Læsetid: 2 min.

Euro vasker D-mark hvide

Østeuropas politi og banker er dårligt rustet til stoppe hvidvask af mafiapenge ved overgangen til euroen, siger Europol
4. juli 2001

HAAG – Mens politiet i EU-landene ligger i tæt samarbejde med bankerne for at fange mafiapenge, når 15 mia. sedler og 35 mia. mønter fra den 1. januar 2002 skal veksles til euro, står det værre til i Østeuropa og på Balkan, hvor mil-liarder af D-mark cirkulerer. Det får Europol til at frygte, at kriminelle organisationer vil benytte sig af Østeuropa som et hul i nettet, hvor man kan få den nye valuta i hånden uden større problemer.
Og så har euro den fordel, at 500 euro-sedlen (3.725 kr), er transportvenlig.
»Hvis der er et område, hvor man må vente alvorlige former for hvidvask i forbindelse med konverteringen, ville jeg vente det dér i meget højere grad end i de vesteuropæiske lande. Der er mere korruption og dårligere kontrolmekanismer, og der er måske ikke organisation og de nødvendige personaleressourcer. Endelig er anklagere og dommere ikke så vant til det. Så hele den kæde af led, der skulle føre til en effektiv tilgang, er for svag til at håndtere problemet. Og det vil den organiserede kriminalitet være fuldt ud bevidst om,« siger Rob Tjalkens fra Europol, der har ansvar for efterretning om organiseret økonomisk kriminalitet.
I Kosovo og Montenegro er D-marken ganske enkelt den officielle valuta, mens andre Balkanlande og Østeuropa i vid udstrækning bruger D-mark som stabil reservevaluta. Den europæiske centralbank ECB i Frankfurt modtager i disse måneder bestillinger på euro fra disse landes nationalbanker, mens de kommercielle banker skal forsynes via korrespondentbanker i Vesteuropa. Målet er, at også Østeuropas banker fra årsskiftet skal kunne opfylde forpligtelsen til at veksle alle de tidligere EU-valutaer til euro: »Vi skal ikke spørge nogen om, hvor pengene kommer fra. Vores opgave er kun at forsyne kunderne,« siger Niels Bühneman, informationsmedarbejder i ECB, til Information.

Indledende kontakter
På trods af den problematiske situation, er Europol ikke nået langt med at etablere bånd til kollegerne i Østeuropa: »Der er indledende kontakter, men ingen egentlig base for udveksling af informationer. Men de er meget samarbejdsvillige,« siger Tjalkens.
Europol er blevet bedt om at lave en database over »usædvanlige« og »mistænkelige pengeoverførsler«, men den er ikke klar endnu. Problemet for kriminelle organisationer, der ligger inde med store mængder sorte penge, der bliver værdiløse i løbet af 2002, er, at der i EU kan blive stillet spørgsmål ved bankforretninger, der overstiger et vist beløb, typisk ca. 50.000 kr. Derfor er hvidvask heller ikke noget, der går i gang i sidste øjeblik:
»Euroen er en katalysator, der giver fremdrift i en proces, der allerede er der. Hvidvask er normal business for kriminelle,« siger vicedirektøren i Europol, Willy Bruggeman, til Information.
Han vurderer, at det især er i byggebranchen, der vaskes hvidt. Der rapporteres også om et boom i prisen på fast ejendom på Mallorca og på Solkysten.
Spanien og Frankrig har gjort det klart, at de ikke vil gå efter menigmands sorte penge. Budskabet er dog ikke nået ud. Bilbranchen i Frankrig har rapporteret om en uforklarlig stigning i salget på 20 procent i forhold til i fjor.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her