Læsetid: 3 min.

Vor vidtberejste, vidtberømte landsmand

Wullschläger har været godt omkring både her og der og allevegne, hun kan sin Andersen
19. juni 2001

Ny bog
Den solide tradition for mesterskab i litterære biografier, som kendetegner den anglo-amerikanske bogscene, fornægter sig heller ikke hos Jackie Wullschlager, der har skrevet små femhundrede sider komplet med noter, litteraturhenvisninger og billedindeks om vores ustandselige og uopslidelige landsmand, H.C. Andersen.
Wullschlager bor i London og arbejder som Financial Times’ europæiske kunstkritiker, og hun har tidligere udgivet en bog om edwardianske og victorianske børnebogsforfattere, som muligvis kan have sat hende på sporet af Andersen.
Traditionen tro nøjes Jackie Wullschläger ikke med at sidde på biblioteket og bladre i gamle folianter og andre folks bøger om sit valgte emne, næh, hun drager til København og Odense og opsøger alle de viise mænd og kvinder, som findes dér for at spørge dem til råds, så de kan sørge for, at hun ikke træder i spinaten og fylder læseren med falske informationer.
Der skal være orden i tingene, og det er der – man havde nær sagt: naturligvis – når folk som Elias Bredsdorff (der selv har skrevet en fremragende H.C. Andersen-biografi på engelsk) Klaus P. Mortensen, Hans Hertel og Hs. majestæt Johan de Mylius, der ved alt om HCA, og en håndfuld andre stiller op som garanter.
Jeg vil da også sige til Jens Andersen, som sidder begravet i et stort værk om odenseaneren: Vogt dig! – for , og selvom hun udnævner Odense til Danmarks næststørste by og mener at landet er fladt, så er det meget svært at komme efter hende i det faktuelle, og nu da man i U.S.A. og England kan finde både et ø og et æ i sættekassen, tager det samlede billede fra et fagmæssigt synspunkt sig fint ud.

Meget positive sider
Der er i denne sammenhæng ingen grund til at gentage hele historien om H.C. Andersen og alt hans væsen og gerninger én gang til for Prins Knud eller de arme læsere, som snart må være stoppet til halsen med anderseniana, men jeg vil gerne fremhæve et par meget positive sider ved Wullschlagers bog: Det lykkes hende faktisk at skrive hovedpersonen frem som også en forfatter for voksne (her hører man de hjemlige eksperters insisterende suffli), og man tilslutter sig helt hendes kraftige understregning af oversættelsernes og oversætternes kvalitet. På det punkt er der ingen tvivl om, at H.C. Andersen i tidens løb har været offer for det bestialske, og at det først er i de senere år, der er kommet engelsksprogede oversættelser af eventyrene, som for alvor er værd at læse, og som kan danne et rimeligt grundlag for forståelsen af geniet og dets vingefang.

Brev til Dickens
Ikke sært skriver Jackie Wullschlager mest livligt og medrivende, når hun følger sin hovedperson til England, hvor han som bekendt ikke kun traf Dickens (med afvekslende temperatur-udsving i dennes appriciering af Andersens ’charme’) men blev feteret af høj og lav ( mest af høj) og for første gang oplevede sin egen gennemslagskraft på verdensscenen ikke kun som digter, men også som person. De traditionelt excentriske englændere har haft sans for danskerens sammensatte skørhed, hans afvæbnende smil og hans uafviselige gåpåmod, der heller ikke afholdt ham fra at skrive til Dickens på sit henrivende, men i høj grad hjemmelavede engelsk:
»My dear dear Dickens! to morrow I shall kome to Ramsgate, I hope I will giw yours Adresse in The Royal Oak Hotel, where I shall remane till the next morning, when I shall go by stamboat to Ostende. I must see you, and thank you; that is the last flower for me in the dear England! Your Admirer and true Friend for ever, Hans Christian Andersen.«
Fra molens yderste spids vinkede Dickens til den bortsejlende og hævede til sidst den ene arm mod himlen. Det kan man forstå uden måske helt at kunne tyde det løsslupne i afskedens gestik.

*Jackie Wullschlager: Hans Christian Andersen. The life of a Storyteller. 489 s., 30 dollar. Alfred A. Knopf, New York

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her