Læsetid: 1 min.

Pinseprutter

1. juni 2001

(2. sektion)

»KARNEVAL i København« inviterer i år for 20. gang til byfest i pinsen. Den 1.-3. juni går det løs med samba, stankelben, gåsehud og øøøl.
Det er ganske vist: For 20 år siden var optogene vildt groteske, byen gennemrystedes af trommende rytmer, og bilismen havde rigtigt dårlige dage. Politikerdukker kom ned med nakken, og vildt fremmede borgere kyssedes.
Pinsekarnevallet levede i glimt op til de middelalderlige traditioner for tøjlesløse, oprørske, pruttende byfester, som den russiske kulturforsker Mikhail Bakhtin har skildret i blandt andet den nyoversatte bog, der anmeldes på side 6.

MEN DE grovkornede løjer kan have en bagside – som anmelderen gør opmærksom på. Jødeprogromer var en del af middelaldersamfundets folkeforlystelse.
Og man kunne tilføje, at nutidens fodboldfester også kan have en indbygget aggression, der kan være svær at styre.
Det er nu næppe vold og lynchninger, der truer den fortsatte morskab ved pinsekarnevallerne. Men snarere det forhold, at underholdningsindustrien for længst har fanget fidusen og leverer prutter, gyngende barme og amatører som kong gulerødder – på samlebånd, året rundt, så det ikke er til at se karnevallet for bare karneval.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her