Læsetid: 1 min.

Erhvervs- livet under krigen kulegraves

Nyt forskningshold af yngre og ældre forskere er klar til i de kommende tre år at kortlægge dansk erhvervslivs rolle i besættelsestiden og samarbejde med tyskerne
31. juli 2001

11 forskere begynder den 1. september i år et storstilet tre-årigt forskningsprojekt, der skal kortlægge dansk erhverslivs rolle før, under og efter besættelsestiden. Projektet er udvalgt af Statens Humanistiske Forskningsråd (SHF) og Statens Samfundsvidenskabelige Forskningsråd (SSF) og ledes af forskningsprofessor ved Handelshøjskolen, dr. phil Ole Lange.
»Den del af besættelsestiden, der er dårligst undersøgt, er den erhvervsøkonomiske udvikling. Man har været interesseret i sabotører, modstandskampen og det politiske aspekt, mens erhverslivets rolle ikke er særlig godt undersøgt,« siger Ole Lange til Information.
»Den del af historien vil måske ikke være lige behagelig for alle, fordi stort set hele erhvervslivet blev inkorporeret i den tyske krigsmaskine – bl.a. på grund af den danske regerings samarbejdspolitik og på grund af manglen på råstoffer til landbruget, fiskeriet og industrien,« siger han.

B&W undersøges
Projektet er resultatet af den diskussion, der kom i kølvandet af, at journalister fra Berlingske Tidende i efter-
året 1999 afslørede, at A. P. Møller var involveret i våbensalg til besættelsesmagten fra Dansk Industrisyndikat. Afsløringerne fik dengang flere historikere til at kræve, at der blev forsket i de erhvervsmæssige og økonomiske forhold i Danmark under besættelsestiden, og på foranledning af Frank Aaen (EL) blev der herefter afsat fem millioner kroner på Finansloven til et sådant forskningsprojekt.
»Det lyder spændende, hvad de nu skal i gang med, og jeg håber, at virksomhederne vil åbne deres arkiver, så alt det, der er foregået, og som forskerne finder frem til, kan blive fremlagt for offentligheden,« siger Frank Aaen.
En af de virksomheder, forskningsholdet vil kigge nærmere på er det gamle
skibsværft B&W og deres underleverandører.
De 11 forskere kommer fra forskellige generationer, så projektet kan blive så bredt repræsenteret som muligt. De vil arbejde med hver deres vinkel på emnet – men det er endnu uvist, om resultatet vil blive publiceret enkeltvist eller i samlet form.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu