Læsetid: 4 min.

Vejle klarede det selv

Køge-træner meget overrasket over, at det østjyske ynglingehold kunne vinde foran 8.000 tilskuere i Esbjerg. Begge konkurrenter tabte, og nu går fusionsrygterne
18. juni 2001

Fodbold
»Go’ tuuur, hjææm….« skrålede B93-tilhængere hånende efter Køges spillere. Som om 1-2 nederlaget på Østerbro stadion og skuffelsen over at tabe Superliga-oprykningen til Vejle ikke var nok.
Facit efter sidste runde i Faxe KondiDivisionen, også kaldet 1. division, er, at østjyderne rykker op. Sammen med Esbjergs rigtig professionelle, som Vejles unge fyraftens-prof’er højst uventet slog 4-2 for øjnene af 8.262 tilskuere i det vestjyske.
Dermed var det ligegyldigt, at oprykningskonkurrenterne Køge og Frem tabte til B93 og FC Århus. Specielt Køge og træner Henrik Jensen oplevede den rigtige svidende skuffelse, der breder sig helt ind over mandagen efter sidste søndags nederlag til Skive.
»Det var svært at tygge og komme igennem, for der smed vi oprykningen,« sagde Jensen i går.
Stående i solen på det gamle københavnske stadion, hvor plænen er hærget til det hullede af hammerkast, slid og dårlig pleje var Henrik Jensen »overrasket« over Vejles sejr i Esbjerg.
Ikke at han sagde, at resultatet lugtede. Eller antydede at de allerede oprykkede vestjyder, der blot havde tabt to af 29 kampe, havde lagt sig på ryggen og fremmet de inter-jyske relationer og udsigten til ny lokal-derbies efter sommerpausen. De var ellers kommet foran 1-0 ved Iddi Alkhag lige før pausen.

Meget overrasket
Køge-træneren var på opfordrende spørgsmål »ikke bare overrasket«.
»Meget overrasket, faktisk så overrasket over, at Vejles ynglingehold kunne tage til Esbjerg og vinde for øjnene af 8.000 vestjyske tilskuere.«
»Ja, vist lugter der i Esbjerg, men det er af fisk – ikke af andet. Esbjerg blev taget på sengen af Vejle straks i 2. halvleg. Du skulle have set Esbjergs træner Viggo Jensen, han var rasende over nederlaget,« fortalte en jysk kollega, der havde fulgt dysten på Esbjerg stadion.
Han havde nær raget sig et par øretæver til, da han bare spurgte træneren, om Esbjerg-folkene var blevet lidt hurtigt trætte i 2. halvleg.
Viggo Jensen hader at tabe, om det så er i ludo til sin søster!
Nej, det var såmænd Vejles traditionelle tekniske kvaliteter, der fik lov at komme til udtryk, løftet af Kaspar Dalgas’ udligning i første minut efter teen, som tog Esbjerg på sengen. Og da han straks efter scorede på straffespark begået mod ham selv af Lars Jacobsen, så kørte det pludselig i olie for det unge hold.
Inden de første ti minutter af 2. halvleg var gået, havde Lars Jørgensen øget til 3-1. Og så var den kamp afgjort. Meget typisk faldt de to sidste, ligegyldige, scoringer til 4-1 og 4-2 i kampens næstsidste minut.
Køge, der for fjerde år i træk aspirerede til oprykning og hele tiden har spillet under det pres at skulle diktere spillet og skulle vinde, mistede allerede efter otte minutter sin libero Morten Overgaard for en nødbremse på hurtigløberen Mirko Selak. Med ti mand kom sjællænderne alligevel foran 1-0 ved Tommy Olsen, tre minutter senere. Og den næste halve time var sjællænderne faktisk i Superligaen, fordi hverken Vejle eller Frem havde scoret.

Fusioner næste mantra
Men ved 14-tiden gik det hele i spåner, da Thomas Høy udlignede direkte på frispark for B93, og Kaspar Dalgas scorede for Vejle. Så var det sådan set ligegyldigt, at Frem gik til bunds mod nedrykningsaspiranten FC Århus.
At B93 i overtidens fjerde minut lavede sejrsmål ved Thomas A. Madsen var bedøvende ligegyldigt. Toget til superligaen var kørt med Vejles betalte amatører. Og modsat Esbjergs professionelle, så har den gamle traditionsklub ikke en kinamands chance for at klare sig i Superligaen.
Gårsdagens matchwinner Kaspar Dalgas har skrevet kontrakt med OB. Tilbage er talentfulde unge spillere uden styrke til at klare sig mod de 11 helprofessionelle mandskaber i en liga, der med FCK-sportsdirektør Niels-Christian Holmstrøm har udviklet sig helt enormt de seneste tre år.
HFK Sønderjylland, der rykker ned med en historisk lille pointssum på 11 for 33 kampe, er ifølge de nyslåede Danmarksmestres sportschef det skræmmende eksempel på, at halvprofessionelle og betalte amatører ikke har en chance i Superligaen mere.
Henrik Jensen, der har trænet syv gange ugentlig med sine deltidsspillere, var i meget i tvivl over for spørgsmålet om trioen Vejle, Køge og Frem kunne klare sig i Superligaen. For hans eget hold ud fra en betragtning om, at de unge talenter i Superligaen ikke skulle skabe kampe. De ville have haft alt at vinde, hvor de i 1. division har levet med det pres at have alt at tabe i hver kamp.
Køge skal ifølge formand Finn Cederstrøm hjem og sunde sig, ryste posen og ændre de sportslige målsætninger. Det høres, at muligheden for en fusion med nedrykkede Herfølge bliver mindre og mindre urealistisk – for at skabe et sydsjællandsk kraftcenter. Og på Østerbro konstaterede 93-træner Jesper Pedersen, at en fusioin med Skjold, oprykkeren til 2. division ikke var så tosset. B93 har talenterne og pladsen i 1. division, mens Skjold har organisation og potentiale.
Fusioner bliver det næste mantra i dansk divisionsfodbold.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her