Læsetid: 4 min.

Film i tv

6. juli 2001

(2. sektion)

*Woody Allen har lavet så mange gode film, at nogle af dem risikerer at komme til at stå lidt i skyggen. Som for eksempel den ret fordringsløse Manhattan Mord Mysteriet fra 1993, og det er nok uretfærdigt. Det er i hvert fald en af Allens mest afslappet charmerende film, en slags Woody Allen Unplugged, hvor han anbringer sig selv og sin hustru i filmen, Diane Keaton, i en skæg intrige, som både rammer plet som ironisk ægteskabsskildring og letbenet kriminalhistorie.
Parret er typiske New Yorker-intellektuelle, som kastes ud i et nervepirrende eventyr, da Keaton får mistanke om, at deres fredelige nabo er en farlig forbryder og begynder at udspionere ham. Allen er naturligvis alt for skræmt til at følge hende, men hun får støtte i opklaringsarbejdet af Alan Aldas gamle husven, og så er en gammel romance ved at flamme op igen.
Filmen er inspireret af 1930’ernes kriminalserie om Den tynde mand med William Powell og Myrna Loy, men modsat disse perfekte skabninger er Keaton og Allen sande amatørdetektiver – begge egentlig lidt for gamle og satte til at blive rodet ind en mordshistorie. De er fummelfingrede fuskere i detektivfaget, men har selvfølgelig i virkeligheden godt af at få rusket op i vane-ægteskabet.
Hvis man savner Woody Allen i hans gamle glansrolle som evigt forfjamsket neurotiker i samspil med den gamle flamme Diane Keaton, er filmen lige sagen. Også Keaton er vældigt i hopla. Og både Alan Alda og Anjelica Huston spiller fint op til parret i biroller.
Manhattan Murder Mystery/Manhattan Mord Mysteriet. TV3, fredag kl. 21.00-23.00

*Al Pacino har hovedrollen som New York-borgmesteren John Pappas i denne sobre spændingsfilm, der løfter låget over rådne deals og korrupt intrigespil i amerikansk kommunalpolitik.
Pappas stiler mod at blive demokratisk præsidentkandidat, og som rådhusets konge er han både ambitiøs, storsindet og taktisk snu – men er det nok til at holde mafiaens spøgelse på afstand? Borgmester Pappas er måske lige rigeligt tolerant, når han til en vis grænse accepterer en demokratisk leders mafia-forbindelser – man er vel gamle venner! Vi er alle mennesker! Man kan slå en handel af!
John Cusack spiller den arbejdsnarkotiske viceborgmester, der beundrer den alfaderlige Pappas, men er ubestikkelighedens selv og får sig nogle slemme overraskelser under sin neddykken i den kontrastrige politikerverden af ærlig medmenneskelighed og pilrådne pagter. Bridget Fonda ses som hans støtte, en rapmundet jurist, men allerbedst er Danny Aiello som en afsat demokratboss, der nu må gå derhjemme og klare vasketøjet.
Harold Becker har instrueret i et nøgternt tonefald og med et godt øje til politikere af Pappas-typen: den vage humanist, der mere lader sig drive af forførende følelser end af fornuftens principper. Så fine navne som Paul Schrader, Bo Goldman, Nicholas Pileggi og Ken Lipper har skrevet manuskriptet.
City Hall. Sverige 1, fredag kl. 21.00-22.50

*Kevin Costner blev først rigtig stjerne, da han fik håret klippet kort. Men denne modsatte Samson ses med ungdommelig hårpragt i en usædvanlig rolle som amerikansk elite-cykelrytter – en forløber for en Tour de France-helt som Greg Lemond. Han er den ene af to brødre, der konkurrerer i Colorado-løbet Hell of the West, og dramaet opstår, fordi brødrene ikke bare er rivaler, men også lider af en arvelige hjernesygdom.
Costner vinder første etape, brormand anden, og så er der lagt an til spænding på sidste og tredje etape. Nu har landevejscykling (modsat f.eks. 6-dagesløb) aldrig rigtig været amerikanernes sag, og John Badham har instrueret uden den store indsigt i cykelsportens mysterier. Men ganske underholdende er filmen alligevel og med gode navne i birollerne: Janice Rule, Jennifer Grey og Rae Dawn Chong. Filmen er fra 1985.
American Flyers/Fuld fart over feltet. DR 1, fredag kl. 21.30-23.20

*Danny DeVito, Mira Nair og Pat O’Connor er tre instruktører, der ikke har andet til fælles, end at de alle relativt ofte laver seværdige film, at de ikke rigtig har fået plads i elite-instruktørernes første parket – og at de alle har en film med i denne uges tv-programmer. Oven i købet tre titler, der ikke er blevet særlig berømte, men måske alligevel er værd at stifte bekendtskab med.
Danny DeVito er bedst kendt som en sjov lille firskåren skuespiller, og han spiller da også hovedrollen i sin egen The Ratings Game fra 1984 – som en overmodig tv-producer, der er fikseret på seertal og får en grotesk succes med en forfærdelig idé. Det lyder skægt, og på samme måde går man næppe helt galt i byen med Pat O’Connors drama fra 1997, Inventing the Abbotts, der på dansk er blevet til Kærlighed og hævn. Her spiller Thomas Vinterbergs nye stjerneskuespiller Joaquin Phoenix (altid værd at se) en arbejderfyr, der forelsker sig i en overklassepige i 1950’ernes bornerte Midtvesten. Også Liv Tyler og Kathy Baker medvirker.
Og endelig optræder den indiske instruktør Mira Nair, bedst kendt for den socialrealistiske Salaam Bombay (1988), på en ganske anden boldgade med sin filmudgave af den instruktive elskovsklassiker Kama Sutra, der går ca. 500 år tilbage i tiden for at fortælle om en tjenestepiges erotiske løbebane. Meninger om filmen er så delte, at man tror, man læser om to forskellige værker, men det står fast, at filmen er en indisk-engelsk-japansk-tysk coproduktion.
The Ratings Game. TvDanmark 2, lørdag kl. 20.00-21.54
Inventing the Abbotts/
Kærlighed og hævn. TV2, lørdag kl. 21.20-23.10
Kama Sutra. TV2, lørdag kl. 01.05-02.55

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her