredjedel har været i fængsel og er desuden belastet af misbrug, fremgår det af en rapport om institutionen, »I øjenhøjde«, udarbejdet af fire af dens medarbejdere.
Den 38 sider store rapport om storbyens hjemløse er den hidtil mest omfattende af i alt tre rapporter, udsendt efter cafeens åbning i 1995.

Juice må gerne hedde rigtig juice
*Juiceproducenten Rynkeby Foods er i sin gode ret til at bruge betegnelsen »Rigtig Juice« om sin juice, fastslog Østre Landsret i en principiel afgørelse i går. Dommen er en begmand til Fødevaredirektoratet, der dog afviser, at dommen kan hæmme fødevaremyndighedernes fremtidige kurs over for vildledende reklame.
Østre Landsret slår fast, at Rynkeby Foods’ brug af mærket »Rigtig Juice« ikke er ulovligt vildledende, fordi Rynkeby har kaldt sin juice for »rigtig« i 30 år, og dermed er der tale om et identifikationsmærke og ikke et meningsbærende varemærke, der siger, at Rynkebys juice er mere rigtig end andre juicer.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her