Læsetid: 3 min.

Forsvaret vil ikke indføre regler for sex-køb

Det danske forsvar vil ikke følge Sveriges og Norges eksempel og forbyde danske KFOR-soldater at købe sex under udstationering i udlandet – politikere kræver nu at få forsvars-ministeren i tale
21. juli 2001

Når de ikke er i uniform, må danske KFOR-soldater gerne købe sex af prostituerede. Det meddelte Hærens Operative Kommando (HOK) i går offentligheden i en pressemeddelelse på baggrund af Informations artikel om KFOR-soldaters besøg på mafiabordeller i Makedonien.
»Soldaterne holder fri i civilt tøj og er således ikke under militær kommando under R&R (Rest – and Recreation, red.),« skriver HOK og henviser til, at når soldaterne har fri, er det den lokale lovgivning, de skal følge:
»Der er således ikke udstukket noget direkte forbud mod seksuelt samkvem.«
Den holdning deles ikke af hverken det svenske eller norske forsvar, der begge har indført forbud mod, at soldater køber sex, når de er ude i statens tjeneste.
»Det gælder både i deres ansvarsområde eller i andre områder for den sags skyld,« siger Kjell Grandhagen, der er talsmand for Norges forsvarschef, til Information.
Han betegner de danske soldaters køb af sex som ’uheldigt’.
»Vi vil ikke kommentere danskernes holdning, men kan sige at i Norge synes vi, at det er vigtigt, at vores bidrag i internationale sammenhænge opfattes som seriøst og tillidvækkende.«
Både i Norge og Sverige medfører prostitutionsbesøg umiddelbar hjemsendelse. Dertil kommer, at svenske konstabler og befalingsmænd inden udstationering skal deltage i et obligatorisk kursus, hvor repræsentanter fra en svensk kvindeorganisation med speciale i trafficking på Balkan, orienterer om situationen og de prostitueredes forhold.

Regler kræves
I sin pressemedelelse meddelte HOK endvidere, at de danske KFOR-soldater ikke længere sendes på orlov i Ohrid-området i Makedonien, hvor mange af de prostituerede lever under slavelignende forhold.
»De danske soldater sendes i stedet på midlertidig orlov i det nordlige Grækenland,« skriver HOK.
Men også i Grækenland er mange af de prostituerede under den albanske mafias kontrol. Grækenland er placeret i den værste af tre kategorier i USA’s Justitsministeriums år 2001-situationsrapport om handel med kvinder, der udkom d. 12. juli i år. Dertil kommer, at særligt det nordlige Grækenland – hvor de danske soldater kommer – er hårdt ramt af kvindehandel, påpeger ligeledes OSCE’s situationsrapport om trafficking fra 2000. Det bekræftes af den internationale migrationsorganisation IOM, der specifikt arbejder med trafficking.
»Vi har for nylig haft nogle sager, hvor vi har fået stoppet den albanske mafia ved grænsen til Grækenland – kvinderne, de bragte med sig var fra Østeuropa og anede ikke, hvor i verden, de var,« siger Daniela Dimitrijoska fra IOM’s kontor i Skopje, Makedonien til Information.
HOK ønskede i går ikke at kommentere hverken situationen i Grækenland eller Norge og Sveriges politikker på området.
Men flere politikere kræver nu, at der bliver lavet klare regler på området og vil derfor have forsvarsminister Jan Trøjborg i tale.
»Vi kan ikke have, at vores soldater besøger prostituerede, som er styret af mafiaen. De repræsenterer Danmark, og det er et usædvanligt dårligt signal at sende,« siger Svend Aage Jensby, forsvarspolitisk ordfører for Venstre.
»Det hænger jo ikke sammen, at Danmark på den ene side siger, at vi har en høj profil i forbindelse med bekæmpelse af trafficking, og at man så samtidig er med til at understøtte den,« siger Peter Skaarup, forsvarspolitisk ordfører for DF.
De to partier samt SF, R og Kristelig Folkeparti foreslår, at Danmark følger Norges og Sveriges eksempel:
»Når soldater er udsendt i officiel tjeneste for Danmark, så er de det hele tiden. Man kan ikke bare sige, at der gælder én regel om torsdagen og en anden i weekenden. Dertil kommer, at vores soldater jo netop er udsendt for at genoprette sammenhængskraften i området – den ødelægger de, når de støtte mafiaøkonomien i samfundet,« siger Tove Videbæk, Kristeligt Folkepartis social- og sundhedspolitiske ordfører.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her