Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

27. juni 2001


Højesteret afviste Schengen-sag
*Højesteret afviste i går at lade 12 danskere fra foreningen Grundlovsværn 2000 føre sag mod statsminister Poul Nyrup Rasmussen ved Vestre Landsret. Sagsøgerne mente, at det strider mod grundloven, at Danmark har tiltrådt Schengen-konventionen om politisamarbejde over grænserne i en række EU-lande samt Norge og Island. Dermed får sagsøgerne ikke prøvet, om tysk og svensk politi lovligt kan forfølge forbrydere indtil 25 kilometer over den danske grænse samt overvåge danske statsborgere, der mistænkes for forbrydelser som drab og voldtægt i udlandet.

Erhvervslivet må gå forrest mod aids
*Erhvervslivets helt afgørende rolle i kampen mod hiv/aids blev i går sat i fokus ved FN’s ekstraordinære generalforsamling i New York, da Det Globale Erhvervsråd mod hiv/aids, som USA’s tidligere FN-ambassadør Richard Holbrooke netop er blevet præsident for, opfordrede erhversledere verden over til at gå ind i kampen mod hiv/aids. Også udviklingsminister, Anita Bay Bundegaard (R), understregede i sin tale erhvervslivets rolle i kampen mod hiv/aids.

Tvind: Formand fjernede materiale
*De fem medlemmer af bestyrelsen for Tvinds humanitære fond har vist sig klart uegnede til at varetage deres hverv. Bestyrelsesmedlemmerne har i flere tilfælde ikke givet de oplysninger, som Civilretsdirektoratet har bedt om, selv om bestyrelsen enten har været i besiddelse af oplysningerne eller ved en rimelig indsats kunne tilvejebringe dem. Bestyrelsesformand Poul Jørgensen er yderligere belastet af direkte at have fjernet papirer fra direktoratets sagsmapper så sent som for en uge siden. Det oplyser direktoratet.

Tidl. kommunister på vej frem i Berlin
*Det reformerede østtyske kommunistparti er for første gang på vej mod politisk magt i det tidligere Vesttyskland. Partiet for Demokratisk Socialisme (PDS), der ventes at blive stærkt omdiskuteret under sommerens valgkamp forud for delstatsvalget i Berlin i efteråret, håber at få omkring hver femte stemme i den tyske hovedstad. Partiet er bygget på ruinerne af det gamle østtyske kommunistparti.Leder bagsiden

Truer med at blokere ny Irak-plan
*Rusland har gjort det klart over for de øvrige medlemmer af FN’s Sikkerhedsråd, at hvis en amerikansk-britisk resolution om at revurdere sanktionerne mod Irak kom til afstemning, så ville Rusland stemme imod, oplyser diplomater. Ifølge udsendinge har udenrigsminister Igor Ivanov i et brev adresseret til USA skrevet: »Vi kan ikke tillade, at det går igennem«.

Kvinde dømt for at drive fem bordeller
*Den 38-årige Siriat Skovnæs fik i går to år og seks måneders fængsel for at have stået bag omfattende prostitution af thailandske kvinder på Vesterbro i København. Hun drev fem bordeller på Vesterbro i København. Dermed gjorde hun sig skyldig i rufferi, der gav hende en millionfortjeneste. Samtidig med fængselsstraffen afgjorde retten, at der skal konfiskeres fire millioner kroner hos den dømte.

Srebrenica: General risikerer livstid
*Den bosnisk-serbiske general Radislav Krstic stod bag planlægningen og gav ordre til massakren på tusindvis af muslimer i Srebrenica i 1995. Det fastslog anklageren, da han i går tog hul på de afsluttende bemærkninger i sagen ved krigsforbryderdomstolen i Haag. Det er første gang, en krigsforbryder fra Bosnien anklages for folkemord. Krstic står desuden over for anklager om krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden. Han risikerer fængsel på livstid.

Gentofte: Styrelse overvejer nyt skridt
*Udlændingestyrelsen er gået i tænkeboks, efter at et flertal i Gentoftes kommunalbestyrelse mandag aften endnu en gang sagde nej til
at finde en bolig til de 102 flygtninge, som kommunen har fået tildelt som sin del af den nationale flygtningekvote.
Integrationsloven giver styrelsen mulighed for at
opkøbe huse i kommunen,
installere flygtninge i dem og siden sende regningen til Gentofte Kommune.

Flere asylsøgere end ventet
*Indenrigsminister Karen Jespersen skal i år bruge godt en kvart milliard kr. mere på indkvartering af asylansøgere end forudset. Hun har søgt Finansudvalget om lov til at bruge ekstra 269 mio. kr.
Hermed kommer de samlede indkvarteringsudgifter i år op på næsten 1,3 mia. kr. Ekstraregningen skyldes dels,
at der for tiden ankommer flere asylansøgere til Danmark end forudset i efteråret, dels at asylansøgerne typisk
bliver længere i asylcentrene end forudset.

Høj fart på Kinas økonomi
*Kinas økonomi fastholder et meget højt tempo på trods af den globale afmatning, fremgår det af oplysninger fra landets statistiske myndigheder. Regeringen regner således med, at et stigende privatforbrug og højere statslige udgifter vil bidrage til en økonomisk vækst i årets første halvdel på mere end
otte procent på årsbasis – stort set det samme som i 2000.

Det offentlige dropper sprøjtegift
*Det offentlige er godt på vej til at standse brugen af sprøjtegift til ukrudtsbekæmpelse. Amterne har allerede skåret 79 procent af forbruget og kommunerne 74 procent, mens staten med en beskæring på 42 procent er noget bagefter, viser en undersøgelse, som Forskningscentret for Skov & Landskab har lavet for Miljøstyrelsen.

DN støtter fiskerne mod sæler
*Danmarks Naturfredningsforening (DN) er forstående over for erhvervsfiskernes problem med sæler, der spiser fiskefangsten, mens kutterne er i land, og nettene ligger ubevogtede hen. Men foreningen mener, at det vil være forkert at skyde hver anden sæl, sådan som amatørfiskerne lægger op til. Kun de sæler, der har specialiseret sig i at fange fisk tæt på fiskernes ruser, bør rammes, mener foreningen.

Information retter
*I Kommissær for udvikling og humanitær bistand, Poul Nielsons debatindlæg den 26. juni var der beklageligvis en fejl: I sætningen »Citatet fra evalueringen vedrører imidlertid kun to procent af den europæiske fødevarehjælp«, skulle det have været ti procent.Red.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her