Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

23. juni 2001


Skopje: Nye angreb trods våbenhvile
*Med kamphelikoptere, kampvogne og morterer angreb den makedonske hær i går morges en landsby kontrolleret af de etnisk-albanske oprørere omkring ti kilometer fra hovedstaden Skopje. Dermed er den 11 dage gamle våbenhvile brudt endegyldigt sammen.
Forhandlinger i Skopje for at nå en fredsaftale, der kan overtale oprørerne til at nedlægge våbnene, er kørt fast. Også selv om NATO har tilbudt at sende soldater til for at bistå med at indsamle våben. NATO har dog betinget sig, at der først indgås en politisk aftale mellem stridens parter.

Østersø-lande mod kvindehandel
*Kun fem dage efter, at politiet i Danmark arresterede 41 personer, som er mistænkt for at være del i et større netværk for handel med kvinder til prostitution, besluttede politi og retsvæsen i 11 Østersø-lande i går at opruste kampen mod kvindehandel.
På et møde i Svaneke fastslog medlemmerne af den særlige Task Force til bekæmpelse af organiseret kriminalitet i Østersø-landene at styrke samarbejdet for at dæmme op for den såkaldte trafficking af kvinder fra specielt de baltiske lande til Vesteuropa.

21 års fængsel i norsk drabssag
*Der blev i går i Nes Herredsret afsagt dom på hårde fængselsstraffe i en af Norges mest omtalte drabssager i nyere tid.
Ægteparret Per Kristian og Veronica Orderud blev hver idømt 21 års fængsel for medvirken til drab på Per Kristians forældre og hans søster på Orderud gård i Sørum kommune øst for Lillestrøm. Per Kristian Orderud blev endvidere frakendt arveretten til den gård, som hele tvisten har drejet sig om.

Prodi fejer op i forhold til Irland
*Det var dagen derpå for EU-kommissionens formand, Romano Prodi, da han i går under et besøg i Irland gik i gang med at rydde op, efter han torsdag kom for skade at affyre et politisk vådeskud i den irske EU-debat. Til den irske avis The Irish Times udtalte Prodi torsdag, at EU godt kan optage nye medlemslande uden, at EU-landene vedtager den såkaldte Nice-traktat, som de irske vælgere overraskende forkastede ved en folkeafstemning for to uger siden.

Islamisk parti i Tyrkiet forbudt
*Den øverste domstol i Tyrkiet har nedlagt forbud mod det islamiske Dydens Parti på grund af anti-verdslige aktiviteter. Det sagde retsformand Mustafa Bumin i går. Men domstolen har samtidig besluttet, at kun to af partiets 102 parlamentsmedlemmer skal fratages deres poster. Dermed undgås det, at der skal holdes et frygtet suppleringsvalg. Det ville have været nødvendigt, hvis mindst 20 parlamentsmedlemmer havde mistet deres sæder.

Formodet Laden-partner arresteret
*Spansk politi har arresteret en formodet islamisk ekstremist, som var eftersøgt af fransk og tysk politi og menes at have forbindelse til den saudiarabiskfødte Osama bin Laden. Det oplyste det spanske indenrigsministerium i går. En mistænkt algerier, som hedder Mohamed Bensakhria, blev anholdt af politiet i Alicante i det sydøstlige Spanien. Det skete i samarbejde med efterretningstjenesten.

EU og Japan bør styrke Kyoto-aftale
*EU henvender sig nu direkte til Japan med forslag om, at EU og Japan i fællesskab går videre med Kyoto-processen, altså arbejdet med at få FN’s klimaaftale gjort juridisk bindende. »Vi er gået i gang med et fremadrettet samarbejde om at ratificere Kyoto-aftalen,« sagde miljø- og energiminister Svend Auken, da regeringen i går præsenterede det danske bidrag til FN’s topmøde om bæredygtig udvikling i Johannesburg i Sydafrika næste år.
Amt og minister sammen i Prom-sag
nEfter at Højesteret har stadfæstet Landsrettens dom på 40 dages hæfte og en bøde på 300.000 kr. til Henrik Prom, står miljøminister Svend Auken og Storstrøms Amt skulder ved skulder for at få dækket udgifterne til oprydningen af kemikalieaffald, der blev efterladt, da Prom-fabrikken i Viemose lukkede i 1997. Indtil videre har det offenlige betalt op imod 20 millioner kroner for oprydningen, og den regning vil amtet og ministeriet have Claus og Henrik Prom til at betale.

Tysk indeks-fald foruroliger
*Tysklands vigtige Ifo-indeks, der er et udtryk for stemningen i erhvervslivet, faldt mere end ventet i maj og nåede ned på det laveste punkt i to år. Et fald i indekset fra 92,5 i april til 90,9 i sidste måned bekræftede en fortsat afmatning i den tyske økonomi, og tallene blev kaldt »foruroligende«.
Flere økonomer, deriblandt Hans-Helmut Kotz fra Forbundsbankens bestyrelse, sagde, at der er risiko for en recession i Tyskland, og at det er usandsynligt, at den største økonomi i Europa får en vækst i år på blot 1,5 procent.

Metal: Ny grundlov skal stække EU
*Danskerne er utrygge ved EU, og derfor vil Metal have grundloven omskrevet, så unionen kan stækkes. Normalt er Metal stærke tilhængere af EU, men nej’et til euroen i september 2000 har gjort stort indtryk på formanden Max Bæhring.
Han ønsker fortsat, at
EU-forbeholdene skal væk, men befolkningen skal have
garanti for, at velfærdspolitik kun kan overlades til EU med en folkeafstemning.

Computer-telefoni vanskelig at aflytte
*Det er relativt nemt at beskytte sig mod, at telefonsamtaler aflyttes. Hvis der anvendes krypteringsprogrammer og web-telefoner (hvor samtalen føres via Internettet), kan samtalerne ikke aflyttes fra telefoncentralerne.
Det fastslår sikkerhedskoordinator Preben Andersen fra Uni-C. Det kan tvinge myndigheder eller industrispioner til at skulle skaffe sig adgang til den enkelte computer, hvis de vil lytte med på samtalerne.

Landbrug skal gøres bæredygtigt
*Regeringen vil nedsætte et Fødevarepolitisk Forum, der skal kulegrave landbrugsproduktionen og komme med forslag til ændringer, der skal sikre bedre fødevarer og et mindre forurenende landbrug.
Forummet skal sikre en bæredygtig fødevare- og landbrugspolitik, der skal være i overensstemmelse med forbrugernes behov og samfundets prioriteringer, hvad angår miljø, økonomi og velfærd. Det er et af de konkrete mål i regeringens nationale strategi for bæredygtig udvikling.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu