Læsetid: 1 min.

WEB.HVAD.HVOR

Lawrence of Arabia
15. juni 2001


(2. sektion)

*Efterhånden er filmselskaberne blevet ret gode til også – udover den aktuelle metervare – at sende ældre klassikere ud i restaurerede versioner med ekstramateriale, der kaster nyt lys på de gamle strimler. Fornylig udkom William Wylers Ben Hur (’59), Joseph L. Mankiewicz’ Cleopatra (’63) og David Leans (’62) på amerikansk dvd i luksuriøse udgaver, og nu er Leans ørkendrama også ude på dansk dvd.
Det episke mesterværk fortæller historien om den britiske eventyrer og officer T.E. Lawrence (spillet af Peter O’Toole), der under Første Verdenskrig samlede Arabiens ellers så uforsonlige ørkenstammer i et oprør mod tyskervenlige tyrkere. Filmen, der er baseret på Lawrences selvbiografi, The Seven Pillars of Wisdom, er både et portræt af Lawrence, der søger efter et sted at kalde hjemme, og af et dybt splittet land uden fælles mål eller sjæl. En smuk og sanselig kærlighedserklæring til den ’rene’ ørken og et menneskeligt og meget engageret angreb på krig og politikerne bag. I O’Tooles udtryksfulde ansigt ses barnlig glæde, når han på kamelryg trodser den smukke, men dødsensfarlige ørken. Og stor er smerten, da han siden bliver svigtet af både de arabiske og de britiske politikere, der hele tiden dækker sig ind i et magtspil, som har kostet så mange mennesker livet.
Dvd-udgaven af indeholder den 218 minutter lange, restaurerede version af filmen fra 1989, hvor den senest fik repremiere. Derudover rummer discen flere dokumentarfilm om forskellige aspekter af filmens tilblivelse. I et interview fra ’89 fortæller David Lean f.eks. om, hvordan hans film blev angrebet for ikke at være historisk korrekt. Og i et andet interview erindrer Steven Spielberg, hvor stort et indtryk filmen gjorde på ham, da han så den første gang.
Filmen kan købes på dvd i enhver videobutik med respekt for sig selv

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her