Læsetid: 3 min.

Toledo vandt valget i Peru

Peruanerne gav demokratiet i Peru en ny start ved frie og demokratiske valg søndag
5. juni 2001

Peruanerne gav demokratiet i Peru en ny start ved frie og demokratiske
valg søndag

PERU – Med 52 procent af stemmerne belønnede de peruanske vælgere Alejandro Toledo for hans utrættelige modstand mod Perus autokratiske leder gennem ti år, Alberto Fujimori.
For peruanske aviser var valget først og fremmest en sejr for demokratiet. Den
tidligere nordamerikanske udenrigsminister, Madeleine Albright, gav valget sin velsignelse som valgobservatør. I modsætning til sidste år, da Fujimori genvalgtes, råbte ingen ’Svindel’.
Allerede tidligt på aftenen erkendte Toledos modkandidat, Alan Garcia, sit nederlag. I en bemærkelsesværdig udtalelse lovede Alan Garcia Toledo sin fulde opbakning.
Peru har været i en voldsom politisk krise, siden den skandaleramte præsident Fujimori smed tøjlerne i november og flygtede til Japan.

Demokratiets genkomst
Den anerkendte peruanske forfatter Mario Vargas Llosa, som støttede Toledos kandidatur, erklærede fra sin bopæl i London, at valget »er en vigtig etape i genopbygningen af demokratiet. Bødlerne fra det tidligere styre kan nu stilles til regnskab.«
Med henvisning til demokratiets tilbagekomst erklærede en storsmilende Toledo søndag morgen, at han godt vidste, »hvem der er valgets sejrherre.«
Mange iagttagere mener, at også Alan Garcia kan betegnes som sejrherre.
I et forbløffende kapløb med tiden steg han fra fem procent i meningstilkendegivelser i januar til 48 procent ved valget. Alan Garcia blev som 36-årig valgt som den yngste peruanske præsident nogensinde i 1985, men tilbragte 90’erne i eksil i udlandet under Fujimoris styre.
De store tabere blev de højtråbende, der i medierne slog til lyd for at stemme blankt i protest mod de to kandidaters påståede manglende troværdighed.
Der er stemmepligt i Peru, men antallet af blanke stemmer afveg ikke væsentligt fra gennemsnittet ved andre valg.

Stor hyldest
Det var en glad Alejandro Toledo, der fra balkonen af Hotel Sheraton søndag aften modtog tusinde af tilhængeres hyldest. Trætheden over to års valgkamp var borte.
Borte var også den traditionelle indianske poncho og huen af uld fra lamaen, som kandidaten Toledo ofte bar under valgkampen i landområderne.
Og glemt var tilsyneladende de mange henvisninger under valgkampen til Pachacutic, den sidste store Inca.
Iført et ulasteligt jakkesæt havde Toledo travlt med at berolige hær og politi. Toledo har under sin valgkamp lovet, at de ansvarlige for overtrædelserne af menneskerettighederne under Fujimori vil blive stillet til ansvar.
Ved et pressemoede brillerede Toledo i sine svar til udenlandske journalister med et engelsk med amerikansk accent erhvervet på det prestigefyldte Stanford universitet, og lovede først og fremmest finansiel disciplin.
Den 55-årige Alejandro Toledo kommer fra en fattig, indiansk præget baggrund i lighed med flertallet af befolkningen i det generelt hvidt dominerede peruanske samfund.
Racisme er tabu i Peru, men spillede en rolle i valget omend på overraskende vis. Den 37-årige skolelærerinde Julia med det spanskklingende efternavn Lopez – men med typisk indianske træk– betroede mig under valgkampen, at hun aldrig vil stemme på den ’cholo’, – med henvisning til Toledos etniske baggrund.
Hendes mand Javier, der har en lysere lød, erklærede dog, at han ville stemme på Toledo, fordi han »vil skaffe arbejdspladser.«
Peru blev delt i to ved søndagens valg, men polariseringen fulgte ikke etniske skel.
For de fleste peruanere handlede valget om, hvem de troede bedst kunne skaffe arbejdspladser. Fujimoris meget liberale reformer og privatiseringer har ikke skabt velstand for de mange. 70 procent af peruanere er uden arbejde eller deltidsbeskæftigede, og et flertal af peruanere betegnes som fattige

*Niels Boel er journalist og arbejder for U-landsorganisationen Ibis i Sydamerika

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her