Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

5. juni 2001


USA begrænser kontakter til Kina
*Den amerikanske forsvarsminister, Donald Rumsfeld, har begrænset de amerikanske militære kontakter til Kina. Det er sket for vise misnøje med den kinesiske håndtering af kollisionen mellem et amerikansk overvågningsfly og et kinesisk kampfly. Det sagde en højtstående embedsmand i Rumsfelds følge i går. Embedsmanden bekræfter en melding i det amerikanske dagblad New York
Times om, at kontakterne har været reduceret siden flysammenstødet den 1. april. Således bliver kinesiske repræsentanter ikke indbudt til seminarer på det amerikanske forsvarsministeriums center for sikkerhedsstudier om Asien-Stillehavsområdet. Amerikanske embedsmænd er også blevet bedt om at minimere deres kontakter til kinesere på internationale seminarer. Amerikanske krigsskibe undlader desuden at gå i havn i Hongkong indtil videre.

Lykketoft vil ikke ændre kurs
*Regeringen vil ikke justere sin Mellemøstenpolitik, selv om de borgerlige partier i Folketinget har kritiseret kursen som værende for pro-palæstinensisk. Udenrigsminister Mogens Lykketoft (S) siger til Ritzau, at regeringen fastholder sin politik, som han betegner som nuanceret. Samtidig kritiserer han Venstres formand Anders Fogh Rasmussen for at føre ’ubehagelig indenrigspolitik’.
»Jeg synes, at oppositionens leder Anders Fogh Rasmussen skulle vare sig for at prøve at piske nogen stemninger op på baggrund af en modbydelig og dybt tragisk begivenhed fra en terrorist i en konflikt, hvor der har været alt for mange voldshandlinger på begge sider længe,« siger Mogens Lykketoft til Ritzau, og udtrykker samtidig forundring over, at den brede enighed i Folketinget om Mellemøstenpolitikken er forduftet. Ifølge Mogens Lykketoft, har de borgerlige politikere ikke været kritiske, når han hidtil har beskrevet situationen i Udenrigspolitisk Nævn. Derfor har han ikke i sinde at ændre regeringens kurs.

Danskere frarådes at rejse til Nepal
*Danskere frarådes at rejse til Nepal, fremgår det af en vejledning fra Udenrigsministeriet, som er blevet opdateret mandag. Ministeriet henviser til urolighederne efter drabet på kong Birendra og konstaterer, at situationen er skærpet alvorligt.
»Udenrigsministeriet fraråder alle rejser til Nepal, og personer, der allerede befinder sig i landet, anbefales at blive indendørs og afvente udviklingen og så vidt muligt holde kontakt med den danske ambassade i Kathmandu,« hedder det i meddelelsen fra ministeriet.
Udenrigsministeriet i København har ikke umiddelbart noget overblik over, hvor mange danskere der opholder sig i Nepal.

Irak indstiller olieeksport
*Irak har indstillet sin olieeksport i protest mod amerikansk-britiske bestræbelser på at ændre på sanktionerne, som har været i kraft siden Golf-konflikten i 1990-1991. Kilder i det irakiske olieministerium oplyste i går, at den FN-kontrollerede eksport er ophørt. Irak er utilfreds med, at FN’s Sikkerhedsråd kun har forlænget aftalen om olie-for-fødevarer i en måned i stedet for som hidtil seks måneder. Den korte forlængelse skal give tid til at få vedtaget en ændring af sanktionerne, sådan at boykotten lempes, hvad angår civile varer, men til gengæld skærpes vedrørende militærudstyr.

Valg i Makedonien i september
*Makedoniens premierminister, Ljubko Georgijevskij, har uofficielt meddelt, at landets parlamentsvalg fremrykkes og holdes i september. Han har samtidig afvist, at der skal foretages en forfatningsændring om at styrke det albanske mindretals rettigheder. Georgijevskij kom sent søndag med oplysningerne til radioen A1 i Skopje.
Han genopstiller ikke som leder af regeringskoalitionen ved valget. Premierministeren er modstander af kravene om forfatningsændringer og øget decentralisering, der er fremsat af både den albanske befolkningsgruppe og af internationale repræsentanter.

Hjælp til rumænske børn
*Civilretsdirektoratet lover at hjælpe forældrene til de rumænske adoptivbørn, der kom til Danmark i løbet af 90’erne. Direktoratet vil i første omgang gå i gang med at kortlægge børnenes problemer. Børnene har store psykiske og følelsesmæssige problemer, fordi de på børnehjemmene i Rumænien har været udsat for et totalt omsorgssvigt. Blandt andet blev børnene bundet til sengen om natten, og de havde stort set ingen fysisk kontakt med voksne. De lægelige papirer fra Rumænien, der lå til grund for adoptionerne, erklærede børnene raske, men papirerne var forfalskede. Først i Danmark efter adoptionen gik det op for forældre.ne, hvor svære skader deres børn havde fået. Forældrene oplever, at det danske system ikke magter at hjælpe børnene, fordi man i Danmark ikke har erfaring med den slags voldsomme skader. Kendetegnende for børnene er, at de alle har været i mange forskellige kommunale og amtslige behandlingstilbud, uden at det har hjulpet dem.

Udsigt til stop for fiskeri af torsk
*Bestandene af torsk i Kattegat og øst for Bornholm er så små, at der slet ikke bør fiskes torsk i de to områder til næste år. Øst for Bornholm står det så katastrofalt til, at fiskeriet af torsk bør standses hurtigst muligt.
Sådan lyder en ny anbefaling fra Det Internationale Havundersøgelsesråd. Og et torskestop kan derfor blive en realitet, hvis Den Baltiske Fiskerikommission følger anbefalingen, når den på sit årlige møde i september skal fastlægge rammerne for næste års fiskeri. Omkring 1980 blev der fisket 300.000 ton torsk om året øst for Bornholm, men bestanden har været støt nedadgående siden, og er i dag på et historisk lavt niveau, oplyser forskningschef, havbiolog Eskild Kirkegaard, Danmarks Fiskeriundersøgelser, til Ritzau.

Besætning besætter færge
*Besætningen har besat en færge, der ligger til kaj i Århus Havn. Færgen ’Greifswald’ har sejlet på overfarten Århus-Halmstad, men firmaet bag overfarten TransOcean Line er gået konkurs og har indstillet færgefarten.
Den udenlandske besætning har ikke fået løn udbetalt og har derfor nægtet at forlade skibet, oplyser TV2 Østjylland. De tidligere ansatte tror ikke på, at de får så meget som en krone, hvis først de forlader skibet. Derfor er de indstillet på at blive om bord indtil, de har fået deres penge.
Den administrerende direktør for selskabet, Jan Henriksen, siger, at besætningen nok skal få sit løntilgodehavende. Men besætningen tror ikke på direktørens ord og fastholder, at de beholder skibet, indtil de har fået pengene.

Hong Kong mindes de døde
*Billederne af de fremrykkende kampvogne i Beijings gader og den efterfølgende massakre på Den Himmelske Freds Plads, hvor et ukendt antal demonstranter blev dræbt, står fortsat klart i den internationale bevidsthed.
I går markerede titusindvis af mennesker i Hong Kong årsdagen for massakren og mindedes de mennesker, som døde for 12 år siden.
»Vi er her for at huske alle de voksne og børn, som døde for deres land,« sagde syv-årige Wong Sau-yan, som deltog i begivenheden sammen med sin far.
Hong Kong er det eneste kinesisk kontrollerede område, hvor folk åbent kan markere årsdagen for masakren på Den Himmelske Freds Plads.
Det skyldes, at den tidligere britiske koloni blev lovet en relativ høj grad af frihed, da kolonien i juli 1997 overgik til kinesisk suverænitet. Indbyggernes følelser omkring begivenhederne på pladsen har ændret sig i løbet af årene, og færre mennesker i Hong Kong end tidligere mener nu, at studenterne gjorde det rette, da de gik på gaden, viser den seneste meningsmåling. Ifølge denne mener 21 procent, at studenterne skulle være blevet væk fra gaden. I en tilsvarende meningsmåling fra 93 var tallet ti procent.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her