Læsetid: 2 min.

Skat på olien strammes

Regeringens partier vil stramme skatten på olieudvinding i Nordsøen efter afsløring af rekordstort afkast
7. juni 2001

Både Socialdemokratiet og de radikale vil skærpe beskatningen af olieselskabernes fortjeneste på den danske olie og gas. Det skal ske »jo før jo bedre,« siger både Socialdemokratiets ordfører, Martin Glerup, og den radikale, Vibeke Peschardt.
SF og Enhedslisten har længe krævet en skærpelse af beskatningen både på de eksisterende og fremtidige bevillinger.
Olieselskaberne har i ti år haft næsten dobbelt så høj afkastningsgrad som resten af industrien – og i de to seneste år er afkastningsgraden steget til op mod 80 procent.
»Tiden er inde til at se samlet på beskatningen. Forudsætningerne er jo ændret siden 1982, og samfundet bør have en større del af kagen,« siger Martin Glerup.
Information afslørede i tirsdags, at Energistyrelsen har beregnet olieselskabernes afkast efter skat og sammenlignet det med den øvrige industris afkast før skat. Det gav et misvisende billede. Energistyrelsens vicedirektør, Peter H. Steen, beklagede »metodefejlen« ved en høring på Christiansborg i går. »Vi er glade for, at det er blevet afsløret,« sagde han.
De eksisterende skatteregler (selskabsskat, olieledningsafgift og kulbrinteskat) er ikke nok til at sikre samfundets andel af de ekstraordinært høje fortjenester på udvindingen af olie og gas i Nordsøen. Faktisk er kulbrinteskatten – som blev indført i 1982 netop for at inddrage store ekstrafortjenester – indrettet sådan, at den ikke engang vil give noget provenu til statskassen, selv om man forestillede sig, at der pludselig blev fundet et gigantisk oliefelt, og olieprisen steg til det femdobbelte af den nuværende høje pris, sagde Jens Holger Helbo-Hansen fra Skatteministeriets kulbrintebeskatningsudvalg på høringen.
Både Vibeke Peschardt og Martin Glerup foretrækker, at Svend Auken finder en forhandlingsløsning med A.P. Møller, der har den eneretsbevilling, som Dansk Undergrunds Consortium (DUC) kan udnytte indtil 2012. Ideen er, at DUC vil gå med til højere skat, hvis bevillingen til gengæld bliver forlænget.
Men hvis det ikke sker, så må der lovgivning til, siger Peschardt. »Som liberalt tænkende menneske mener jeg, at selskaberne skal have lov til at tjene gode penge, men ikke så mange penge,« siger hun. Hun hæfter sig især ved, at 61 pct. af DUC’s penge går til udlandet.

Tilbagevirkende kraft
Jens Holger Helbo Hansen er betænkelig ved at ændre skattereglerne på de nuværende bevillinger, fordi det har tilbagevirkende kraft. Juridisk set er det ikke noget problem, men det kan gå ud over regeringens troværdighed i forhold til fremtidige koncessioner, siger han.
»Jeg forstår ikke, hvorfor det at ændre skattereglerne med virkning fra nu er lovgivning med tilbagevirkende kraft,« siger Vibeke Peschardt. »Så er det i hvert fald også med tilbagevirkende kraft, at vi har lempet selskabsskatten fra 46 til 30 pct, mens eneretsbevillingen har eksisteret.«
»Vilkårene for afgift på produktionen og olierørledningen skal ikke laves om. Men vi må se på helheden. Samfundet skal have en større del af kagen,« siger Martin Glerup.
Hvis man sammenligner mønstret for fund og produktion i den danske del af Nordsøen med andre konventionelle oliefelter, så tyder alt på, at produktionen vil nå toppen i løbet af ganske få år, sagde den britiske olieekspert, Dr. Roger W. Bentley, University of Reading. På verdensplan vil toppen blive nået uden for OPEC i løbet af ca. fem år – mens verden som helhed vil toppe inden ti år.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her