Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

25. juni 2001


Makedonien indstiller angreb
*Den makedonske regering gav i går efter for voldsomt pres fra EU og NATO og indstillede – efter at have lidt svære tab – angrebet på landsbyen Aracinovo. Indbyggerne i Makedoniens hovedstad Skopje vågnede ellers op til de eksplosionsagtige brøl af et russisk Sukhoi-jagerfly. Sammen med de kampvogne og helikoptere, der sendte byger af granater mod oprørerne, der befinder sig i en landsby i udkanten af byen, synes Sukhoi-flyets manøvrer i lige så høj grad at være tilrettelagt for at overbevise den stadig mere skeptiske omverden om, at krigen kan vindes, som det handlede om at tvinge oprørerne ud.
Ingen af delene synes at lykkes. »Hæren behøver ikke at sende signaler på den måde, Jeg har en mobiltelefon, lød det vredt fra EU’s faste udenrigspolitiske udsending, Javier Solana.
Militæret har under angrebet på Aracinovo lidt svære tab med tre døde og omkring 20 sårede. Oprørerne, der stadig befandt sig i landsbyen, erklærer at have tre civile døde samt 18 sårede.

Frank J.: Hårdere straffe til bagmænd
*Justitsminister Frank Jensen (S) vil stramme kursen over for de bagmænd, der handler med kvinder til prostitution. Den nuværende strafferamme på fire års fængsel skal hæves, og der skal indføres en særlig bestemmelse i straffeloven, der er direkte rettet mod handel med mennesker.
»Strafferammens niveau forhandles i øjeblikket i EU. Jeg er indstillet på et højere niveau end det nuværende på fire års fængsel,« sagde Frank Jensen under sin båltale ved Arbejdernes Radio- og Fjernsynsklubs sankthansbål ved Hesselhuset i Nyborg.
I båltalen sammenlignede ministeren dagens menneskehandel med 1600-tallets hekseprocesser. Ministerens forslag vil blive fremsat, når Folketinget samles igen efter sommerferien.

Milosevic-dekret hilses velkommen
*Dekretet om Jugoslaviens samarbejde med krigsforbryderdomstolen, som trådte i kraft i går, bliver hilst velkommen af aviser i Beograd
»Bilettten til Haag er stemplet,« skrev dagbladet Vecernje Novosti, mens avisen Glas Javnosti med store typer forkyndte, at »Milosevic skal til Haag«.
Den fængslede Milosevic har dog afvist dekretet. Han vil appellere afgørelsen, sagde hans advokat, Toma Fila, i går til radiostationen B-92 i Beograd.

Anti-globaliserings- demo i Barcelona
*En anti-globaliserings demonstration med deltagelse af op mod 20.000 mennesker udviklede sig i går voldeligt i Barcelona. Langt hovedparten af demonstranterne var fredelige, men en mindre gruppe gik amok og begik hærværk. De smadrede butiksvinduer og ødelagde bænke.
Demonstrationen var rettet mod et Verdensbank-møde, som skulle være foregået i dag, men blev aflyst – netop af frygt for voldsepisoder. Demonstrationen var arrangeret af en lang række anti-globaliseringsgrupper, som var samlet under slagordet: »Lad os globalisere modstanden!«

Albanerne stemmer ved roligt valg
*Parlamentsvalget i Albanien i går forløb roligt bortset fra enkelte voldsepisoder, fremgår det af forskellige meldinger. Valget ventes at blive en duel mellem de regerende socialister (PS) og Det Demokratiske Parti (PD) fra oppositionen.
To mennesker blev skudt og såret på et valgsted i udkanten af hovedstaden Tirana, siger valgkommissionens formand, Ramazan Shulku. En vælger og en valgtilforordnet blev såret. Episoden skete efter sammenstød mellem tilhængere af henholdsvis regering og opposition.
Vælgerne skulle vælge mellem 1114 kandidater fra 38 partier, som kæmper om 140 pladser i parlamentet.
Det endelige valgresultat vil måske først stå klart efter anden valgrunde på søndag. Det skyldes, at 40 af de 140 parlamentssæder fordeles efter forholdstalsmetoden.

Tusinder på flugt fra vulkanudbrud
*Et voldsomt udbrud i vulkanen Mayon i det centrale Filippinerne sendte i går over 11.000 mennesker på flugt, oplyste embedsmænd.
»Der er et voldsomt udbrud under udvikling,« fortæller direktør Raymundo Punongbayan fra et af Filippinernes seismologiske centre.
Ifølge Punongbayan er mindst seks landsbyer tæt på provinshovedstaden Legaspi truet af Mayons udbrud.

Fortsat medlemsflugt fra a-kasser
*Den politiske nedsættelse af det obligatoriske a-kasse- bidrag i år har ikke kunnet stoppe de seneste års medlemsflugt fra a-kasserne. Nye tal fra Arbejdsdirektoratet viser, at stadig flere danskere vælger a-kassen fra, og at udviklingen er fortsat efter årsskiftet, skriver Politiken.
Samlet set har a-kasserne mistet godt 3.000 medlemmer fra 1. januar til 1. maj i år. Sidste år måtte a-kasserne vinke farvel til i alt 5.800 medlemmer.
Faldet skal ses i lyset af, at arbejdsstyrken er vokset markant i samme periode.
Venezuela vil udlevere Montesinos
nLatinamerikas mest eftersøgte mand, den tidligere peruanske efterretningschef Vladimiro Montesinos er blevet anholdt i Venezuela, oplyste landets præsident, Hugo Chavez, i går.
Han sagde, at proceduren med at udlevere Montesinos til retsforfølgelse i Peru er indledt.
Montesinos flygtede fra Peru i oktober sidste år og udløste en politisk krise, som var med til at vælte daværende præsident Alberto Fujimori. Han tilbageholdes nu i den militære efterretningstjenestes hovedkvarter i Caracas.

Lettelse over tysk ’Solidaritetspagt’
*De politiske ledere i Tysklands 16 delstater udtrykte i weekenden lettelse over, at der er opnået enighed om et nyt solidaritets-system, der betyder, at det tidligere DDR frem til 2020 fortsat vil modtage massiv økonomisk støtte fra det tidligere Vesttyskland.
Både i det vestlige og østlige Tyskland blev den nye aftale – Solidaritetspagt II – lovprist. Aftalen, der træder i kraft i 2005 og varer 15 år frem, indebærer, at der sker en finanspolitisk udligning mellem det postkommunistiske østlige Tyskland og de mere velstillede delstater i vest.

Regler overtrædes ofte i Kadetrenden
*Søfartsreglerne overtrædes ganske ofte i den stærkt trafikerede Kadetrende i Østersøen sydøst for Falster. Søfartsstyrelsen har via Søværnets Operative Kommando overvåget søfarten i området intenst i løbet af to uger og konstateret fire daglige overtrædelser af reglerne, oplyser TV2-nyhederne.
Omsat til månedlige tal svarer det til 120 overtrædelser om måneden, hvilket er et lidt lavere tal, end miljøorganisationen Greenpeace tidligere er nået frem til.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her