Læsetid: 4 min.

Forældre skal stole mere på sig selv

Forældrene vil gerne tage sig så godt som mulig af deres børn, og bøger om børn og opdragelse sælger som aldrig før. Det er positivt, siger flere eksperter, men en sundhedsplejerske advarer mod udviklingen
5. juli 2001

.

0-18100 gode råd om børneopdragelse. Sådan giver du dit barn selvværd. De kære børn. Et barn bliver til.
Boghandlerens hylder bugner med bøger om børn og opdragelse, og bøgerne bliver revet væk af forældre, som vil læse om, hvordan de kan gøre det bedste for deres børn.
»De sidste fem år har vi haft en stigning i salget af bøger om børn og opdragelse på cirka 50 procent,« vurderer Henrik Wraa, som er redaktionschef for håndbogsafdelingen hos forlaget Aschehoug. Forlaget har for tiden omkring 20 bøger om emnet på markedet. Den bog, som sælger bedst lige nu, er Aschehougs Store Graviditetsbog. Efterårets store satsning bliver Aschehougs Store Babybog.
»Danskerne tager deres forældrerolle meget alvorligt, og de går stadig mere op i det nære og deres børn. Derfor er det et emne, vi har valgt at satse meget på,« siger han.
Den samme melding kommer fra andre forlag, som Information har talt med.

Skal opfinde opdragelse
At danske forældre i stigende grad køber bøger om børn og børneopdragelse, har flere årsager, mener lektor i psykologi ved Den Sociale Højskole i Århus, Ole Langsted.
»Traditionelt har man søgt råd hos sine bedsteforældre. Det gør man ikke så meget mere. Samtidig lever vi i en tid, hvor alle de fælles standarder og normer for, hvordan man opdrager børn, mere eller mindre er forsvundet. Det betyder, at hvert forældrepar selv må opfinde deres egen opdragelse af barnet,« siger han.
Derfor er forældrene nødt til at orientere sig andre steder, og der er en tendens til, at man i stigende grad vender sig mod eksperterne, mener han.
»Man kan jo efterhånden købe bøger og magasiner om alt, hvad der har med børn at gøre. Lige fra hvilket blemærke man bør købe til psykologiske forhold, der kan have betydning for barnets opvækst,« siger han.
Den voksende interesse for at læse om sine børn er både godt og skidt, mener Ole Langsted.
Det gode er, at forældrene interesserer sig for deres børn og gerne vil gøre det bedste for dem. Men det voksende marked af bøger og eksperter, som alle har deres egen mening om, hvordan man bør opdrage børn, er også med til at gøre forældrene usikre, mener han.
»Alle eksperter har jo forskellige holdninger til, hvad der er bedst for barnet, så det er svært at finde ud af, hvad man skal tro på,« siger han.

Bekymrethedsindustri
Han bakkes op af Dion Sommer, som er lektor i udviklingspsykologi på Psykologisk Institut, Aarhus Universitet.
»Vores værdier omkring børn, og hvad de har godt af, forandrer sig utroligt hurtigt. Når man bliver forældre for første gang, skal man opfinde omsorgen, samværet og opdragelsen forfra i sin egen familie, fordi udgangspunktet hele tiden er anderledes. Det betyder, at vi er i en situation, hvor der er utroligt mange muligheder og mange måder at gøre tingene på. Bagsiden er, at vi samtidig bliver mere famlende og usikre på, hvordan vi gør det bedst,« siger han.
Han understreger, at han ser det som positivt, at forældre læser meget. Men han frygter, at mange forældre bekymrer sig for meget om de ting, der kan gå galt.
»Der er en voldsom tendens til, at forældre er begyndt at bekymre sig for meget. Det har nærmest udviklet sig til en hel bekymrethedsindustri, hvor man frygter selv de mindste ting, der kan gå galt. Det er ikke sundt,« siger han.
Desuden viser det sig, at langt de fleste familier i Danmark klarer sig godt. Det viser den hidtil største undersøgelse af danske børns trivsel. Undersøgelsen, som Dion Sommer har lavet sammen med en lang række andre forskere, er netop blevet afsluttet i foråret.
I undersøgelsen er forældrene til godt 6.000 danske børn, som er født i efteråret 1995, blevet interviewet, da børnene var fem måneder gamle. Interviewet er fulgt op, da børnene var tre år. Undersøgelsen, som foreløbig har resulteret i bogen At blive en person, viser bl.a., at de fleste småbørnsfamilier i Danmark har mange ressourcer, og at forældrene er gode til at udfylde deres rolle.

Skal lytte mere
Eva Rosendahl er sundhedsplejerske i Skanderborg Kommune og møder dagligt de nybagte forældre. Hun genkender tendensen til, at forældre i stigende grad læser sig frem til, hvordan man skal være forældre. Og hun
er bekymret for udviklingen.
»Forældrene vil selvfølgelig gerne gøre det hele så godt som muligt, og derfor søger de eksperternes råd. Men konsekvensen er ofte, at de glemmer deres egen fornemmelser for, hvordan tingene skal gøres, fordi de tror, at kun eksperterne har de rette svar. Det betyder, at de ikke lytter nok til sig selv, og måske lytter de heller ikke nok til barnet,« siger hun.
Hun prøver derfor i sit daglige arbejde at få mødrene til at slappe mere af og i højere grad stole på deres egne instinkter og fornemmelse af, hvad der er godt for barnet. På den måde kan de også undgå mange af de unødige bekymringer, som opstår, hvis barnet ikke lige passer ind i den skabelon, som eksperterne fremstiller, mener hun.
Ole Langsted er enig.
»Nogle gange kan hele opdragelsesprocessen blive for belæst, og i nogle tilfælde ligner det nærmest et præstationsræs for forældrene, som altid vil gøre det bedste. Prisen kan være, at man helt glemmer at slappe af og nyde tiden med sine børn,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her