Læsetid: 2 min.

Vlad og Dubya tester personlig kemi

To verdensledere mødes på et middelalderslot i de slovenske alper – mere en »get to know each other«-begivenhed end et historisk topmøde
15. juni 2001

Balkan på bordet
LJUBLJANA – Heller ikke amerikansk-russiske topmøder er, hvad de plejer at være, og der skal hverken underskrives våbenkontrolaftaler eller deles store pengesummer ud, når USA’s præsident, George ’Dubya’ Bush, og hans russiske modpart, Vladimir Putin, lørdag mødes i middelalderslottet Brdo pri Kranje nord for den slovenske hovedstad LjubljaKna.
Hverken Det Hvide Hus eller Kreml lægger skjul på, at formålet med mødet – det første mellem de to præsidenter – først og fremmest er, at Bush og Putin skal lære hinanden at kende.

Kritik af Rusland-politik
For Bush er det hastigt arrangerede topmøde som afslutning på en relativt vellykket Europatur desuden en imødekommelse af interna-tional og hjemlig kritik af den nye republikanske regerings tilsyneladende nedprioritering af forholdet til Rusland.
Ingen venter, at de to præ-sidenter skal møde op til det efterfølgende pressemøde som bedste venner, klappende hinanden på skuldrene – som det var tilfældet under ’Bill og Boris’-epoken i 1990’erne.
Dertil er de to præsidenter nok for forskellige – ateisten Vladimir Putin, den noget tilknappede, hårdtarbejdende, aktivt judo-praktiserende helse-fanatiker med ry for et skræmmende detaljekendskab over for den genfødte kristne, George W. Bush, som siges at have personlig charme, men ikke er kendt for at være arbejdsnarkoman eller nogen ørn i substansen.
Men selvfølgelig er der også politiske drøftelser med indhold. Bush vil formentlig søge at få loddet dybden i den russiske modstand mod de amerikanske raketskjoldsplaner bl.a. med tilbud om russisk medproduktion af – sandsynligvis beskedne – dele af projektet.

Makedonien diskuteres
Den alvorligt optrappede konflikt i Makedonien kan ikke undgå også at præge topmødet. Selv om NATO i første omgang har afvist at sende fredsstyrker til området, kan situationen hurtigt udvikle sig dertil, at man ikke har noget valg.
Topmødet kan bruges til at sikre sig russisk støtte – og gerne russisk medvirken – til en ny fredsskabende aktion på Balkan, så NATO-Rusland forholdet ikke én gang til når frysepunktet, som det var tilfældet under Kosovo-krisen.
For blot 10 år siden, næsten på dato, var det værtslandet Slovenien, der stod over for udsigten til krig. Den 25. juni erklærede Slovenien sig selvstændigt, og allerede dagen efter reagerede den jugoslaviske hær, JNA, ved at sikre sig kontrollen med grænsestationerne.
En kortvarig krig med 64 dræbte på begge sider udspillede sig, indtil JNA fik ordrer til at trække sig tilbage.
I dag er Slovenien et relativt velstående samfund på tærsklen til både EU og NATO. At Bush-Putin topmødet holdes netop her er en stor fjer i hatten for det lille, ambitiøse land – og the usual suspects af miljøaktivister, anti-globalister og våbenkontrol-freaks har fået besked på at holde eventuelle demonstrationer i Ljubljana by – langt fra Brdo pri Kranje-slottet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her