Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

19. juni 2001


Syv fængslet efter kvindehandel-aktion
'Syv blev mandag isolationsfængslet i 14 dage, sigtet for at have handlet med udenlandske kvinder. En ottende blev løsladt, da gruppen blev fremstillet ved et lukket grundlovsforhør i retten i Århus efter en omfattende politiaktion mod prostitutionsmiljøet i en række større jyske byer.
Alle sigtes for at have overtrådt straffelovens bestemmelser om organiseret menneskesmugling, som ifølge politiets teori blev gennemført for at sikre kvinder til bagmændenes massageklinikker. Det var de fortsat uopklarede drab på to udenlandske prostituerede kvinder i Randers i januar sidste år, der fik politiet i Århus til at gå ind i en nærmere efterforskning af handlen med udenlandske kvinder.
Artikler på forsiden og side 4

SF imod S-udspil om universitetsledelse
*SF’s gruppeformand Aage Frandsen er ikke begejstret for Socialdemokratiets forslag om en mere ekstern ledelse på landets universiteter. Han mener, »det er en dårlig idé at lave en konstruktion, som begrænser både de studerendes og medarbejdernes indflydelse på universiteterne. Den nuværende struktur har vist sig stort set at være effektiv inden for de kendte rammer, og derfor er der ingen grund til at ændre på det,« siger Aage Frandsen til Ritzau.
Han understreger, at der samtidig mangler belæg for, at ledelsen i dag ikke er effektiv nok.
Leder på forsiden og artikel side 4

Demonstrationer mod svensk politi
*Der var mandag protestaktioner i Hamburg mod det svenske politis opførsel ved EU-topmødet i Göteborg.
Foran det svenske generalkonsulat i Hamburg demonstrerede over en halv snes medlemmer af Socialistisk Alternativ (SAV) og Widerstand International mod »politivold« i Sverige. Under demonstrationen, der forløb fredeligt, blev der uddelt løbesedler, som klagede over, at demonstranter var blevet »chikaneret, anholdt og pryglet« forud for den tragiske nedskydning af en EU-modstander.
Demonstranterne, der var omgivet af et stort opbud af politi, sagde, at EU-regeringerne og de europæiske medier uretmæssigt forsøgte at give demonstranterne skylden for de voldelige sammenstød.Artikler på forsiden og
side 4 og debat side 10

Kampe før makedonsk forhandling
*Der var voldsomme kampe i det nordlige Makedonien i går, hvor albanske oprørere og makedonske hærstyrker beskød hinanden med morterer og artilleri.
Angrebene fandt sted kun få timer før, at den splittede koalitionsregering indledte nye møder for at finde en løsning på den fire måneder lange konflikt.
Sammenstødene blev beskrevet som de mest alvorlige, siden regeringen den 11. juni annoncerede en midlertidig våbenhvile i kampen mod den oprørske Nationale Befrielseshær, UCK.

Tvangsægteskaber udbredt problem
*På ti måneder har Københavns Kommunes hold af eksperter med et indgående kendskab til indvandrerunge været involveret i 19 sager, hvor en borger henvender sig til en kommunal sagsbehandler og »udtrykker ønske om at undgå tvangsægteskab«.
Det fremgår af en ny evalueringsrapport fra det såkaldte etniske konsulentteam, som kommunen har nedsat for at hjælpe unge, der forsøger at undgå bl.a. tvangsægteskaber, skriver Berlingske Tidende mandag.
Herudover modtager teamet »mindst ti« telefonopkald om ugen fra lærere, pårørende eller andre personer omkring unge med indvandrerbaggrund, som vurderer, at »der er risiko for, at en ung skal blive udsat for tvangsægteskab«.

Litauens regering tæt på opløsning
*Seks ministre i Litauens regering trådte mandag tilbage, efter at Litauens to største regeringsspartier var blevet uenige om reformer i forbindelse med de litauiske forsøg på at komme med i EU.
Centrumvenstrepartiet Ny Union trådte ud af regeringen efter krav om, at ministerpræsident Rolandas Paksas fra Den Liberale Union skulle gå af. Det nægter Paksas, som nu vil søge på højrefløjen efter nye støtter.
Den Ny Unions partileder, Arturas Paulaukas, begrundede sit partis udtræden med partiernes uenighed i spørgsmål om privatiseringer i energisektoren, ændringer i pensionslovgivningen, samt skatte- og landbrugsreformer.

Ikke flertal for krigsforbryderlov
*Et mindre parti i den jugoslaviske regering meddelte mandag, at det ikke kan stemme for en krigsforbryderlov, der vil gøre det muligt at udlevere Slobodan Milosevic til FN-domstolen. Dermed er der ikke flertal for loven.
Erklæringen fra Montenegros Folkesocialistiske Parti trænger præsident Vojislav Kostunica op i en krog. For Vesten, anført af USA, har krævet, at der skal være taget konkrete skridt til at samarbejde med FN’s krigsforbryderdomstol senest den 29. juni, hvis ikke pengekassen skal smækkes i.
Parlamentet skal ifølge planen mødes torsdag for at tage stilling til lovforslaget.

Israeler dræbt på Vestbredden
*En israelsk civilperson blev dræbt og en anden såret, da de i går blev angrebet af bevæbnede palæstinensere i nærheden af Nablus på Vestbredden, oplyste israelsk politi.
Det nye drab skete på sjettedagen af en skrøbelig israelsk-palæstinensisk våbenhvile, hvis formål er at få sat stop for mange måneders vold og uro.

USA tæt på at skabe kunstigt blod
*I årtier har videnskabsmænd jagtet drømmen om at skabe kunstigt blod og nu ser det ud til, at en håndfuld amerikanske forskere er tæt på at nå drømmen. Eksperter forudser, at den første generation af såkaldt kunstigt blod – ’fake blood’ – kan være på markedet i løbet af de næste to år. Det skriver avisen Los Angeles Times mandag.
Det kunstige blod skal hjælpe på en næsten universel mangel på blod og redde liv under akutte operationer.

Flakfortet solgt
*Den gamle søbefæstning Flakfortet ud for København er solgt til det svenske firma Malmökranen AB, meddeler det statslige ejendomsselskab Freja A/S.
Vicedirektør Mads Bjerre ønsker ikke at afsløre salgssummen. »Vi har fået det vi har forlangt,« som han siger og tilføjer, at handlen alene omfatter Flakfortet. Middelgrundsfortet er derfor stadig til salg. Lystsejlere kan fortsat besøge Flakfortet, men selv om adgangen for offentligheden er sikret i fremtiden, vil der i en periode være begrænsning af rutesejlads til den kunstige ø.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her