Læsetid: 5 min.

Peace, love and understanding

Ikke kun musikken på dette års Roskilde Festival er stillet ind på gammelkendte tresser-paroler, også publikum prædiker fred og fordragelighed – og rygter, dem er der ingen af
27. juni 2001

Roskilde
»Vi må ikke sprede rygter!« Buer, Bobo og Simon sidder sammen med tre andre foran deres telt på det allerede godt fyldte campingareal på Roskilde festivalen. De har lige afsløret, at de kun vil høre Guns ’N Roses, som har meldt afbud, at Simon – der er iført cowboybukser, hvis stropper udgøres af armbånd fra de sidste syv års Roskildefestivaler – er fra Ungarn, nej, faktisk hev hans mor ham selv ud hjemme i dobbeltsengen – »den er stadig skjoldet«, mens resten af flokken kommer fra »den samme lille bondeby i Jylland«, og nu er på festival sammen for syvende gang, selvom de fleste nu bor i København. Deres udsendte bliver konstant kaldt svensker eller Jill fra Big Brother.
Det er svært at være seriøs, når solen skinner, tårnet af tomme Sort Guld-dåser fra Tyskland langsomt vokser og folk er flinke med bare maver. Der jokes en del om lange ord og Information. Også sikkerheden i år efter sidste års ulykke er svær at tage helt seriøst. De morer sig meget over den brochure, de fik ved indgangen i søndags Du og publikumsmængden for mellem råd om, hvordan man opfører sig i mængden, nye sikkerhedstiltag som videoovervågning af koncerterne, sikkerhedskorridorer foran Grøn og Orange Scene, er et af påbudene: »Du må ikke sprede rygter.«

Rygter er til køer
»Spred alle rygter, ellers ender det helt galt,« råber Buer.
»Hjemme hos os er røgter, noget man bruger til at gøre rent bag ved køerne,« griner Simon.
»Det er nok heller ikke så godt at smide med røgter,« supplerer Bobo.
»Når der sker sådan noget som ulykken, så bør man tage det seriøst,« forklarer Buer, mens de andre driller ham for at være seriøs.
»Men i stedet for at tage det seriøst og vise respekt over for de folk, så er det blevet noget politisk med regler og ordrer,« fortsætter Buer. Han synes, at de skulle have sagt, at det var et hændeligt uheld, som ikke er en del af Roskilde-ånden. »Det sker ikke igen, og det er irriterende, at der kommer så mange regler. Roskilde-folk er så venlige, at de hjælper én op, hvis der sker noget,« forklarer han. Det er på grund af den ånd, at flokken er her. De er ret ligeglade med programmet, siger de. Det hyggeligste er at feste på campingområdet og møde mennesker.

Helt kvæstede søndag
Den holdning går igen hos de fleste, deres udsendte møder. Rygterne om, at programmet er for gammelt i år med hovednavne som Bob Dylan, Neil Young, The Cure og Nick Cave er svære at få bekræftet. Kun Anja, Lone, Signe og Søren i alderen 17- 19 år fra »Q8 teltet«, synes, at Roskilde har svigtet den hårde rock i år. »Deftones og Mayhem er okay«, siger de. »Det er ikke nogle vildt store navne i år, men det betyder ikke så meget. Det er stemningen, hyggen og for at bruge en masse penge på øl, at vi kommer,« siger én af dem. »På søndag er vi helt kvæstede. Det er helt sikkert.« Sidste år stod de helt oppe foran Orange Scene, da Pearl Jam spillede. »Vi vidste ikke noget, da musikken stoppede. Der gik rygter om, at én var besvimet, men det blev ret underligt, da vi fandt ud af, hvad der var sket,« siger Lone. »Vi kunne ikke finde en af vores venner i to dage, det var ret scary. Så viste det sig, at han bare havde siddet i et andet telt og hygget sig,« siger Anja, mens hun tager sort neglelak på. De siger alle nej til, at ulykken påvirker festivalen i år. Men selvfølgelig tænker man mere over det, siger Lone. »Vi passer nok mere på til koncerterne og drikker os ikke så fulde,« fortsætter Lone mere alvorligt.
Norske Tziggy fra Opptal ved Trondheim synes, at det er et fedt program i år med alle ’the old guys’. Så vil han også høre Queens Of The Stone Age, PJ Harvey og Cure selvfølgelig, siger han, der lige nu spiller backgammon. På deres telt hænger et kæmpe portræt af Bob Marley. De er overbeviste om, at sikkerheden er forbedret i år, »Der er flere vagter, og så stiller man sig måske ikke op foran. Jeg ved det ikke,« siger Tziggy.

Mindre affald og mere ro
Anders og Søren i orange veste, 21 år og 18 år og fra Søspejderne i Holbæk samler affald ind for tredje år i træk og tjener penge til deres forening. Normalt skal de bare samle sække ind, men nu tager de papir enkeltvis med en pind, fordi der ikke er noget at lave. »Vi kunne lige så godt være konstruktive,« forklarer Anders. Hvis ikke de arbejdede her, ville de have købt en billet, siger de. De mener, at der er mindre affald i år og mere ro, fordi det er blevet forbudt at medbringe sofaer og andre møbler på pladsen i år. »Det er for at undgå at folk går amok ved det store bål natten til mandag,« spår Anders. De er tilfredse med programmet, men er kede af, at D:A:D ikke kommer i år, og så tror de, at de fleste opfører sig mere humant i år.
»Man tænker lidt mere over det. Hvis folk skubbede til en koncert, skubbede man igen. Nu går man måske bare til siden,« siger Anders.

Safety is the word
Nogenlunde de samme ord bruger belgiske Ives – bare på engelsk. »Hvis du ser, at noget sker, og du kan gøre noget, så gør du noget,« siger han, der synes, at det er synd, at ulykken skulle ske på Roskilde, for det er den bedst organiserede festival, han kender. Den langhårede belgier er her mest for stemningens skyld og er meget godt tilfreds med programmet. Han ligger i græsset med en joint – medbragt fra Belgien – og venter på danske Envelope, der skal til at åbne den interimistiske scene på Tuborgbilen på camping arealet, der giver sceneplads til lovende og kommende bands. "WELCOME ON CAMP STAGE" brøler konferencieren. »Let me here you, Roskilde,« råber han. »Han tror sgu, han er på Orange Scene,« lyder det bag deres udsendte. Men da Envelope går på, ser de cirka 500 mennesker, der ligger henslængt i græsset ud til at nyde de Jeff Buckley-agtige guitartoner og sangen, som til tider minder om Suedes Brett Anderson.
Lidt der fra er en stor, sort mand – han kunne være en Harlem Globetrotter – ved at organisere basketball på den til lejligheden skabte asfaltbane. »Safety is the word,« råber han i sin mikrofon. »Be safe, wear a condom.« Og spillet er i gang.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu