Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

2. juni 2001


FN vil lempe Irak-sanktioner
*FN’s Sikkerhedsråd har i princippet besluttet at lempe sanktionerne mod Irak, der har været i kraft siden Golf-krigen for 11 år siden. Rådet vedtog i går en resolution om at forlænge olie-for-fødevarer-programmet i kun en måned i stedet for de sædvanlige seks måneder. Det skal bane vej for, at der inden den 3. juli aftales en opblødning af sanktionerne.

EU-udvidelse på sporet
*Udvidelsen af EU mod øst ser ud til at være kommet tilbage på sporet, efter at der i den forløbne uge er blevet løst op for to truende problemer. Dels har Spanien droppet sin trussel om at blokere for tyske og østrigske ønsker om en overgangsordning for, hvornår arbejdstagere fra de nye lande kan søge jobs i de gamle. Dels er man enedes om en ordning for, hvornår borgere fra de gamle EU-lande må opkøbe jord i de nye.

Nyrup skal vidne i pensionssag
'Statsminister Poul Nyrup Rasmussen bliver nu indkaldt som vidne i retssagen om de 150-160 milliarder kroner, der ligger i Den Sociale Pensionsfond. Sagen mod regeringen indledes til efteråret og er anlagt af en gruppe pensionister. Loven om Den Sociale Pensionsfond blev vedtaget af VKR-regeringen i 1970. Alle skulle indbetale et bidrag på først én og siden to procent af indkomsten. Pengene ville blive udbetalt som tillægspension, lovede VKR-flertallet. Siden blev fonden omstruktureret og pengene aldrig udbetalt.

Sagsbehandlere vil ikke kunne mærkes
*Selv om Udlændingestyrelsen ser frem til at kunne ansætte flere sagsbehandlere, er det umuligt at sige, hvornår effekten kan mærkes. Men det vil ikke kunne mærkes fra den ene dag til den anden, siger kontorchef i Udlændingestyrelsens asylafdeling, Poul Mose Hansen. Dels skal de nye medarbejdere oplæres, dels tager det tid at få bragt puklen på behandlingstiden i bund.

Minister tvivler på tal på skattesnyd
*Skatteminister Frode Sørensen (S) tvivler på, at internationale koncerner snyder den danske stat for 20 til 40 milliarder kroner i skat om året. »Tallene i vismandsrapporten er fra 1992, og der er sket meget siden. Vi har strammet lovgivningen i slutningen af 1990’erne med hensyn til dokumentations- og oplysningspligt, så jeg tror, at tallet er betydeligt mindre,« siger Frode Sørensen

Hed debat om asylkriminelle
*Efter en timelang, ophedet debat vedtog Folketinget i går at stramme kursen over for asylsøgere. Fremover kan myndighederne indespærre kriminelle asylsøgere, som stjæler for over 500 kr., asylsøgere, som forhindrer asylsagens behandling ved ikke at møde op til samtaler eller smider deres papirer væk, og asylsøgere som er voldelige over for personalet på asylcentre.

’Folketinget skal finde asylpladser’
*Det er dybt beklageligt, at Folketinget ikke selv kan løfte sin opgave, og dermed tvinger landets borgmestre til at give asylansøgerne tag over hovedet. Det siger Kommunernes Landsforenings formand, Anker Boye (S), efter at et flertal i Folketinget sent torsdag aften vedtog, at regeringen skal bruge det såkaldte landsplandirektiv over for de kommuner, som ikke makker ret, når Indenrigsministeriet skal sikre flygtninge i Danmark ordentlige boliger.

Danmark overvejer sag mod Rusland
*Et folketingsflertal uden om regeringen kræver, at regeringen tager initiativ til at få stillet Rusland for Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg. I et brev, som udenrigsministeren modtog i går, beder repræsentanter fra Venstre, de Konservative, CD, Kristeligt Folkeparti, Dansk Folkeparti, SF og Enhedslisten om at få menneskerettighedsdomstolen til at tage stilling til Ruslands formodede krigsforbrydelser i Tjetjenien.

Rusland: 2,5 mio hjemløse børn
*Ruslands børn er truet af fattigdom, kriminalitet og sygdom. 2,5 millioner russiske børn er hjemløse, og kun hvert tiende barn, der går ud af skolen, kan betegnes som sundt. Ruslands ombudsmand for menneskerettigheder, Oleg Mironov, advarer på den baggrund om, at Rusland står over for en stadigt voksende demografisk krise, med mindre regeringen hurtigt griber ind for at gennemføre love, der beskytter børn mod hjemløshed, forældreløshed og narkomisbrug.

EU smider penge ud af vinduet
*EU bruger milliarder på de fattigste dele af Unionen. Det skal skabe vækst og rigdom, men det gør det bare ikke. Faktisk hjælper støtten ikke spor, siger to økonomer, der har undersøgt EUs strukturfonde til Weekendavisen. EU-Kommissionen gav tirsdag 2,3 mia. kr. til Syditalien. Pengene skal ikke bruges til broer, veje, skoler eller andet godt. De skal alene bruges på at uddanne lokale embedsmænd og forretningsdrivende i at bruge de andre multimilliarder, som EU årligt poster i den fattige region.

Stavad: Beløn kartel-angivere
*Virksomheder, kunder og ansatte skal fremover belønnes, når de sladrer til myndighederne om ulovlige kartelsamarbejder i erhvervslivet. Alt imens de store danske olieselskaber er under alvorlig mistanke for ulovlige pris- og rabataftaler lægger erhvervsminister Ole Stavad (S) i et svar til Folketingets erhvervsudvalg nu op til en intensiveret jagt på ulovlige karteller.

Israel: 47 pct. tror på observatører
*Næsten hver anden israeler tror, at indsættelsen af internationale observatører i de palæstinensiske områder vil være med til at sætte en stopper for den otte måneder lange konflikt mellem israelere og palæstinensere.
Ifølge en meningsmåling, offentliggjort i går i den israelske avis Yedioth Aharonoth, bakker 47 procent op om international tilstedeværelse.

UNESCO mødes af solid modstand
*Miljøminister Svend Aukens planer om at få Vadehavet opført på UNESCO’s liste over Verdens Naturarv er fortsat i strid lokal modvind. På et møde i går i det rådgivende udvalg for Vadehavet med mange lokale repræsentanter tegnede der sig atter et klart flertal i udvalget imod Aukens planer. Den lokale modstand skyldes især frygten for, at udpegningen som et af verdens unikke naturområder vil betyde nye begrænsninger i Vadehavet. Tværtimod ønsker mange af de lokale borgere i stedet lempelser af de eksisterende restriktioner.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her