Læsetid: 3 min.

Politisk korrekt heksejagt

Francine Proses satiriske roman Blue Angel slår hårdt ned på det massehysteri, der præger amerikanske universiteters angst for sexchikane
19. juni 2001

Ny bog
Vi kender historien: Midaldrende mand falder for ungt kød og går i hundene, fordi han glemmer at bruge hovedet. I sin nyeste roman Blue Angel lader den amerikanske forfatter Francine Prose professor Rath fra den berømte film Der blaue Engel mødes med Nabokovs Lolita på Euston College i dagens Vermont, og det kommer der en spændende, saftig og utrolig vittig bog ud af.
47-årige Ted Swenson var en gang en berømt og feteret forfatter med et one hit wonder. Nu sidder han som udbrændt fiasko og underviser i creative writing på et college for rige folks talentløse unger, hvis essays, når det går højt, handler om sex med dyr – især kyllinger i køleskabet. Med udgangspunkt heri spreder der sig som en anden salmonellaforgiftning en lang række metaforer og motiver i bogen med æg og kyllinger, velsagtens for at sige noget om uudklækket talent og kyllingehjerner. Det bliver dog aldrig helt klart, hvordan disse billeder hænger sammen med ideen om den blå engel.
I starten af sin karriere helmede Ted ikke, hvis ikke han kunne få alle på holdet til at forelske sig i ham, men nu gælder det bare om at overleve timen i vågen tilstand, indtil klokken ringer. Derhjemme har han jordens dejligste kone, det har de jo som regel, og det er rent faktisk lykkedes ham at holde sig på måtten i hele deres ægteskab – indtil der en dag dukker en kvindelig studerende op, der kan skrive, så englene synger.

Forført og forladt
Men den 19-årige Angela Argo er en noget aparte Lolita. Hun er grim, punket,
piercet i stort set hele ansigtet, og har udskiftet Lolitas fristende miniskørt og den stramme top med usexede iturevne jeans og læderjakke med kæder. Hun er frygtløs og ambitiøs, muligvis skizofren, får vi at vide, en patologisk løgner og selvmordskandidat.
Hvad i himlens navn er det så, der trækker? De to besynderlige eksistenser indleder et forhold, der i starten bygger på en række nervepirrende møder, hvor Swenson forinden begærligt har læst et kapitel ad gangen i Angelas debutroman for dernæst at lovprise hende til skyerne. Her er der endelig en begavelse! Deres forhold intensiveres og kompliceres, idet det, Swenson læser ud af romanen, bliver identisk med hans eget liv. Angela vikler ham ind i sit garn, hvor fakta og fiktion smelter sammen. Er det Angela eller hendes talent, han har forelsket sig i?
Denne skævvredne kærlighedshistorie om ægget, der lærer hønen – et råddent æg viser det sig ganske vist – sætter en lavine i gang i universitetets politisk korrekte gemakker for sexchikane. En overvågning á la Orwell, en heksejagt á la Arthur Miller og en rettergang á la Kafka tager fart, men slutningen afviger heldigvis fra den forudsigelige dommedagsprofeti om menneskelig ruin og anger.
Proses roman er et opgør med den amerikanske nypuritanismes hykleri og antihumanisme, der efterlader mange uskyldige ofre i sit kølvand. Men det er heldigvis også en ustyrlig morsom og besk udlevering af landets humanistiske fakulteter, engelsk-institutterne og creative writing-centrene, der bl.a. er befolket med verdensfjerne dekonstruktivister, selvparodierende kvindeforskere og ynkelige dekaner.
Med denne National Book Award-nominerede roman fra sidste år demonstrerer Francine Prose, at hun er en gudbenådet fortæller, der på bedste tour de force-vis holder spændingen og humoren intakt til sidste side. Også uden at sælge ud af sin menneskelighed.

*Francine Prose: Blue Angel, 314 s., 25 dollar. HarperCollins Publishers

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her